Βαρύ κλίμα στην Αθήνα - Προκλητικός μέσα στο σπίτι μας ο Ερντογάν: Έθεσε θέμα Θράκης, "Λωζάνης" και Αιγαίου

Πρωτοφανή σκηνικά στο Προεδρικό Μέγαρο με ανταπαντήσεις με Παυλόπουλο – Πιο ήπιος στη συνάντηση με Τσίπρα

«Δεν έχουν προηγούμενο όσα έκανε ο Ερντογάν» λένε άνθρωποι που παρακολουθούν για χρόνια τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 
Ο Ερντογάν ξεκίνησε επιθετικά την επίσκεψή του, με τη χθεσινή συνέντευξη με την οποία ζήτησε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, και η συνέχεια –επί ελληνικού εδάφους- ήταν προκλητική.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέδειξε απροκάλυπτα και στη συνομιλία με τον Προκόπη Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες όλες τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις.
 
 
Παρά τις σαφείς απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα επικαιροποίησης ή αλλαγής της συνθήκης της Λωζάνης, ο Τούρκος Πρόεδρος με ανάρμοστο (για το επίπεδο των επαφών) ύφος υποστήριξε -μεταξύ άλλων- ότι η Συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη!
Ειδικότερα, προέβη σε ένα μανιφέστο προκλητικότητας λέγοντας ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου πως:
 
Η συνθήκη της Λωζάνης έχει εκκρεμότητες, πρέπει να αλλάξει.
 
Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική.
 
Μίλησε ανοικτά για διακρίσεις κατά της «τουρκικής» μειονότητας, λέγοντας πως στη Δυτική Θράκη «ούτε να χωνέψουν δεν μπορούν μια πινακίδα σε τουρκική γλώσσα».
 
Ζήτησε να εκλέγουν οι ιμάμηδες τον μουφτή στη Δυτική Θράκη, λέγοντας μάλιστα «από εδώ συμπεραίνουμε ότι δεν εφαρμόζετε η Συνθήκη της Λωζάνης». Παράλληλα, παρουσίασε ως «αντίβαρο» την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Ιερά Σύνοδο.
 
Έθεσε θέμα Αιγαίου, λέγοντας πως πρέπει εκεί «να βρούμε μια βιώσιμη λύση».
 
«Πιστεύω και οι δυο (σ.σ.: χώρες) θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα» είπε για τη Συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι έχουν περάσει 94 χρόνια από τότε που υπογράφηκε και «έχουν αλλάξει πάρα πολλά στο διάστημα αυτό».
 
 
Η προκλητικότητα του Ερντογάν και η διπλωματική «ένταση» που δημιουργήθηκε φάνηκε και από το γεγονός ότι έσπασε και ο ίδιος αλλά και ο κ. Παυλόπουλος το πρωτόκολλο καθώς δεν προβλέπονται ανταπαντήσεις στις προσφωνήσεις.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μία παρατήρηση στον Ερντογάν, λέγοντας πως «αν και δεν είμαι εκτελεστικός Πρόεδρος, θα σας απαντήσει σε αυτά η κυβέρνηση, θέλω να κάνω μια παρατήρηση».
«Είμαι ανοιχτός και ειλικρινής μαζί σας, επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση, οι συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε επικαιροποίηση ούτε αναθεώρηση, το διεθνές δίκαιο είναι αυτές που ερμηνεύουν το διεθνές δίκαιο. Έχουμε το διεθνές δίκαιο στα χέρια μας» ξεκαθάρισε ο κ. Παυλόπουλος, επικαλούμενος και τη νομική του ιδιότητα.
 
Ο Ερντογάν απάντησε πως ξέρει πολύ καλά το διεθνές πολιτικό δίκαιο, αφήνοντας μάλιστα αιχμές με τη φράση «αν και δεν είμαι καθηγητής», και πρόσθεσε: «Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος για επικαιροποίηση των Συνθηκών, αρκεί να υπάρχει συμφωνία γι’ αυτό. Εγώ βέβαια, αναφέρθηκα στα θέματα αυτά όπως η επικαιροποίηση της Λωζάνης, επειδή αναφερθήκατε εσείς σήμερα. Αν δεν υπήρξαν δικές σας αναφορές σ’ αυτά τα ζητήματα,  θα τα συζητούσα αυτά με τον Αλέξη Τσίπρα».
 
Η προκλητικότητα Ερντογάν έπεσε επίπεδο στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Τούρκο Πρόεδρο να είναι πιο ήπιος και να αποφεύγει νέο κρεσέντο απαρίθμησης των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων.
 
Ωστόσο, αναφέρθηκε εκ νέου στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, κάνοντας λόγο για «ομογενείς».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top