«Οι Έλληνες άφησαν τον Αφγανό να τους ξεφύγει»-Πυρ ομαδόν από τον Γερμανικό Τύπο

Για «κραυγαλέα αποτυχία» κάνει λόγο η Bild-Αναρωτιούνται πώς το έσκασε ο δολοφόνος

Οι Έλληνες άφησαν τον Χουσεϊν να τους ξεφύγει

Σάλος έχει ξεσπάσει από χθες, όταν ταυτοποιήθηκε  ότι ο φονιάς της 19χρονης Μαρίας Λαντενμπέργκερ από την Γερμανία, είναι ο ίδιος άνθρωπος που επιτέθηκε την Σπυριδούλα στην Κέρκυρα το 2013 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ).

Αυτό μάλιστα που προκάλεσε σάλο, είναι το γεγονός ότι ο Αφγανός ονόματι Χουσείν, έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών του νόμου Παρασκευόπουλου και αποφυλακίστηκε. Έναν μήνα μετά παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και έφυγε στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα πριν από μερικές εβδομάδες, να βιάσει και να σκοτώσει την 19χρονη φοιτήτρια Ιατρικής (κόρη ανώτατου αξιωματούχου της ΕΕ), πετώντας το πτώμα της σε ποτάμι.

Στις Γερμανικές Αρχές, ο Χουσεϊν δήλωσε και πάλι Αφγανός, ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι ανήλικος, προκειμένου να τύχει και πάλι ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ-ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, σύσσωμα τα ΜΜΕ της Γερμανίας επιτίθενται στις ελληνικές Αρχές, και κάνουν λόγο για «κραυγαλέα αποτυχία», και για «σκάνδαλο», τονίζοντας πως παρόλο που ο Χουσεϊν είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν εξέτισε την ποινή του, αλλά κατάφερε να φύγει και να φτάσει στη Γερμανία ως πρόσφυγας, με αποτέλεσμα να σκορπίσει τον τρόμο, σκοτώνοντας την 19χρονη φοιτήτρια.

BILD: «ΠΩΣ Ο ΑΦΓΑΝΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ; ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΥΓΕΙ»

Η tabloid εφημερίδα κάνει λόγο για «κρατική αποτυχία», λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως υπόλογες για το σκάνδαλο είναι οι ελληνικές αρχές.

«SÜDDEUTSCHE ZEITUNG»: «ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ»

«Χουσεΐν Κ, 17 χρονών, ασυνόδευτος ανήλικος από το Αφγανιστάν. Έτσι παρουσίασε στη δημοσιότητα στις 3 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Φράιμπουργκ, τον φερόμενο δολοφόνο και βιαστή της Μαρίας Λ. φοιτήτριας ιατρικής. Μιάμιση εβδομάδα μετά τη σύλληψη του, η υπόθεση αναδεικνύεται από δεξιούς κύκλους ως απόδειξη της αποτυχίας της γερμανικής πολιτικής στο προσφυγικό. Ο άντρας προφανώς δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο. Πριν από περίπου τρία χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μιας νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα. Τώρα δεν είναι πλέον ανήλικος» αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο Χουσεΐν Κ. Πώς στάθηκε όμως δυνατόν να μην εντοπιστεί; Απέτυχε το σύστημα υποδοχής προσφύγων» διερωτάται η εφημερίδα και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Ο νεαρός άντρας ήρθε σε μια εποχή που οι αρχές βρίσκονταν στα όριά τους. Οι ελληνικές ως συνήθως και οι γερμανικές υπό πίεση. Το φθινόπωρο του 2015 οι προσφυγικές ροές έφθασαν στο πιο υψηλό σημείο. Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να καταγραφούν όπως προβλεπόταν».

Μαλιστα τονίζει πως «στην περίπτωση του Χουσεΐν τα πράγματα ήταν διαφορετικά σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και αποθηκεύτηκαν στην τράπεζα δεδομένων Eurodac. Εκεί καταχωρούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Τα κράτη της ΕΕ υποχρεούνται σε αυτή τη διαδικασία ώστε να παρεμποδίζεται οι πρόσφυγες να καταγράφονται ταυτόχρονα σε περισσότερα κράτη και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Εάν υπήρχε κάποια καταχώρηση ήδη από τις ελληνικές αρχές παραμένει αδιευκρίνιστο. Το Eurodac, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στην Ελλάδα, δεν ήταν πλήρως σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αφγανός κατέθεσε αίτηση ασύλου. Οι Γερμανοί αστυνομικοί συνέκριναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τράπεζες δεδομένων της Interpol και του συστήματος Σένγκεν και δεν βρήκαν τίποτα. Για το λόγο αυτό ο νεαρός καταχωρήθηκε στην τράπεζα δεδομένων για ασυνόδευτους ανήλικους».
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top