I will survive! Οδηγός επιβίωσης για την περίοδο των Χριστουγέννων

Έτσι θα παραμείνεις στο αληθινό πνεύμα των γιορτών!

Οικογενειακές στιγμές, χαρά, δώρα, ξεγνοιασιά, τραγούδια, παιδικά χαμόγελα, πικρά χαμόγελα, ύπουλα σχόλια, χαρακτηρισμοί, φωνές, κλάματα... όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα σημαίνουν για πολλούς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Αυτός είναι ένας βασικός οδηγός επιβίωσης ώστε να καταφέρεις να αποφύγεις την υπερβολή, το διασυρμό και τον αποκλεισμό από οικογενειακά τραπέζια και να σου μείνει μόνο η απόλαυση. 

Φάε τόσο όσο πραγματικά θες

Η θεία Νίτσα έχει φτιάξει την καταπληκτική της πίτα. Η ξαδέλφη Δώρα έχει κάνει το μοναδικό της κοκκινιστό. Όλοι έχουν βάλει τα δυνατά τους στην κουζίνα και κάθε μέρα βρίσκεις τον εαυτό σου με πόνο στη μασέλα από το ασταμάτητο μασούλημα. Μετά θα μοιράζεσαι με τους φίλους σου memes για ζυγαριές και δίαιτες με τη νέα χρονιά.

Είναι όπως ανακάλυψες γιατί μπορεί να κλείνει ξανά η συσκευασία της σοκολάτας: θα περάσεις καλύτερα αν δοκιμάσεις από όλα, όχι αν τα φας όλα. Μη χάσεις καμία γεύση αλλά πάρε τόσο όσο, απόλαυσέ ένα μικρό δείγμα από το καθετί. Πάρε τον χρόνο να καταλάβεις όλη τη γεύση. Είναι όλα υπέροχα και μπροστά σου. Αν τα ρίξεις όλα μέσα στο μπλέντερ τους στόματός σου, πολύ πιθανό να μην καταλαβαίνεις καν τι βάζεις στο στόμα σου. Σίγουρα δεν μπορείς να πεις αυτό το τελευταίο με περηφάνεια. 

Πιες τόσο ώστε να έχεις, έστω και λίγο, τον έλεγχο

Το αλκοόλ ρέει άφθονο. Τα σπιτικά τσίπουρα, το κρασί από το χωριό, τα σφηνάκια στο μπαρ το βράδυ. Πιες τόσο ώστε να μπορείς να μπορείς να γυρίσεις σπίτι σου. Αν παραμείνεις σπίτι σου, πιες τόσο ώστε να μπορείς να βρεις το κρεβάτι σου. Ίσως να μη θέλεις να είσαι αυτός που θυμούνται όλοι οι παρευρισκόμενοι να χορεύει με τα εσώρουχα πάνω από τα απομεινάρια της γαλοπούλας. Ίσως και να μη σε ενδιαφέρει, δεν έχει δικαίωμα να μας κρίνει κανείς και σίγουρα όχι η θεία Τούλα. Σίγουρα αν το κάνεις, θα έχετε κάτι να λέτε στο επόμενο τραπέζι.

Αν πιείς, μην πάρεις αυτοκίνητο. Πρώτον, υπάρχει περίπτωση να μην το βρίσκεις μετά. Αν το βρεις και οδηγείς πιωμένος υπάρχουν πολλές πιθανές εκδοχές της ιστορίας αυτής που δεν είναι καθόλου καλές. Καλό θα ήταν τόσο εσύ, οι συνεπιβάτες σου και οι υπόλοιποι στον δρόμο να είστε ζωντανοί και υγιείς και του χρόνου. Είναι εύκολο να το καταλάβεις, αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Τρέξε μακριά από κακόβουλα σχόλια

Οικογενειακές συγκεντρώσεις, μεγαλύτερες φιλικές παρέες, δεν έχεις πάντα την επιλογή για το ποιός θα είναι κοντά σου. Αν πάχυνες, έχεις σύντροφο, παντρεύτηκες, έμεινες έγκυος, τι κάνεις με τα οικονομικά σου, τα σχόλια θα έρχονται βροχή και δε θα ξέρεις από που σου ήρθε η κάθε επίθεση. Είναι άμεση επίθεση στα όρια σου, με σχόλια που απευθύνονται στην εμφάνισή σου, στην οικονομική σου κατάσταση ή τα προσωπικά σου. Γιορτές είναι, κρίμα να βρεθείς πιασμένος μαλλί με μαλλί με τη θεία Τούλα, έχει δώσει και τόσα λεφτά για την περμανάντ και τις ανταύγες. Τρέξε μακρυά με το που βλέπεις να έρχεται. Πλησιάζει η θεία Τούλα; Ξαφνικά εσύ ακούς ένα αεροπλάνο και τρέχεις στο παράθυρο να το δεις ή μόλις τελείωσε η βυσσινάδα σου, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να ξεφύγεις.

Μείνε μακρυά από κακόβουλα σχόλια

Οικογενειακές συγκεντρώσεις, μεγαλύτερες φιλικές παρέες, δεν έχεις πάντα την επιλογή για το ποιος θα είναι κοντά σου. Αν ο άλλος πάχυνε, έχεις σύντροφο, παντρεύτηκε, έμεινε έγκυος, τι κάνει με τα οικονομικά του, απλά είναι δική του υπόθεση. Αν ήσασταν πραγματικά κοντά, όλα αυτά θα τα ήξερες, δε θα περίμενες ένα οικογενειακό τραπέζι μια φορά κάθε έξι μήνες. Μην μπλέκεσαι σε ξένες υποθέσεις, δε σε αφορούν. Το ξέρω έχεις καλή πρόθεση αλλά το «Αδυνάτισες βλέπω, μπράβο, είσαι πολύ καλύτερη έτσι», είναι μια δυνατή σφαλιάρα στο πρόσωπο του άλλου που ακούει «πώς ήσουν έτσι χοντρή και άσχημα μέχρι σήμερα, δεν φαντάζεσαι πόσα σου έχω σούρει». Αν θες να πεις κάτι θετικό, μίλα για την κατάσταση, όχι για τον άνθρωπο, κι απλά επικρότησε την όποια προσπάθεια μπορεί να κάνει κάποιος:

- Έμαθα τα ευχάριστα, συγχαρητήρια
- Έχεις αλλάξει κάτι; Ο,τι κι αν έκανες είναι πολύ ωραίο, λάμπεις και είσαι όμορφη όπως πάντα απλά με άλλο τρόπο.
- Μου αρέσει πολύ το κοστούμι σου, πάντα κάνεις ωραίες επιλογές αλλά αυτό σε αναδεικνύει ακόμη περισσότερο.
- Εξαιρετικό το φαγητό, ο,τι κι αν μαγειρεύεις είναι εξαιρετικό αλλά αυτό είναι από τα αγαπημένα μου.

Ιδανικά, περιόρισε τα σχόλια σου σε αυτούς που έχετε συχνή επαφή κι αν νομίζεις ότι η γνώμη σου ενδιαφέρει τον οποιοδήποτε, ξανασκέψου το. Ένας εύκολος μπούσουλας είναι να προσφέρεις τη γνώμη σου μόνο σε αυτόν που τη ζητάει.

Μικρές, απλές συμβουλές που όμως μπορούν όχι μόνο να σε σώσουν αλλά να σε βοηθήσουν να περάσεις υπέροχα κάτω από όχι πάντα τόσο ιδανικές συνθήκες.

Και του χρόνου!

Χάρης Λυμπερόπουλος
Life Coach
ahappier.life

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top