Ιμαλάια: Χάθηκαν τρεις κορυφαίοι ορειβάτες - Πώς σώθηκε ο Συκάρης

Οι δύσκολες συνθήκες για την ανάβαση του «Φονικού Βουνού»

Τι δήλωσε ο Αντώνης Συκάρης στο Star λίγο πριν την αναχώρησή του για να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. (20/12)

Αγωνία επικρατεί για μια ομάδα έμπειρων ορειβατών που επιχειρούν το «ακατόρθωτο»: την ανάβαση στο «Φονικό Βουνό», την κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων, με υψόμετρο 8.611 μέτρα, που ξεκίνησε από τις 18 Δεκεμβρίου 2020. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας Αλπινιστής, Αντώνης Συκάρης.

Ιμαλάια: Στους 26 οι νεκροί από την κατάρρευση παγετώνα- 170 οι αγνοούμενοι

Τρεις φημισμένοι ορειβάτες, ο Μοχάμεντ Αλί Σαντπάρα από το Πακιστάν, ο Χουάν Πάμπλο Μοχρ από τη Χιλή και ο Ισλανδός Τζον Σνόρι, αγνοούνται επισήμως από την προηγούμενη Παρασκευή. Ο Έλληνας ορειβάτης φαίνεται να σώθηκε από θαύμα, καθώς σταμάτησε στα 7.500 μέτρα μετά από κρυοπαγήματα που έπαθε στα δάκτυλα του ποδιού του. Από την Κυριακή νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην κοιλάδα Σκαρντού του Πακιστάν, σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. 

Οι πολικές θερμοκρασίες και οι αντίξοες συνθήκες

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ενώ βρίσκονταν στο camp 3 σε υψόμετρο 7.440 μέτρα, οι μισές σκηνές καταστράφηκαν με αποτέλεσμα επτά άτομα να τοποθετηθούν σε μία σκηνή, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη τη διαβίωση και φυσικά την ξεκούραση.  καθιστώντας τρομερά δύσκολη την ξεκούραση τους για την τελική προσπάθεια. Πέντε Σέρπα (οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια που έχουν κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή) έπαθαν κρυοπαγήματα.

Τελικά οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και μία σειρά γεγονότων εγκλώβισαν πολλά μέλη της αποστολής που είχαν απομείνει για την τελική προσπάθεια.

Ο Συκάρης αποφάσισε να μη συνεχίσει την προσπάθεια του για την κορυφή, καθώς αντιμετωπίζει κρυοπαγήματα πιθανόν τρίτου βαθμού. Επίσης, οι αλλαγές του καιρού που έρχονται φαίνεται να κάνουν απαγορευτική την προσπάθειά του στα δάχτυλα των ποδιών, καθώς επίσης ενημερώθηκε ότι ο καιρός αλλάζει και κάνει απαγορευτική την προσπάθεια του.

«Έφτασα μέχρι εδώ με μεγάλη προσπάθεια ψυχική και σωματική. Οι περισσότεροι Σέρπα έχουν κρυοπαγήματα και προσπαθούμε όλοι να διορθώσουμε την ζημιά που έχει γίνει. Δυστυχώς ο υπνόσακος μου είναι στο C2 και θα χρειαστεί να παραμείνω στα 7.440μ όλο το βράδυ στους -38 C. Από όλη την ομάδα έχουν ξεκινήσει 4 άτομα αλλά τα 2 επέστρεψαν λόγω του ψύχους»

Το «Φονικό Βουνό»

Η Κ2 είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων και με εξαίρεση μία ομάδα από το Νεπάλ που την ανέβηκε πριν λίγο καιρό, κανείς άλλος δεν την έχει πατήσει το χειμώνα.

Όπως είχε πει ο ίδιος ο Συκάρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγες μέρες πριν την αναχώρησή του, «Θεωρείται από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς είναι τραχιά, επικίνδυνη, με μεγάλες κλίσεις, γι’ αυτό και προκαλούνται χιονοστιβάδες. Δεκάδες ορειβάτες έχουν χάσει κατά καιρούς τη ζωή τους ή αγνοούνται στην κορυφή της ερημιάς, όπως αποκαλείται».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top