Σύνοδο Κορυφής δείχνει η Αθήνα μετά τον «πάγο» για την ποσοτική χαλάρωση

«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα»

Στην αντεπίθεση πέρασε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τον «πάγο» από Ευρωπαίο αξιωματούχο σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, δείχνοντας προς τη Σύνοδο Κορυφής για λύση στο θέμα.

«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής» είπαν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις διαρροές του αξιωματούχου.

Τι είχε πει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος

Απίθανο, αν και νομικά εφικτό, είχε χαρακτηρίσει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς προηγουμένως να έχει μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα ξεκλείδωνε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα. Τεχνικά και νομικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό, δεν θα έδινε αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος όταν ερωτήθηκε για αυτό το ενδεχόμενο.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για το νέο κρίσιμο Eurogrοup της 15ης Ιουνίου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι πέραν αυτής που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, να ενταχθεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς πρόγραμμα δανείου αλλά με stand by arrangement. Με άλλα λόγια, θα γίνουν εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top