Σοκάρουν αθλητές της ενόργανης: «Μας βασάνιζαν. Τρώγαμε από τα σκουπίδια»

Έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό

ενόργανη γυμναστική

«Γροθιά» στο στομάχι είναι οι καταγγελίες για βία και ξυλοδαρμούς και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της ενόργανης γυμναστικής. Η επιστολή 22 αθλητών και αθλητριών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία περιγράφονται τα όσα ζούσαν μικρά παιδιά στον χώρο του αθλητισμού προκαλούν ανατριχίλα.

Όπως περιγράφουν «οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές/τριες τούς χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και το σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα», ενώ πολλές φορές τους πετούσαν και αντικειμένα.

«Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα»

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «υποσιτισμό» των αθλητών, οι οποίοι πολλές φορές αναγκάζονταν να φάνε από τα σκουπίδια: «Είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στη διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από αυτούς έψαχναν τα σκουπίδια στα ξενοδοχεία των αποστολών για να φάνε κάτι παραπάνω».

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από αθλητές της ενόργανης 

Στην επιστολή, οι 22 αθλητές/τριες κάνουν λόγο και για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, κατά τα οποία μικρά κοριτσάκια εξαναγκάζονταν σε ιδιαίτερες «ασκήσεις» προκειμένου να αποκτήσουν ευλυγισία.

«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν "πώς να κάνουν σωστά την άσκηση"»

Όπως επισημαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις «η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας», ενώ υπήρχαν πρόσωπα που παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό.

«Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά»

Οι ακραίες μέθοδοι για «συνετισμό»

Τα μαρτύρια είχαν και συνέχεια. Οι προπονητές χρησιμοποιούσαν στα μικρά παιδιά μεθόδους για «συνετισμό». «Ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή τιμωρίας για τη λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν, επίσης, λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να “συνετιστούν”», επισημαίνεται στην επιστολή.

Οι 22 αθλητές και αθλήτριες που υπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο προς την Πολιτεία ελπίζουν να υπάρξει τέλος σε όλα όσα έχουν συμβεί τόσα χρόνια και καλούν να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στο ζήτημα, ώστε «να προστατευτούν τα παιδιά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top