Μελωμένο μοσχαράκι με λαχανικά στη γάστρα

Βήμα-βήμα όλη η διαδικασία

Στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» μπήκε ο Λάμπρος Βακιάρος και ετοίμασε μελωμένο μοσχαράκι με λαχανικά στη γάστρα.

Μοσχαράκι με πλεξούδες και λαχανικά στη γάστρα

Ο σεφ έδειξε στους τηλεθεατές του Star βήμα-βήμα ολόκληρη τη διαδικασία.

Υλικά

1,2 κλ. μοσχάρι χτένι ή μπούτι (κομμένο σε φέτες)
2 – 3 μελιτζάνες
75 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
2 πιπεριές Φλώρινης (κομμένες σε φέτες)
30 γρ. πελτέ τομάτας
25 γρ. αλεύρι
240 γρ. γλυκό κρασί
1 κιλό τομάτες (τριμμένες)
240 γρ. ζωμό λαχανικών
4 – 5 κολοκυθάκια (κομμένα στα 2 ή 3)
8 – 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Αλεύρι και νερό για το ‘καπάκι’
300 γρ. φέτα

Μοσχαράκι κοκκινιστό με λαχανικά

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και με ένα πιρούνι τις τρυπάμε σε 6-8 σημεία περιμετρικά. Σε ένα γκαζάκι σε χαμηλή θερμοκρασία ή σε εστία υγραερίου, τις ακουμπάμε απευθείας πάνω στη φλόγα και καβουρδίζουμε περιστρέφοντάς τες ανά διαστήματα. Μόλις καβουρδίσουμε τις μελιτζάνες κόβουμε τα κοτσάνια και τις πολτοποιούμε σε ένα μούλτι ολόκληρες χωρίς να τις καθαρίσουμε.

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία (9) και παράλληλα λαδώνουμε με το ελαιόλαδο το κρέας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα (ιδανικά σε δύο δόσεις για να μην ρίξουμε τη θερμοκρασία και να μπορέσουμε να το καβουρδίσουμε ωραία) και το αφήνουμε να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας περιστασιακά για περίπου 2 – 3 λεπτά.

Αλατίζουμε το κρέας.

O Λάμπρος Βακιάρος μαγειρεύει μοσχαράκι με αρακά

Αφαιρούμε προσωρινά το κρέας, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές Φλωρίνης και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά.
Στη συνέχεια, επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τα υγρά που θα έχουν μείνει στο μπολ, προσθέτουμε τον πελτέ και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις το αλεύρι έχει απορροφηθεί και δεν βλέπουμε καθόλου άσπρα σημεία, σβήνουμε με το γλυκό κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μελιτζάνες, τις τριμμένες τομάτες και το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε καλά. Δίνουμε μια βράση. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Μεταφέρουμε με προσοχή όλο το κρέας και τη σάλτσα από την κατσαρόλα σε ένα πήλινο ή μια γάστρα και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και το φρέσκο θυμάρι ολόκληρο.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε περίπου μισό κιλό αλεύρι και στη συνέχεια όσο νερό χρειαστεί έτσι ώστε να φτιάξουμε μια σφιχτή ζύμη. Δεν μας πειράζει η γεύση καθώς αυτό θα είναι το ‘καπάκι’ για το πήλινο.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορεί να καλύψει το πήλινο. Καλύπτουμε και θωρακίζουμε καλά το πήλινο με τη ζύμη, πιέζοντας τις άκρες, έτσι ώστε να κολλήσει πολύ καλά στην επιφάνεια.
Ψήνουμε στον φούρνο για 2.30 ώρες.

Αφαιρούμε το πήλινο από τον φούρνο και με προσοχή με κάποιο εργαλείο μαγειρικής ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα και την αποσύρουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα τη φέτα και σιγουρευόμαστε ότι έχει βουλιάξει μέσα στη σάλτσα. Αφήνουμε για 5 λεπτά και σερβίρουμε με ψωμί.
 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top