Στην καθιέρωση ανώτατου ορίου θητειών για τους  δημάρχους, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κάθε θητείας (δύο αν διατηρηθεί η πενταετία ή τρεις αν επανέλθει η τετραετία) προσανατολίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, όπως δήλωσε  σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr.

Σχετικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές -  στην οποία επίσης  προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών -  ο κ. Σκουρλέτης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο  να εμπεριέχει  στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος ο νέος τρόπος εκλογής δημάρχων , προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λήψης αποφάσεων από την δημοτική αρχή, που δεν θα έχει συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμα ότι ενδεχομένως μια παράταξη να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο,  ακόμα και με ποσοστό άνω του 45%.

Μίλησε ακόμα για  ασφαλιστικές δικλείδες που θα τεθούν προκειμένου να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στα ζητήματα των αποφάσεων που αφορούν κρίσιμους τομείς των Δήμων (προϋπολογισμός,  πρόγραμμα τεχνικών έργων κ.α.). 

Tags: