Πανικός στη Νέα Υόρκη! Αυτός είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Ουζμπέκος, οδηγός και οπαδός του ISIS

Ο 29χρονος Sayfullo Saipov από το Ουζμπεκιστάν φέρεται να είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα 8 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 11 να τραυματιστούν, ανήμερα του Halloween, που δεκάδες παιδάκια βρίσκονταν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη μέρα.

Διαβάστε επίσης: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς στο Μανχάταν - 8 οι νεκροί

Μανχάταν: Αυτόπτες μάρτυρες σοκάρουν με τις περιγραφές τους - "Το σκυλί μου με τράβηξε στο διπλανό τετράγωνο 10 λεπτά πριν την επίθεση"

Είναι αυτός ο δράστης του Μανχάταν;

Σύμφωνα με το πρώτα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, ο Saipov ζούσε στις ΗΠΑ από το 2010. Αρχικά κατοικούσε στην Τάμπα της Φλόριντα, όμως εκτιμάται ότι τον τελευταίο καιρό ζούσε στο Νιου Τζέρσεϊ, από όπου νοίκιασε και το φορτηγάκι με το οποίο σκόρπισε τον θάνατο στο κέντρο της Νέα Υόρκης, στην περιοχή Tribeca, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Ground Zero, όπου έγινε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και πολύ κοντά σε τρία σχολεία.

Η Uber επιβεβαιώσε ότι ο 29χρονος ήταν εργαζόμενός της, τονίζοντας ότι είχε περάσει όλα τα ψυχολογικά τεστ και περιγράφοντάς τον ως έναν ήσυχο άνθρωπο που έκανε τη δουλειά του.

Είναι παντρεμένος από τον Απρίλιο του 2013, ενώ η μοναδική του εμπλοκή με τη δικαιοσύνη ήταν μια κλήση που είχε λάβει τον Απρίλιο του 2016 γιατί τα φρένα του αυτοκινήτου του ήταν φθαρμένα.

Άνθρωποι που τον γνώριζαν μιλούν για έναν πολύ καλό άνθρωπο, φιλικό, πρόσχαρο, που δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα.

Αυτόπτες μάρτυρες πάντως κατέθεσαν στην αστυνομία ότι μετά την τρελή του πορεία με το φορτηγάκι, με το οποίο παρέσυρε ανυποψίαστους ανθρώπους που έκαναν βόλτα στο πάρκο, φώναξε “Allahou Akbar” και άρχισε να τρέχει κρατώντας δύο όπλα, από τα οποία το ένα ήταν αυτό που χρησιμοποιούν όσοι παίζουν paintball.

Μέσα στο φορτηγάκι βρέθηκε ένα χειρόγραφο σημείωμα στα Αραβικά, που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες ανέφερε ότι η επίθεση γίνεται στο όνομα του ISIS.

Ο δράστης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, καθώς δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών που τον καταδίωξαν.

Πέντε Αργεντίνοι και μια Βελγίδα ανάμεσα στους νεκρούς

Το υπουργείο Εξωτερικών την Αργεντινής επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα θύματα του Saipov είναι πέντε Αργεντίνοι, οι οποίοι την ώρα της επίθεσης έκαναν βόλτα με τα ποδήλατα. Πρόκειται για τα μέλη μιας παρέας που ταξίδευαν για αναψυχή στη Νέα Υόρκη από το Ροζάριο και γιόρταζαν την 30η επέτειο από την αποφοίτησή τους από το Πολυτεχνείο της πόλης τους.

Επίσης νεκρή είναι και μια Βελγίδα τουρίστρια, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται επίσης εργαζόμενοι σε σχολείο της περιοχής και μαθητές.

Ο Τραμπ αποφασισμένος να προχωρήσει με τα σχέδιά του για τη χορήγηση βίζας

Αμέσως μετά την επίθεση, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον δράστη της επίθεσης «άρρωστο και διαταραγμένο», ενώ υποσχέθηκε ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο που έχει προτείνει για τη χορήγηση βίζας σε αλλοδαπούς πολίτες και που κλείνει ουσιαστικά τα σύνορα των ΗΠΑ σε κατοίκους κυρίως από ισλαμικές χώρες.

Αμέσως μετά την επίθεση ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo διέταξε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια, τις γέφυρες, τις σήραγγες και τους αυτοκινητόδρομους, αν και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για χτύπημα ενός μοναχικού λύκου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top