Το παιδί σου θύμωσε; Τρεις φράσεις που καλό είναι να του πεις

Πώς να δείξουμε στα παιδιά μας πως ο θυμός δεν είναι πάντα κάτι κακό

Ο θυμός είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα και μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε το παιδί σας να προσπαθεί να τον περιηγηθεί.

Αλλά ως παιδοψυχολόγος με πάνω από μια δεκαετία κλινικής εμπειρίας, η Caitlin Slavens λέει στους γονείς ότι ο θυμός δεν είναι πάντα κάτι κακό, όπως δηλώνει σε άρθρο της στο cnbc και την ενότητα Raising Successful kids.

Θέλεις να τον χωρίσεις; Πώς να προετοιμάσεις το έδαφος

Τα συναισθήματα είναι απλώς αγγελιοφόροι και ο θυμός είναι ένα πολύτιμο μήνυμα. Μας ενημερώνει ότι δεν μας φέρθηκαν καλά ή ότι μας έχουν πληγώσει ή μας έχουν παραβιάσει με κάποιο τρόπο. Σκέψου την τελευταία φορά που ήσουν θυμωμένος. Υποθέτω ότι η απάντηση ήταν λογική.

Όλοι όμως χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια για να το εκφράσουμε μερικές φορές. Εδώ είναι τρία πράγματα που θα ήθελα να έλεγαν περισσότεροι γονείς όταν τα παιδιά τους αισθάνονται θυμωμένα ή αναστατωμένα:

«Βλέπω ότι νιώθεις θυμωμένο για αυτό αυτή τη στιγμή και μπορώ να καταλάβω γιατί».

Ο εγκέφαλος των ενηλίκων μπορεί να αναγνωρίσει ότι ο θυμός είναι μερικές φορές μια μικρή ενόχληση. Αλλά τα παιδιά, μπορεί να το αισθάνονται τεράστιο, συντριπτικό και άδικο. Πρέπει λοιπόν να ξέρουν ότι τα ακούμε και τα βλέπουμε.

Όταν νιώσουν ότι τα καταλαβαίνουμε πραγματικά και είμαστε με το μέρος τους, θα αισθάνονται πιο άνετα να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.

«Με νοιάζει το πώς νιώθεις και θα σε βοηθήσω να το αντιμετωπίσεις. Τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή;»

Θέλετε να μεταδώσετε στο παιδί σας ότι είστε ομάδα και ότι είστε εκεί για να το βοηθήσετε να περάσει μέσα από όλα τα μεγάλα και ακατάστατα συναισθήματα. Αυτό δείχνει επίσης ότι είστε ένας σταθερός ηγέτης που θέλει να το υποστηρίξει.

Θέλετε επίσης να προσφέρετε τρόπους για να τα βοηθήσετε να εκφράσουν το θυμό τους. Μερικά παιδιά πρέπει να κινούν το σώμα τους, σε άλλα αρέσει να ζωγραφίζουν και άλλα χρειάζονται άνεση.

Ρωτήστε τα τι θα τα κάνει να νιώσουν πιο ασφαλή.

«Πόσο μεγάλος είναι ο θυμός σου αυτή τη στιγμή;»

Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει την εξωτερίκευση του συναισθήματος και είναι η αγαπημένη της Caitlin Slavens  που επιλέγει να διδάσκει στους γονείς. Τα παιδιά, ειδικά όσα νιώθουν βαθιά, συχνά δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι νιώθουν ένα συναίσθημα που εκλαμβάνεται ως αρνητικό.

Ωστόσο, όταν μπορούν να βγουν έξω από τον εαυτό τους και να παρατηρήσουν το συναίσθημα που νιώθουν, θα έχουν τη δύναμη να πάρουν τον έλεγχο και να εργαστούν για να μειώσουν την ένταση του συναισθήματος.

Τα παιδιά μας δεν μπορούν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον θυμό τους αν δεν μας δουν να το κάνουμε πρώτα. Θα είμαστε πάντα τέλειοι; Όχι. Αλλά αν μπορούμε να ανασυνταχτούμε για αυτά και να παραμείνουμε ήρεμοι στο χάος τους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο σχέδιο για να το ακολουθήσουν μέχρι την ενηλικίωση.

Συντάκτης: Αγγελική Λάλου

Πηγή: www.allyou.gr
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top