Τι θα απαντήσει ο Τσίπρας στον Ερντογάν αν του ζητήσει ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 πραξικοπηματίες

Ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος εξηγεί τι ισχύει και γιατί δεν υπάρχει θεσμικά τέτοια δυνατότητα

Θα γίνει ανταλλαγή στρατιωτικών με τους πραξικοπηματίες;

Διάχυτη είναι η ανησυχία στην ελληνική κοινή γνώμη αναφορικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο την Πέμπτη στον Έβρο, επειδή – όπως ισχυρίζονται οι γείτονες – μπήκαν σε τουρκικό έδαφος.

Όσον αφορά τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν, το τοπίο είναι ακόμη ομιχλώδες καθώς δεν έχει συντάξει επίσημο κατηγορητήριο ο Τούρκος εισαγγελέας.

Διαβάστε ακόμη: Θρίλερ με τις κατηγορίες που θα αποδοθούν στους Έλληνες στρατιωτικούς

Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, έκανε χθες λόγο δια του αντιπροέδρου και εκπροσώπου της, Μπεκίρ Μποζντάγκ, για μία και μόνη κατηγορία, αυτή της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Ο ίδιος, μάλιστα ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν προτίθεται να ζητήσει ανταλλαγή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Η κυβέρνηση «ψάχνει» αντίδραση: Έκτακτη σύσκεψη για τους στρατιωτικούς που συνέλαβε η Τουρκία

Ένα σενάριο το οποίο συζητείται αρκετά εντός των ελληνικών συνόρων, δεδομένης της απρόβλεπτης και επιθετικής στάσης της Τουρκίας σε ένα θέμα που στο παρελθόν λυνόταν επί τόπου, δηλαδή μεταξύ των διοικητών των στρατοπέδων. Στο σενάριο της ανταλλαγής, μάλιστα, έχουν αναφερθεί και τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημερώσης.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα: θα ήταν σε κάθε περίπτωση εφικτό κάτι τέτοιο εάν το έθετε η Τουρκία, είτε επίσημα είτε κάτω από το τραπέζι;

Ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος απαντά ορθά και κοφτά: όχι.

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Σύμφωνα με το ισχύον συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο, η Ελλάδα δεν έχει θεσμικά καμία δυνατότητα να κάνει μια τέτοια ανταλλαγή από τη στιγμή που υπάρχει η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών» ξεκαθαρίζει ο έγκριτος νομικός στο star.gr.

«Αυτό που επιτρέπει η υφιστάμενη νομοθεσία, είναι το εξής: αν ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορούσε να αποφασίσει τη μη έκδοσή τους. Όχι όμως το αντίθετο» υπογραμμίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top