Αισιοδοξία Τσακαλώτου για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου

Πώς δικαιολόγησε την καθυστερημένη ενημέρωση της Βουλής

Την αισιοδοξία του ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου, όταν και θα διεξαχθεί η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup,  οι εταίροι θα έχουν καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία για την β΄ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος , εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της  Βουλής για τα αποτελέσματα της  συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Θεωρώ ότι έως το επόμενο Eurogroup θα έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση» δήλωσε συγκεκριμένα   ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι   «δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε αλλά διαπραγματευτήκαμε πάνω σε αυτό που θεωρούμε μέρος της λύσης στη βάση των αρχών μας».  

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε σχετικά με την καθυστέρηση που κατήγγειλε η αντιπολίτευση, ότι δεν είναι εύκολο να ενημερώνεται η Βουλή την ίδια ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και  ότι  στην ομιλία του ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες  είπε αρκετά πράγματα για την απόφαση του Eurogroup.

Για την κριτική επίσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τόνισε ότι η θέση αυτή βρίσκεται σε αναντιστοιχία με όσα λέει η Ευρώπη αλλά και η Αμερική, ότι δηλαδή η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφορές μεταξύ των δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να απαντήσει αν θα έκλεινε την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο με 2% επιπλέον μέτρα.

Επικαλέσθηκε ακόμα τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιερ Μοσκοβισί για τα "net" μέτρα (δημοσιονομικά ουδέτερα).   Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «συστημική»  τη διαφωνία θεσμών και ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι το Ταμείο  μετακινήθηκε από την αρχική θέση του,  που ενώ υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους, τώρα ζητάει «διαρθρωτικά μέτρα».

«Προσπαθήσαμε πάνω στις αρχές μας να διαπραγματευθούμε, είναι ο μόνος τρόπος να μην κερδίζει η Λεπέν και η ακροδεξιά,  ο μόνος τρόπος να πείσεις εργαζόμενους ότι σε ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή, όχι με ίσους όρους αλλά τουλάχιστον με κάποιους όρους συλλογικής  διαπραγμάτευσης» τόνισε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top