Τραμπ, Μέρκελ, Μακρόν και Μέι στήνουν στον τοίχο τον Πούτιν για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα

ΝΑΤΟ για Ρωσία: «Θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας έναντι κάθε απειλής»

Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ της Ρωσίας και των άλλων μεγάλων δυνάμεων του κόσμου, με αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ στη Μεγάλη Βρετανία.

Μετά τα αντίποινα της Τερέζα Μέι στη Ρωσία, σειρά πήραν η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, που με κοινή ανακοίνωση μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, στήνουν στον τοίχο τον Πούτιν, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η επίθεση με στρατιωτικής χρήσης νευροτοξικό παράγοντα ενός τύπου που έχει παρασκευασθεί από τη Ρωσία αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνιστά επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο ίδιο ανακοινωθέν, αναφέρεται επίσης πως το γεγονός ότι η Ρωσία απέτυχε να απαντήσει στο νόμιμο αίτημα της Βρετανίας για μια εξήγηση, αποδεικνύει την ευθύνη της.

Οι 4 ηγέτες σημειώνουν ότι η χρήση χημικού όπλου συνιστά επίσης παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας - Δύσης μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα

Χαροπαλεύει ο Ρώσος κατάσκοπος που έπεσε θύμα δηλητηρίασης μαζί με την κόρη του

Μεγ. Βρετανία: Θρίλερ με Ρώσο πράκτορα και την κόρη του – Ποιος τους δηλητηρίασε;

ΤΡΑΜΠ: «Η ΡΩΣΙΑ “ΦΑΙΝΕΤΑΙ” ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ»

 

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε:

«Φαίνεται πως οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω»  από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του στη Βρετανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σχετικά με το περιστατικό, το οποίο έκρινε πως είναι μια «πολύ θλιβερή κατάσταση» που οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τους «πολύ σοβαρά».

ΝΑΤΟ: «ΑΝ Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ»

 

Τύμπανα… «πολέμου» ηχούν όμως και από ΝΑΤΟ μεριά, καθώς ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες:

«Η επίθεση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η Ρωσία είναι γείτονάς μας και η απόφαση να έλθουμε σε αντιπαράθεση θα είναι δική της απόφαση».

Μάλιστα κατηγόρησε τη Ρωσία πως προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, προσθέτοντας ότι:

«Η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια. Απαντάμε με διάφορους τρόπους. Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν.Αλλά έχουμε ένα μήνυμα: το ΝΑΤΟ θα υπερασπισθεί όλα τα μέλη του έναντι κάθε απειλής…είμαστε σε θέση να αμυνθούμε», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν προειδοποιήσει ότι η Συμμαχία «συνεχίζει την προσαρμογή της και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουλίου».

«Το ΝΑΤΟ θέλει να συνεχίσει να έχει διάλογο. Είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος», είπε. «Εργαζόμαστε για να οργανώσουμε μία σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ/Ρωσίας αυτή τη χρονιά».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία «να αλλάξει συμπεριφορά», «διότι δεν έχει τίποτε να κερδίσει».

Ταυτόχρονα, κάλεσε τις βρετανικές αρχές να ενεργήσουν «κατά αναλογικό και μετριοπαθή τρόπο».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν θέμα της επίθεσης στο Σάλσμπερι.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Βρετανία μπορεί να υπολογίζει στην νατοϊκή αλληλεγγύη, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει ζητηθεί από το Λονδίνο η ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, ούτε έχει διατυπωθεί άλλο αίτημα για την παροχή βοήθειας στην έρευνα για τη χρήση χημικού όπλου στο βρετανικό έδαφος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top