Μήπως έχεις κατάθλιψη και δε το έχεις καταλάβει;

Η ψυχοθεραπεύτρια Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου αποκαλύπτει τα σημάδια

κατάθλιψη

Αν αισθάνεσαι μελαγχολία, αν η διάθεσή σου είναι πεσμένη, αν δεν σε ενδιαφέρουν οι δραστηριότητες που προηγουμένως έβρισκες ενδιαφέρουσες, αν έχεις παρατηρήσει αλλαγές στην όρεξη και στον ύπνο σου τότε πιθανόν να αντιμετωπίζεις κάποιας μορφής κατάθλιψη, ιδιαίτερα αν τα συμπτώματα αυτά εξακολουθούν για διάστημα μεγαλύτερο των δυο εβδομάδων.

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου, σε βοηθά να καταλάβεις εγκαίρως πως κάτι δεν πάει καλά. 

Συνήθως οι άνθρωποι με καταθλιπτική διάθεση τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους, ν’ απομονώνονται και ν’ αποτραβιούνται από τις δραστηριότητες εκείνες που κάποτε τους γέμιζαν με χαρά και ικανοποίηση. Αυτό βέβαια είναι συνταγή για να πάθει κανείς κατάθλιψη, να έχει δηλαδή ως αποτέλεσμα να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην καταθλιπτική διάθεση που ήδη αισθάνεται. 

 

3 ζώδια που αν σε φιλήσουν δε θα το ξεχάσεις ποτέ!

Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να πιέσει τον εαυτό για να διασκεδάσει ή για να αισθανθεί ευχαρίστηση, μπορεί τουλάχιστον να επιλέξει ν’ ασχοληθεί με τις δραστηριότητες εκείνες που παλαιότερα απολάμβανε. Για παράδειγμα, αφιερώστε χρόνο στο αγαπημένο σας χόμπυ ή σπορ όπως παλιά, ασχοληθείτε περισσότερο με το κατοικίδιό σας, εκφραστείτε δημιουργικά μέσω της τέχνης, ή της συγγραφής, παίξτε το αγαπημένο μουσικό όργανό σας, ακούστε μουσική, πηγαίνετε για περπάτημα ή βόλτα, βγείτε έξω με τους φίλους σας όπως συνηθίζατε. 

Tips για να έχει το παιδί σας καλύτερη απόδοση στο σχολείο

Ναι, καλά το καταλάβατε. Το μυστικό είναι να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα παρόλο που δεν το αισθάνεται. «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», όπως λέει και το σοφό ρητό. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο καλύτερα μπορεί να αισθανθείτε όταν επανέλθετε πίσω στον …κόσμο! Ακόμη κι αν η κατάθλιψή σας δεν βελτιωθεί άμεσα, σταδιακά θα αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια κι αισιοδοξία καθώς αφιερώνετε χρόνο σε περισσότερο διασκεδαστικές ασχολίες. Αν όμως τα συμπτώματα χειροτερεύουν και δεν υπάρχει παραμικρή βελτίωση τότε θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή για μια σωστή αξιολόγηση της κατάστασης. 

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:Mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top