Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Brexit ως παρατηρητής. Ωστόσο από εκεί, δεν παρέλειψε να στείλει τα μηνύματα του προς την Ευρώπη αλλά και να βρει λίγο χρόνο να μιλήσει με την Άνγκελα Μέρκελ, να αστειευτεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά να απευθύνει πρόσκληση στον Φρανσουά Ολάντ για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωση ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ-ΗΒ και τα αποτελέσματα αυτής, δεν δημιουργούν κανενός είδους προηγούμενο, πολιτικό ή νομικό, για εντός της ΕΕ καθώς και για τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν ίσως κινηθεί σε υψηλά ποσοστά περί το 40% και υπογράμμισε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη.

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε: «Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία αν δεν αλλάξει η Ευρώπη». Υπενθύμισε δε τα ποιοτικά στοιχεία της γαλλικής ψήφου στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα οποία ούτε οι ψηφοφόροι του Μακρόν δεν επιδοκιμάζουν την σημερινή Ευρώπη. Τέλος, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη ΠΓΔΜ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και βασικός άξονας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

Φρανσουά έλα στην Ελλάδα το καλοκαίρι να ξεκουραστείς!

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συνομιλία με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. Στη συνομιλία προσήλθε στη συνέχεια και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον οποίον ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε να επισκεφθεί ιδιωτικά και με μεγαλύτερη άνεση την Ελλάδα το καλοκαίρι. «Φρανσουά, έχεις ανοικτή πρόσκληση να έρθεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι, οπότε θέλεις, να ξεκουραστείς».

«Ωραία ιδέα. Τώρα που θα έχω χρόνο θα έρθω ένα μήνα Ελλάδα και ένα Πορτογαλία», απάντησε χαριτολογώντας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε στην τοποθέτησή του τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συμβολή του και ιδιαίτερα για τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, καθώς επρόκειτο για την τελευταία παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο ως Πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος επαίνεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό που έδωσε το σωστό σήμα τηλεφωνώντας στον Εμανουέλ Μακρόν το αμέσως επόμενο πρωί της εκλογής του και πρόσθεσε πως το ίδιο σωστό σήμα έδωσε και το Γαλλικό ΚΚ.

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Κόστα πρότεινε να κληθεί στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Εμ. Μακρόν, προκειμένου να συμμετάσχει ως παρατηρητής "από τα δεξιά" όπως συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής "από τα αριστερά".

Tags: