Ιμαλάια: Στους 26 οι νεκροί από την κατάρρευση παγετώνα- 170 οι αγνοούμενοι

Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσαν το φαινόμενο

Συγκλονιστικές εικόνες από την πλημμύρα που προκάλεσε η κατάρρευση τμήματος του παγετώνα στην Ινδία. AP Images

Τουλάχιστον 26 νεκροί είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός από την πλημμύρα που προκάλεσε η κατάρρευση τμήματος παγετώνα των Ιμαλαΐων στην Ινδία, ενώ περισσότεροι από 170 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ινδία: Κατέρρευσε τμήμα του παγετώνα των Ιμαλαΐων - Επτά νεκροί

Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους εργάζονταν σε δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ρισιγκάνγκα. Ορισμένοι εγκλωβίστηκαν σε δύο σήραγγες που μπλοκαρίστηκαν από κύματα, λάσπη και βράχους.

παγετώνας Ινδία

Σωστικά συνεργεία ψάχνουν να βρουν επιζώντες στην Ινδία. AP Images

Τεχνικές δυσκολίες εμποδίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στη σήραγγα, αλλά περίπου 80 μέτρα σε βάθος της σήραγγας έχουν ήδη εκκαθαριστεί και είναι προσβάσιμα.

Ο τεράστιος όγκος νερού κατέκλυσε την κοιλάδα του ποταμού Νταλίγκανγκα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα του, κατακλύζοντας έναν υδροηλεκτρικό σταθμό, δρόμους και γέφυρες, σύμφωνα με εικόνες που τράβηξαν τρομοκρατημένοι κάτοικοι.

Οι αρχές, οι οποίες δήλωσαν αρχικά ότι η κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα προκάλεσε την καταστροφή, τώρα κάνουν λόγο για ένα πιθανό φαινόμενο ξαφνικής πλημμύρας λόγω υπερχείλισης παγετώδους λίμνης.

πλημμύρα Ινδία

Η κατάρρευση τμήματος του παγετώνα προκάλεσε μεγάλη πλημμύρα και καταστροφές. ΑP Imges

«Μάχη» για τον απεγκλωβισμό 35 Ινδών εργατών

Διασώστες δίνουν μάχη για να απελευθερώσουν περίπου 35 Ινδούς εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε μια σήραγγα.

Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους εργάζονταν σε δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ρισιγκάνγκα. Ορισμένοι εγκλωβίστηκαν σε δύο σήραγγες που μπλοκαρίστηκαν από κύματα, λάσπη και βράχους.

Οι εργάτες είναι μεταξύ των 197 ανθρώπων που σύμφωνα με τους αξιωματούχους εξακολουθούν να αγνοούνται καθώς ο αριθμός των νεκρών από τη φυσική αυτή καταστροφή ανήλθε σε 28.

Στρατιώτες με εκσκαφείς απομάκρυναν βράχους από την είσοδο της σήραγγας μήκους 2,5 χιλιομέτρων, ενώ οπτικό υλικό που αναρτήθηκε από την αστυνομία στη μεθόριο Ινδίας-Θιβέτ δείχνει διασώστες να ελέγχουν τη στάθμη του νερού μέσα στη σήραγγα.
 

Η κλιματική αλλαγή υπαίτια για το λιώσιμο των παγετώνων

Η κατάρρευση τμήματος του παγετώνα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Συνολικά 14 παγετώνες υψώνονται πάνω από τον ποταμό στο εθνικό πάρκο που περιβάλλει το βουνό Νάντα Ντέβι και αποτελούν αντικείμενο επιστημονικών μελετών λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης των δασών που αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Το λιώσιμο 1/4 του πάγου των Ιμαλαΐων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με επιστήμονες.

νεκροί Ιμαλάια

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί. Περισσότεροι από 170 αγνοούνται. AP images

ΥΠΕΞ: «Αλληλεγγύη στον ινδικό λαό»

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρα μας στον ινδικό λαό για τις φονικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του παγετώνα.

«Εκφράζουμε βαθιά θλίψη για την τραγική είδηση της κατάρρευσης παγετώνα στην Ινδία. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και τις ομάδες διάσωσης που μάχονται για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον ινδικό λαό και όλους τους πληγέντες».

Ινδία - ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την Κυριακή τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στην Ινδία, δηλώνοντας «βαθύτατα λυπημένος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να συμβάλουν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας, εάν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανέφερε ότι παρακολουθεί τις επιχειρήσεις διάσωσης. «Η Ινδία βρίσκεται δίπλα στον λαό της Ουταραχάντ και το έθνος προσεύχεται για την ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή», ανέφερε στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top