Ξανά σε lockdown Τόκιο και Οσάκα, τρεις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 11 Μαΐου

Oλυμπιακοί Αγώνες

Η ιαπωνική κυβέρνηση εμφανίζεται (όπως και η ΔΟΕ) αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, αλλά προς το παρών αυτός που τρέχει σαν τον Γιουσέιν Μπολτ είναι ο κορωνοϊός.

Ο covid-19 είναι ασταμάτητος και τα κρούσματα σε Τόκιο και Οσάκα αυξάνονται, αναγκάζοντας τις αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα. Αυτή είναι μάλιστα η τρίτη φορά που η κυβέρνηση της Ιαπωνίας βάζει λουκέτο σε μπαρ, καταστήματα λιανικής, εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα, θέατρα και μουσεία. Τα εστιατόρια θα κλείνουν νωρίτερα ακόμα κι αν δεν σερβίρουν αλκοόλ, ενώ τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες επίσης θα σταματούν πιο νωρίς. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά τα πανεπιστήμια επιστρέφουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 11 Μαΐου, ημερομηνία που σχεδόν συμπίπτει με το προγραμματιζόμενο ταξίδι του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ στη Χιροσμίμα.

Αναβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο

"Αυτή η εξέλιξη ευθυγραμμίζεται με τη γενική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά δεν σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σχετίζεται με τη «χρυσή εβδομάδα» της περιόδου διακοπών στη χώρα, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ΔΟΕ, απαντώντας σε κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση.

"Η Ιαπωνία πρέπει να αποφασίζει μόνη της τις υγειονομικές πολιτικές. Δεν υπάρχει λόγος να μας λέει ο κ. Μπαχ τι να κάνουμε", τόνισε ο Γιουιτσίρο Ταμάκι, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος για το Λαό, θεωρώντας ότι τα μέτρα λαμβάνονται για να πέσουν τα κρούσματα ενόψει της άφιξης Μπαχ στη χώρα.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει περίπου 10.000 νεκρούς από κορονοϊό, αριθμός μικρός για τα παγκόσμια δεδομένα, αλλά μεγάλος για τα ασιατικά δεδομένα. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί lockdowns. Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, ανακοίνωσε ότι τα test events θα συνεχιστούν και εν μέσω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ωστόσο δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι σε αυτά. Σε νέα ερώτηση σε σχέση με την ακύρωση των Αγώνων που ζητούν οι επιστήμονες της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ήταν ξανά κατηγορηματική: "Ως οργανωτική επιτροπή, δεν σκεφτόμαστε την ακύρωση".

Το Τόκιο έχει δαπανήσει επισήμως σχεδόν δεκατρία δισεκατομμύρια (12.750.000.000) ευρώ για τη διοργάνωση των αγώνων, ωστόσο διάφοροι κυβερνητικοί έλεγχοι εκτιμούν ότι αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο. Η ΔΟΕ εισπράττει σχεδόν το 75% των εσόδων της από τους Αγώνες, με συνέπεια να μην υπάρχει περιθώριο για άλλη αναβολή σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρά την ανησυχία των πολιτών.

"Καταλαβαίνω απόλυτα τον κόσμο που ανησυχεί και τους εργαζομένους στην υγεία που επίσης μπορεί να ανησυχούν. Σκέφτομαι τα αισθήματα αυτών των ανθρώπων, κάθε μέρα το σκέφτομαι", πρόσθεσε η Χασιμότο: "Ελπίζω η κατάσταση να γίνει καλύτερη το συντομότερο δυνατό".

Διαβάστε όλες τις αθλητικές ειδήσεις και δείτε τα τελευταία αθλητικά highlights 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top