Με περιουσιακά κριτήρια και δόσεις η ρύθμιση χρεών 3.000 - 20.000 € ανάλογα με το εισόδημα και τις καταθέσεις

Οι δανειστές θέτουν ως όρο να υπάρχει περιουσιακό κριτήριο στις ρυθμίσεις χρεών ακόμη και για «μικροποσά» της τάξης των 3.000 ευρώ

Με περιουσιακά κριτήρια και δόσεις η ρύθμιση χρεών

Στο τραπέζι των τελικών συζητήσεων της τρόικας με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών εν όψει της Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, βρίσκονται κριτήρια με βόμβες στις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, όπως δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δόσεις θα καθορίζονται και από το ύψος των καταθέσεων ακόμη και για οφειλέτες από 3.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ.

Οι δανειστές θέτουν ως όρο να υπάρχει περιουσιακό κριτήριο στις ρυθμίσεις χρεών ακόμη και για «μικροποσά» της τάξης των 3.000 ευρώ.

Ένα τέτοιο κριτήριο δεν το απορρίπτουν, αλλά το συζητούν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος». Το πρόβλημα όμως είναι ότι τυχόν περιουσιακά κριτήρια, που όπως φαίνεται θα έχουν οι ρυθμίσεις ακόμη και για μικροποσά των 3.000 ευρώ ή ακόμη και κάτω των 3.000 ευρώ, θα έχουν οριζόντια εφαρμογή και θα εξατομικεύονται ανάλογα με το τι διαθέτει ο καθένας μετά την υποβολή της αίτησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι δεδομένο ότι όσοι χρωστούν ως 20.000 ευρώ είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στο Δημόσιο δεν θα επιλέγουν μόνοι τους τις δόσεις, αλλά το ποσό που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα βγαίνει με βάση το ύψος του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Οι 120 δόσεις εξόφλησης της οφειλής, εφόσον αυτή είναι από 3.000,01 έως τις 20.000 ευρώ, δεν είναι δεδομένες σε καμία περίπτωση, αλλά, αντίθετα, η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι σε συνάρτηση αφενός με τις δόσεις που βγαίνουν από το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη και αφετέρου θα παίζει ρόλο και το… κομπόδεμα που έχει ή δεν έχει στην τράπεζα!

Το κριτήριο περιουσίας (προς το παρόν κινητής) μπήκε στη συζήτηση από την τρόικα, ενώ επίκειται η έκδοση της τελικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και κυρίως ποιος μπαίνει και ποιος όχι στη ρύθμιση χρεών ως 20.000 ευρώ, είτε είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία είτε προς την εφορία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top