Οι απίστευτες ιδιότητες του μαύρου χρώματος της νέας BMW X6

Χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική 

Νέα BMW X6 Vantablack VBx2

Η BMW X6 είναι το πρώτο και μοναδικό όχημα στο κόσμο βαμμένο σε Vantablack VBx2.το οποίοτο ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται ως τρισδιάστατο. Αυτό περιέχει ένα ακρωνύμιο της τεχνολογίας η οποία υποστηρίζει το προηγμένο μαύρο στις δύο πρώτες του συλλαβές, που σημαίνουν Vertically Aligned Nano Tube Array, ένα πλέγμα από carbon. Κάθε νανοσωλήνας άνθρακα έχει μήκος 14 - 50 μικρόμετρα, με διάμετρο 20 νανόμετρα, που τον καθιστά περίπου 5.000 φορές λεπτότερο από μία ανθρώπινη τρίχα. Οποιαδήποτε φωτεινή δέσμη πέφτει επάνω στην επιφάνεια απορροφάται εντελώς αντί να ανακλάται και μετατρέπεται αποτελεσματικά σε θερμότητα.


Μία επιφάνεια βαμμένη σε Vantablack χάνει τη σαφήνειά  της και τα αντικείμενα μοιάζουν δισδιάστατα. Αυτό παρερμηνεύεται από τον εγκέφαλο, που νομίζει ότι κοιτάζει μία τρύπα, ακόμα και το κενό, καθιστώντας το Vantablack μάλλον ακατάλληλο για οχήματα, καθώς  αμβλύνει σχεδόν όλες τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά. Η επικάλυψη εφαρμόζεται σε μορφή σπρέι και έχει ένα τοις εκατό πλήρη ημισφαιρική ανακλαστικότητα  (Total Hemispherical Reflectance - THR), που σημαίνει ότι εξακολουθεί να θεωρείται “super black” επιτρέποντας ένα μικρό ποσοστό αντανάκλασης από κάθε γωνία.

Επομένως, υλικά με τέτοιο φινίρισμα βαφής δείχνουν να έχουν χάσει την τρισδιάστατη εμφάνισή τους – όπως αποδεικνύεται περίτρανα στην BMW X6.  Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε αρχικά για εξαρτήματα της αεροδιαστημικής. Καθώς το Vantablack μπορεί να χρησιμοποιείται σε θερμοκρασίες από 4300 Κελσίου, είναι κατάλληλο για ευαίσθητα υλικά όπως το αλουμίνιο και οπτικά 


Η τελευταία εκδοχή του αυτοκινήτου που ίδρυσε την πρωτοποριακή κατηγορία Sports Activity Coupé (SAC) θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2019, από 12 - 22 Σεπτεμβρίου. Η άφιξη στα καταστήματα των εμπόρων προγραμματίζεται λίγο αργότερα, το Νοέμβριο του 2019. 

Βαγγέλης Γκούμας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top