Σημαντική πρόοδο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα κατεγράφη κατά την έκτακτη συνάντηση των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των θεσμών και των δανειστών, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην συνάντηση που έγινε πριν από την έναρξη του eurogroup κατεγράφη σημαντική πρόοδος σε σχέση με τους όρους για να καταστεί δυνατή η επιστροφή της τρόικας, όπως ο Πρόεδρος του eurogroup επιφυλάχθηκε να δώσει μια οριστική απάντηση μετά το πέρας της συνάντησης των Υπουργών. Όπως είπε ο Πρόεδρος του eurogroup, "θα συζητήσουμε την πρόοδο στο eurogroup και θα αποφασίσουμε αν η πρόοδος είναι αρκετή".

Σημείωσε δε πως "πάντα θα υπάρχουν εκλογές κάπου στην Ευρώπη και ως εκ τουτου δε θεωρεί ότι εξ αιτίας των εκλογών τίθεται κάποιο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ενώ ξεκαθάρισε πως "δεν τα κάνουμε όλα αυτά για να μην μετέχει το ΔΝΤ, αντιθέτως τα κάνουμε για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή του". Τέλος, επαίνεσε την Ελλάδα για τον όγκο των μεταρρυθμίσεων που έχει εκτελέσει εξηγώντας ότι "αν προσπαθούσαμε να κάνουμε το ίδιο στην Ολλανδία - φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση ταυτόχρονα - ξέρω ότι θα είχαμε πάρα πολλές δυσκολίες.

Πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε προσερχόμενος στο eurogroup και ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε ότι "η Ευρωζώνη πάει καλά, και στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των δανειστών και σημειώνοντας ότι υπάρχει κοινή θέση από την πλευρά των θεσμών.

"Η χώρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι το χρέος, σημαντικό είναι η χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να καταλήξουμε, η Ελλάδα χρειάζεται πάντα λίγο περισσότερο απ’ όσο έχουμε υπολογίσει", σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Κάζιμιρ, δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι , η Ελλάδα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πολλά πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι. "Είναι θετικό να ακούμε από τον Κλ. Ρέγκλινγκ ότι θα χρειαστούν πολύ λιγότερα χρήματα από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες", ανέφερε ο Σλοβάκος Υπουργός και τόνισε πως "έχουμε εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Μπορώ να πω εκ πείρας ότι η Ελλάδα είναι ένα θέμα που θες να αποφύγεις στην προεκλογική καμπάνια".

"Σε ό,τι αφορά τους φίλους μας στο ΔΝΤ, μας αρέσουν και είναι καλό, φυσικά, να τους έχουμε μαζί μας. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω κανένα τίμημα για τη συμμετοχή τους, εγκρίνοντας ελάφρυνση χρέους του είδους που θέλει το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν χρειάζεται", κατέληξε ο Πέτερ Κάζιμιρ.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες
 

Tags: