«Φρένο» Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η συνθήκη της Λωζάνης

«Ήταν η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας» - Νέα ενημέρωση 15:59

Ξεκάθαρη απάντηση στον Ερντογάν, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη μίλησε για ανάγκη επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης, έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην συνομιλία που είχαν οι Πρόεδροι Ελλάδας και Τουρκίας μπροστά στις κάμερες πριν από τη συνάντησή τους.

«Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η συνθήκη της Λωζάνης. Για μας αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα και δεν έχει κενά» υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας λόγο στη συνέχεια για «θρησκευτική, μουσουλμανική, μειονότητα στη Δυτική Θράκη»

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: «Να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης» - Τι είπε για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

«Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας -και όχι διχασμό- και να γίνουμε η πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έστειλε μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και σε Σκόπια και Αλβανία: «Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες, πχ FYROM, Αλβανία, αλλά και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις. Ονόματα που προσβάλλουν την ιστορία που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από το διεθνές δίκαιο. Οι χώρες επίσης που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Διαβάστε ακόμη: Χέρι - χέρι κατέβηκε με την Εμινέ ο Ερντογάν – Η συνομιλία με τον Κοτζιά που προκάλεσε γέλιο

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «εκκρεμότητες» που υπάρχουν ακόμα στη συνθήκη, λέγοντας πως έκτοτε άλλαξαν πολλά στις δύο χώρες.

«Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη: Η στιγμή που ο Ερντογάν καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, αποκαλώντας τους «ομογενείς»: «Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέγοντας πως «υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα», ενώ έθεσε και θέμα μουφτή.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top