Για «άδειασμα» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κάνει λόγο η ΝΔ, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή, σχετικά με την διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.    

Η ΝΔ αναφέρει συγκεκριμένα στο ενημερωτικό της δημοσίευμα:  

«1. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε την διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018. Αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας.

Στις 23/6, στο συνέδριο του Economist, ο κ. Τσίπρας έλεγε:

«Είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα  με δεδομένα τα  αποτελέσματα της υφεσιακής εξαετίας σε Κράτος, κοινωνία και εργαζόμενους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 1,5% με 2%. Αυτό είναι κοινό μυστικό».

Σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε στη Βουλή ότι και μετά το 2018 τα πλεονάσματα θα είναι 3,5%. Άρα, δημιουργεί συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας.

2. Ο κ. Τσακαλώτος σήμερα άδειασε το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους που, από τις 20 Φεβρουαρίου, έκαναν λόγο για διάσταση πρωθυπουργού - Υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρω που θα κάτσει η διαπραγμάτευση».

3. Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου φέρνουν, για μια ακόμη φορά, τη σφραγίδα Τσίπρα - Καμμένου. Είναι φανερό ότι συνταξιούχοι και οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά και όλοι οι Έλληνες, είναι στο στόχαστρο της Κυβέρνησης.

4. Δημιουργική ασάφεια που θυμίζει εποχές Βαρουφάκη. Δεν έχουν αλλάξει, δεν έχουν μάθει. Σπρώχνουν το τενεκεδάκι παρακάτω, ενώ η πραγματική οικονομία βουλιάζει.

Και ενώ η πραγματική οικονομία βουλιάζει, οι καταθέσεις μειώνονται, θέσεις εργασίας χάνονται, το καθαρό ισοζύγιο ανοίγματος - κλεισίματος επιχειρήσεων είναι το χειρότερο από την αρχή της κρίσης και το Α.Ε.Π. προσπαθεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2014. Και η αβεβαιότητα εξαπλώνεται. Επιβεβαιώνοντας ότι χάθηκαν 2 χρόνια από την οικονομία.

5. Το κόστος στην καθυστέρηση του κλεισίματος των αξιολογήσεων είναι τεράστιο. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα το γεγονός αυτό έχει κοστίσει:

• Ένα 3ο, αχρείαστο, Μνημόνιο.

• Κεφαλαιακούς περιορισμούς, που ακόμη υφίστανται.

• Το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, διάρκειας ενός αιώνα.

• Τον οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη».

• Πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους, μέχρι σήμερα, 9 δισ. ευρώ.

Και ακολουθούν και άλλα, με την επικείμενη νομοθέτηση νέων, επώδυνων μέτρων λιτότητας και για μετά τη λήξη του Προγράμματος, δηλαδή για μετά το 2018.

Το πόσα θα είναι αυτά τα νέα μέτρα, θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

Δυστυχώς όμως, θα τα βιώσουν, με οδυνηρό τρόπο, οι πολίτες.

Κυρίως οι πιο αδύναμοι.

6. Η Κυβέρνηση δεν βάζει τέλος στη λιτότητα, αλλά τη διευρύνει και την επεκτείνει.

7. Συμπερασματικά, υποχωρήσεις συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα είναι το τρίπτυχο της Κυβερνητικής αποτυχίας».

 

Tags: