Η αλλαγή πολιτικής ηγεσία στα Σκόπια φαίνεται ότι φέρνει και αλλαγές στη χάραξη της εθνικής πολιτικής της γειτονικής χώρας, καθώς δημοσιεύματα του ξένου Τύπου θέλουν τη νέα κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εγκαταλείποντας τον όρο «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, ώστε να ξεπεραστεί το βέτο της Ελλάδας και η χώρα του να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα την Τετάρτη που θα βρεθεί στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα θα συναντηθεί με Έλληνες υπουργούς με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να δήλωσε ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για τις δύο χώρες, ώστε να επανεξετάσουν τις διμερείς τους σχέσεις, προτάσσοντας το επιχείρημα ενός σταθερού και φιλικού γείτονα  που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει εξάλλου σήμερα και στη συνάντηση που θα έχει με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η ένταξη της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στον κατευνασμό της ευρύτερης περιοχής έπειτα από μήνες πολιτικής έντασης.

Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ονομασία, επισημαίνοντας ότι θα αναζητήσει ευρεία κομματική συναίνεση για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχισυντάκτης του κεντρικού δελτίου του Star, Ηλίας Παπανικολάου, είχε επισημάνει στο κεντρικό δελτίο την αλλαγή στάσης των Σκοπίων και την εγκατάλειψη της αλυτρωτικής ρητορικής που είχε κάνει σημαία η προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Χαν: «Δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ αν δεν προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις»

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο έπιτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε σήμερα ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να προτείνει στο μέλλον την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τα Σκόπια, παρά μόνο αν αυτά ξεκινήσουν και πάλι τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν αντιστραφεί, τελματώσει και υπαναχωρήσει τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι «ο σχηματισμός απλά και μόνο κυβέρνησης, δεν αποτελεί επαρκή προϋπόθεση για την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα όμως με τον Επίτροπο «και τα κράτη μέλη της ΕΕ», οφείλουν να «κατανοήσουν το μάθημα» πως το να μη υπάρχει μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα αυτή «μπορεί και να συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασης». 

Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι δεν θέλει να εντρυφήσει στις λεπτομέρειες των διεργασιών πριν από δέκα χρόνια, που σήμερα «αποτελούν επιστημονικό αντικείμενο της πολιτικής ιστορίας», ωστόσο εξήγησε ότι «προφανώς η τελική ευθύνη βαρύνει όσους δεν προχώρησαν στις μεταρρυθμίσεις» ή συνέβαλαν στην υπαναχώρηση του κράτους δικαίου. 

Ο Επίτροπος επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος στο μέλλον, για να υπάρξει βιώσιμη και διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή, θα πρέπει αφενός οι μεταρρυθμίσεις να φτάσουν σε ένα επίπεδο προόδου που θα είναι πλέον μη αναστρέψιμο, αλλά και μόνο όταν οι χώρες αυτές ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ως τότε, όπως είπε, η περιοχή θα είναι εύθραυστη. 

Επιπλέον ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ πρόωρο να σχολιάσει αν και κατά πόσο η γειτονική χώρα θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ με το όνομα ΠΓΔΜ

Tags: