Το τελεσίγραφο της Eldorado Gold στην κυβέρνηση

Τι δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Star - Γιατί η εταιρεία απειλεί να αναστείλει τις επενδύσεις της

Την αναστολή όλων των μεταλλευτικών εργασιών και της λειτουργίας του εργοστασίου της στις 22 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα η καναδική εταιρία Eldorado κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βάζει συνεχώς εμπόδια. Απαντώντας,  η κυβέρνηση την κάλεσε να διασφαλίσει ότι δεν θα πληγεί το περιβάλλον και ότι θα τηρηθούν οι όροι τω ν συμβάσεων.

Την αναστολή των επενδύσεων αν έως στις  21 Σεπτεμβρίου  δεν εκδοθούν οι άδειες, ανακοίνωσε ο  Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της  Eldorado  Gold.

Όπως δήλωσε όμως στο Star  ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι  να διασφαλίσει της εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον, ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος. Και το δεύτερο που πρέπει  να διασφαλιστεί είναι μια καθετοποιημένη διαδικασία που θα οδηγεί στην παραγωγή χρυσού».

Η εταιρία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τις βάζει συνεχώς εμπόδια και δεν εκδίδει τις απαιτούμενες άδειες, αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι η καναδική εταιρία δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης με το Δημόσιο και θέτει σε κίνδυνο κατοίκους και τουριστικές επιχειρήσεις στην Χαλκιδική .

«40 χρόνια η εταιρία διεθνώς δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και αν το ήξερε δεν θα έπαιρνε το ρίσκο της επένδυσης» δήλωσε ο κ. Μπερνς.  

«Η διαιτησία θα εξετάσει όλα τα θέματα της σύμβασης οπότε θα μπουν όλα στο τραπέζι, όσο δεν υπάρχει συμφωνία» τονίζει στο Star o κ. Σταθάκης,  αλλά  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado  υποστήριξε ότι η καθυστέρηση έκδοσης αδειών Σκουριές και Ολυμπιάδα  και η για 3 χρόνια μη έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης για το σχέδιο Περάματος και τελευταία προσφυγή  στην διαιτησία,  είναι μερικά παραδείγματα για την στάση της κυβέρνησης.   

Η κυβέρνηση απαντά μέσω του κ. Σταθάκη ότι:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ:

-Έχει αδειοδοτηθεί το 60% των Σκουριών

-Εντός Σεπτεμβρίου πρόκειται να δοθεί  6μηνη άδεια για την Ολυμπιάδα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ

-Έναν  χρόνο αναμένονται νέες προτάσεις της εταιρίας στις παρατηρήσεις  του υπουργείου για την παραγωγή χρυσού με ακαριαία τήξη

-Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Διαιτησία που ζήτησε  η κυβέρνηση.

«Έχουμε 18 αποφάσεις του ΣτΕ» επισήμανε από την πλευρά της εταιρίας ο κ. Μπερνς, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος  Καμμένος  ανέφερε ότι «δεν είναι καλό να φεύγει μία επένδυση» αλλά παρομοίασε  τις επενδύσεις της Eldorado με «χάντρες».

Είναι κρίσιμο να βελτιωθούν οι συνθήκες για επενδύσεις σχολίασε από την πλευρά της η Κομισιόν  ενώ  οι ανακοινώσεις της Eldorado απασχόλησαν μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, όπως π.χ. οι New York Times που αναρωτιούνται  για την πορεία της επένδυσης στη χώρα.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας.  Όλα όσα γίνονται στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές.  Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση είναι υπέρ της επένδυσης, με μία προϋπόθεση: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και οι δεσμεύσεις της εταιρείας για τη προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στην κυβέρνηση και στους κατοίκους της περιοχής» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ την ίδια στιγμή  η  κυβέρνηση αφήνει υπονοούμενα για τον χρόνο που η εταιρία επέλεξε  να προχωρήσει στην ανακοίνωση των προθέσεών της.

 

   

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top