Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο!

Δείτε τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα παραβιάζει συστημ

«Η Ελλάδα δεν βλέπει κώλυμα στον να παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ότι προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ενώ ισχυρίζεται ότι αυτό αποτελεί απόδειξη για το ποιος είναι αυτός που αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr. «Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ούτε από τις σοβαρές δεσμεύσεις μας ως κράτος», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην γραπτή του δήλωση, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι αντικρύζουν τις δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας με ικανοποίηση για την ανάπτυξη της καλής γειτονίας και των φιλικών σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. 

«Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, παρακολουθούμε με έκπληξη και αγωνία, έπειτα από αυτές τις θετικές τοποθετήσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, κάποιες δηλώσεις που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου.  

Η Συνθήκη της Λωζάννης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας, προβλέπει καθεστώς αποστρατικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Και με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε με πιο λεπτομερή και ξεκάθαρο τρόπο. 

Με μία σύντομη διατύπωση, η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων δημιούργησε ένα αντικειμενικό καθεστώς υπέρ της Τουρκίας. Επομένως, είναι βασικό δικαίωμά μας να προβάλλουμε ενστάσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ενάντια στην στρατικοποίηση αυτών των νησιών από την Ελλάδα, με τρόπο που να απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας και, μάλιστα, είναι καθήκον της χώρας μας η προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «ενώ υπάρχουν τόσο απλές και βασικές πληροφορίες, στις οποίες ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση, κρύβονται πίσω από μια φανταστική τουρκική απειλή και σχολιάζουν, κατά το δοκούν, τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών. Η διάβρωση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των διεθνών συμφωνικών για τα νησιά του Αιγαίου και, μάλιστα, η προσπάθεια παράβλεψής τους και συγκάλυψής τους υπό τον μανδύα της ΕΕ, στην καλύτερη περίπτωση είναι μια προσέγγιση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κατάλληλη για τις εναλλακτικές πραγματικότητες του κόσμου και πολιτικά διορατική». 

«Η Ελλάδα κατηγορεί τη χώρα μας, στη διεθνή κοινή γνώμη, ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο. Ωστόσο, ενώ η κατάσταση είναι αυτή, η Ελλάδα δεν βλέπει κώλυμα στο να παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, ο ανώτατος ηγέτης της προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες και αυτό είναι απτή απόδειξη, τόσο για την Ε.Ε. όσο και τη διεθνή κοινότητα, ποιος πραγματικά είναι αυτός που αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και συμπληρώνει:

«Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διεθνή νομική διευθέτηση των ζητημάτων στο Αιγαίο, ωστόσο, όταν καλείται να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις, στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού δικαίου, τις αποφεύγει. Παρά την ασυνεπή προσέγγιση και προκλητικές δηλώσεις της αντιδίκου μας, ενημερώνουμε τη διεθνή κοινή γνώμη, για άλλη μια φορά, ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ούτε από τις σοβαρές δεσμεύσεις μας ως κράτος».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top