Μετά τις 24 Απριλίου η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Τα βλέμματα της κυβέρνησης στραμμένα στη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ, που θα γίνει σήμερα στο Βερολίνο

Αργεί ακόμη να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, καθώς ούτε μετά το Πάσχα αναμένεται να έρθουν οι θεσμοί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Οι συζητήσεις φαίνεται πως μετατίθενται για τις 24 Απριλίου, δηλαδή μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που θα γίνει στις 21 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Έτσι, το δράμα και η αγωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης παρατείνεται, το ίδιο και η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Μετά τη συνάντηση στη Μάλτα και τη συμφωνία μέτρων αντιμέτρων, σήμερα τα βλέμματα της κυβέρνησης είναι στραμμένα στη συνάντηση Άνγκελα Μέρκελ - Κριστίν Λαγκάρντ, που θα γίνει στο Βερολίνο. Στόχος της Αθήνας είναι η «λύτρωση» από το φορτίο του χρέους.

Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση τελικά έκανε μεγάλες υποχωρήσεις. Αποδέχτηκε να ψηφίσει μέτρα και για μετά το 2018, οι συντάξεις θα κοπούν με τη μία το 2019 αντί σε δόσεις που διεκδικούσε η κυβέρνηση, ενώ το αφορολόγητο θα κοπεί κατά 3.000 ευρώ και θα πέσει στα 5.636 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος. 

Μπορεί όμως ούτε και αυτά τα μέτρα να είναι αρκετά, καθώς αντί για ανάπτυξη, η ασφυξία στην οικονομία που ξεκίνησε στο δ΄τρίμηνο του 2016, συνεχίστηκε έως τον τέταρτο μήνα του 2017 και εξακολουθεί να υπάρχει.

Έτσι όλο και απομακρύνεται ο στόχος για Ανάπτυξη 2,7% απομακρύνεται… Ήδη μειώθηκε σε 1,5% και προβλέψεις μιλούν για 0,5%.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιλέγει, μετά τη συμφωνία της Μάλτας, να μιλά μόνο για τα αντίμετρα. Αντίμετρα δεν θα υπάρξουν όμως, βάσει της συμφωνίας, αν δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top