Τελεσίγραφο Βρυξελλών προς Αθήνα: Ή συμφωνείτε ή παίρνουμε πίσω και όσα… συμφωνήθηκαν!

«Μην περιμένετε θαύματα» διαμηνύουν για την συμμετοχή των τριών υπουργών στις συνομιλίες

Τελεσίγραφο Βρυξελλών προς Αθήνα:  Ή συμφωνείτε ή παίρνουμε πίσω και όσα… συμφωνήθηκαν!

Σκληραίνουν την στάση τους οι Βρυξέλλες απέναντι στην Αθήνα και στέλνουν πλέον τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλάζουν όλα, ακόμα και σχετικά με όσα είχαν  μέχρι τώρα συμφωνηθεί και η διαπραγμάτευση ξεκινά  πάλι από την αρχή.  

Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες (ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα)  επισήμανε σήμερα την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, o αξιωματούχος ανέφερε ότι «η λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», ενώ   πρόσθεσε  ότι «σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή»! Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επέμεινε επίσης ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι «τεχνικά εύκολη». 

«Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια» τόνισε ο  αξιωματούχος,  ο οποίος χαρακτήρισε «απόλυτα άκαρπο» να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο».

Διευκρίνισε όμως ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια «πολιτικά ευαίσθητα» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Πάντως παραδέχθηκε  ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Για την συμμετοχή Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες στις συζητήσεις, ο  αξιωματούχος τόνισε ότι «σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων, αλλά συμπλήρωσε ότι  «δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top