Μέρκελ: "Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και η Ιταλία να σηκώσουν μόνες τους το βάρος των προσφύγων"

Έδωσε συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt

Η Μέρκελ μίλησε για προσφυγικό σε ελλάδα κι Ιταλία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους όλο το βάρος των προσφύγων στην Ευρώπη.

«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και η Ιταλία να σηκώσουν μόνες τους το βάρος μόνο και μόνο λόγω της γεωγραφική τους θέσης, καθώς οι πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές τους», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να ανακατανείμουμε τους πρόσφυγες σε ένδειξη αλληλεγγύης στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ».

Συνέχισε θυμίζοντας ότι το 2015 υπήρξε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και «όλοι, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, δεν πρέπει ποτέ να βιώσουν ξανά μια τέτοια κατάσταση».

Ακόμα, τάχθηκε ενάντια σε κάθε μορφή συνεργασίας με το ξενόφοβο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), λέγοντας ότι «απολύτως σαφές ότι το AfD δεν μπορεί να είναι ένας εταίρος για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας μαζί μας» κι ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της φυγής και της μετανάστευσης».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος της Λιβύης. «Θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του για να είναι σε θέση να προστατεύσει τις δικές του ακτές. Φυσικά, δίνουμε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η λιβυκή ακτοφυλακή πρέπει να συμμορφώνεται προς τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και σε ό,τι αφορά μη κυβερνητικές οργανώσεις» είπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top