Die Zeit: Έδωσε χρέος για να πάρει προσφυγικό η Μέρκελ;

Κάνει λόγο για επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

Die Zeit: Έδωσε χρέος για οφέλη στο προσφυγικό η Μέρκελ;

Το θέμα του χρέους με το προσφυγικό συνδέει η εφημερίδα Die Zeit σε ανάλυσή της, η οποία δημοσιεύτηκε πριν την απόφαση του Eurogroup.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας της λόγω του προσφυγικού και «χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα».

«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα. Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες» τονίζει η Die Zeit.

Διαβάστε ακόμη: Για «ιστορική συμφωνία στο Eurogroup» μιλά ο ξένος Τύπος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Γιατί να συμφωνήσει, όμως, η Ελλάδα; Αναλύοντας η Die Zeit τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, εξηγεί ότι η χώρα μας έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει.

«Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία» σημειώνει και προσθέτει: «Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top