Ολυμπιακοί Αγώνες: Επτά Ελληνίδες αθλήτριες που ρίχνονται στη μάχη

Τα βιογραφικά της Σάκκαρη, της Στεφανίδη, της Κορακάκη και της Καραχάλιου

Έτοιμη για την παρέλαση η ελληνική ομάδα

Με μια φαντασμαγορική τελετή άνοιξε σήμερα η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, έναν χρόνο μετά την αναβολή τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ελληνικές αποστολές βρίσκονται ήδη στην Ιαπωνία, κάνοντας όλους τους Έλληνες υπερήφανους με τη συμμετοχή τους. Έντονο είναι και το γυναικείο στοιχείο φέτος -όπως κάθε χρονιά- με τις γυναίκες αθλήτριες να είναι έτοιμες να αγωνιστούν.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Έτοιμη η ελληνική ομάδα για την παρέλαση

Άλλες μανούλες, άλλες στην αρχή της καριέρας τους και άλλες με ήδη πολλές διακρίσεις στην πλάτη τους, είναι όλες τους πολύ δυνατές και έτοιμες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Σήμερα θα γνωρίσουμε κάποιες από αυτές:

1. Νικολέτα Κυριακοπούλου

Η Νικόλ Κυριακοπούλου γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1986 και είναι διεθνής Ελληνίδα αθλήτρια του άλματος επί κοντώ γυναικών και πρωταθλήτρια Ελλάδας. Από 16 χρονών ασχολείται με τον στίβο και το άλμα επί κοντώ.

Το 2015 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της IAAF (σήμερα γνωστό ως World Athletics) κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο. Την ίδια χρονιά ήταν και η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κέρδισε το τρόπαιο στους αγώνες Diamond League της IAAF στο άλμα επι κοντώ.

Για λίγο διάστημα έμεινε εκτός της ενεργούς δράσης, καθώς το 2017 έφερε στον κόσμο την κορούλα της. Επανήλθε στους αγώνες το 2018 στον κλειστό στίβο πετυχαίνοντας άλμα στα 4.65μ.

2. Δώρα Γκουντούρα

Η Θεοδώρα Γκουντούρα είναι γεννημένη τον Μάρτιο του 1997 και είναι πρωταθλήτρια στην ξιφασκία. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας 2019, κερδίζοντας χάλκινο μετάλλιο. 

Κατάγεται από την Κρανιά Ελασσόνας και είναι η μοναδική εκπρόσωπος της ελληνικής ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

3. Βασιλεία Καραχάλιου

Η Βασιλεία Καραχάλιου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1996 και είναι Ελληνίδα αθλήτρια της ιστιοπλοΐας. Τον Αύγουστο του 2018 προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 του Τόκιο.

4. Ευαγγελία Ψάρρα

Η Ευαγγελία Ψάρρα γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1974 στη Θεσσαλονίκη και είναι Ελληνίδα τοξότρια που έχει συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέντε φορές, από το 2000 έως το 2016.

Η Ψάρρα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο ως η πιο έμπειρη αθλήτρια στο αγώνισμα, όντας 55η στην κατάταξη. Μετά το τέλος των Ολυμπιακών, μαζί με άλλους τρεις τοξοβόλους δώρισαν τις ενδυμασίες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη.

5. Μαρία Σάκκαρη

Η Μαριά Σάκκαρη γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1995 στην Αθήνα και μόλις ενηλικιώθηκε μετακόμισε στη Βαρκελώνη. Είναι αθλήτρια της Αντισφαίρισης και έχει αγωνιστεί με τις κορυφαίες τενίστριες παγκοσμίως.

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 2012 με την Εθνική Ελλάδας στο Fed Cup. Η πρώτη της νίκη στην Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (Women's Tennis Association) ήρθε στον πρώτο γύρο του Australian Open το 2016, όπου έφθασε μέχρι τον δεύτερο γύρο, ξεκινώντας από τα προκριματικά.

Έχει κορυφαία κατάταξη τα νούμερα 18 (17/05/2021) και 169 (09/09/2019) στα μονά και τα διπλά αντίστοιχα και θεωρείται η δεύτερη καλύτερη Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών, μετά τη Λένα Δανιηλίδου (Ρεκόρ Καριέρας Νο.14).

H Σάκκαρη αναμένεται να αντιμετωπίσει την Ανέτ Κονταβέιτ από την Εσθονία στον πρώτο γύρο, ενώ στη συνέχεια θα παίξει κόντρα στην Στογιάνοβιτς ή την Χιμπίνο. 

6. Κατερίνα Στεφανίδη 

H Κατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1990 και κατάγεται από το Κομπότι Άρτας. Είναι πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, χρυσή Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια. Ήδη στα 31 της χρόνια έχει κατακτήσει πολλές σημαντικές διακρίσεις.

Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 και του 2016. Το 2016 έφτασε στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο με άλμα στα 4,85 μέτρα. Έχει ρεκόρ 4,91 μέτρα στον ανοιχτό και 4,90 μέτρα στον κλειστό στίβο.

Το 2016 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ με άλμα στα 4,81 μέτρα. Το 2017 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού με άλμα στα 4,85 μέτρα και πρωταθλήτρια κόσμου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο τοην ίδια χρονιά, με επίδοση 4,91 μέτρα που την τοποθετεί στην πέμπτη θέση του άλματος επί κοντώ όλων των εποχών.

Μάλιστα αναδείχθηκε καλύτερη αθλήτρια του στίβου στην Ευρώπη για το 2017.

7. Άννα Κορακάκη

Η Άννα Κορακάκη γεννήθηκε στη Δράμα τον Απρίλιο του 1996. Είναι γνωστή σκοπεύτρια και Ολυμπιονίκης.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων και το χάλκινο μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων και έγινε ο δεύτερος Έλληνας αθλητής μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα το 1912, και η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία των Ελληνικών Ολυμπιακών Ομάδων, που κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Αθλείται στη σκοποβολή από το 2009 και σπουδάζει Ειδική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα, η οποία έλαβε ως πρώτη λαμπαδηδρόμος την Ολυμπιακή Φλόγα μετά το άναμμα της για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top