Τι μας ξημερώνει; Αν κερδίσει το δημοψήφισμα ο Ερντογάν, 18 ελληνικά νησιά μπαίνουν στο στόχαστρο του

Τι είπε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Την δική του εκτίμηση για το σημερινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξάγεται στην Τουρκία έκανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο στρατιωτικός αναλυτής και εκδότης, Σάββας Καλεντερίδης. 

«Το αποτέλεσμα σύμφωνα με την εκτίμηση μου είναι ότι θα βγει το “ΝΑΙ” με 55%. Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας υπερίσχυε το “ΟΧΙ”, όμως ο Ερντογάν έκανε κάποιες στρατηγικές κινήσεις-ματ και άλλαξε το κλίμα», είπε αρχικά ο κύριος Σάββας Καλεντερίδης. 

Ποιες ήταν αυτές οι κινήσεις 

Σύμφωνα με τον Σάββα Καλεντερίδης ήταν:

-η σχεδιασμένη ένταση και η κρίση με την Ολλανδία και την απέλαση της τουρκάλας υπουργού που ταπείνωσε τους Τούρκους και τους συσπείρωσε γύρω από τον ηγέτη

-η συνέχιση της έντασης με την Γερμανία, την Αυστρία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 

-το αντιχριστιανικό κλίμα έπαιξε και αυτό το ρόλο του υπέρ του ΝΑΙ 

Όπως τόνισε ο στρατιωτικός αναλυτής και εκδότης, «το ΝΑΙ είχε ηγέτη, ενώ το ΟΧΙ δεν είχε έναν ηγέτη. Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου φοβάται να εκδηλωθεί αντικυβερνητικά». 

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «χαρισματικό ηγέτη», εκτιμώντας πως αν βγει το ΟΧΙ «θα είναι μεγάλη ήττα για τον Τούρκο πρόεδρο. Θα έχουμε σε αυτή την περίπτωση, πολλές και μεγάλες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, και τα εξωτερικά ζητήματα  (βλέπε Κυπριακό, Αιγαίο, Κουρδικό) θα είναι σε δεύτερη μοίρα, μέχρι να οριστικοποιηθεί η ανακατάταξη των δυνάμεων στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας».

Η δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους και η κατάτμηση της Συρίας, είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί την Τουρκία. «Θα επηρεάσει την ενότητα της (σς Τουρκίας)» σημείωσε ο κύριος Σάββας Καλεντερίδης.

«Αν βγει το “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα, το κορυφαίο ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Ερντογάν είναι τα...  18 ελληνικά νησιά που οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι τουρκικά. Θα ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να υποχρεώσει την χώρα μας, να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα νησιά αυτά και θα επιλυθεί του “τι ανήκει σε ποιον” σε μια συνολική διευθέτηση που επιδιώκει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πολιτικούς όρους και όρους ισχύος», εκτίμησε ο στρατιωτικός αναλυτής και εκδότης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top