Μέτρα μέχρι το 2022: Τι προβλέπει το σχέδιο της μεταμνημονιακής εποπτείας

Οι θεσμοί θα συντάσσουν έκθεση προόδου, που θα έχει αντίκτυπο στις αγορές

Τι προβλέπει το σχέδιο της μεταμνημονιακής εποπτείας

Ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη του μνημονίου με πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, αλλά και με ποινές σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμφωνημένα, προβλέπει το σχέδιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Το κείμενο περιγράφει το πλαίσιο της νέας σχέσης Ελλάδας - θεσμών, δεσμεύοντας τη χώρα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων μέχρι και το 2022. Απέχει πολύ από την καθαρή έξοδο που πέτυχαν οι υπόλοιπες μνημονιακές χώρες.

Καθώς είναι ακόμη σχέδιο, αναμένονται λίγες, μικρές αλλαγές στο τελικό κείμενο της Πέμπτης, στο οποίο αναμένεται να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι παρόλο που η Ελλάδα δεν καλείται να εφαρμόσει νέες μεταρρυθμίσεις πρέπει να τηρήσει τα ήδη συμφωνημένα, τα οποία όπως αποκαλύπτει το έγγραφο είναι πολλά και δύσκολα, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Εποπτεία με «έκθεση προόδου»

«Οι μεταρρυθμίσεις θα παρακολουθούνται σε τριμηνιαία βάση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ», αναφέρεται στο κείμενο.

Η συχνότητα των επισκέψεων των θεσμών μετά τη λήξη του μνημονίου –με τη συμμετοχή ακόμη και του Ταμείου– παραμένει η ίδια όπως κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Και μπορεί να μην επισκέπτονται τη χώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών για να κρίνουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνημένα ώστε να λάβει η χώρα την αντίστοιχη δόση, οι θεσμοί θα έρχονται για να συνεχίσουν να κρίνουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τους μεταμνημονιακούς όρους.

Αντί για δόση θα συντάσσουν μια έκθεση, που θα παρακολουθείται σίγουρα πολύ προσεκτικά από τις αγορές και θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Αν η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας είναι αρνητική, οι αγορές αναμένεται να αντιδρούν δυσκολεύοντας την πρόσβαση της χώρας σε χρηματοδότηση. Αν η έκθεση είναι θετική, εκτός από την εμπιστοσύνη των αγορών η χώρα θα κερδίζει και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

«Η θετική έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα αποτελεί τη βάση για το Eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του EFSF ώστε να προχωράει στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται στο κείμενο.

Αυτά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία θα συνδέονται με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, θα είναι μόνο η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP-ANFA) και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF.

Συγχρόνως «οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με ισόποσες ετήσιες δόσεις (περίπου 1,2 δισ.) τον Ιούνιο κάθε έτους ή θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε δύο εξαμηνιαίες υποδόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο», σύμφωνα με το έγγραφο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top