Προσωπική υγιεινή: Εφτά λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε

Eσύ τηρείς τους κανόνες;

προσωπική υγιεινή

Τόσο η ατομική όσο και η δημόσια υγεία πρέπει να βρίσκονται στη κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων μας, ειδικά αυτό τον καιρό λόγω πανδημίας. Είναι απαραίτητο να προσπαθούμε όλοι για έναν υγιεινό τρόπο ζωής πάντα. Κάποιοι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται ευλαβικά.

5+1 συμβουλές για να αποφύγεις τα ξεσπάσματα θυμού

Αυτή η τεράστια υγειονομική κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη τους τελευταίους μήνες, όπου όλοι οι άνθρωποι αφυπνίζονται και νοιάζονται για τα θέματα υγείας λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο, και δικαιολογημένα, παρόλα αυτά είναι μια καλή αφορμή για τον καθένα μας να δει τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά στην καθημερινότητα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει ο μέσος άνθρωπος στην καθημερινότητά του και θα δούμε πως μπορούμε αυτά να τα αποφύγουμε. 

Μήπως είναι ναρκισσιστής; Τα σημάδια που θα τον «προδώσουν»

Διαβάζοντας τη λίστα που ακολουθεί, ίσως δεις ότι κάποια πράγματα που είναι απλά και τόσο αυτονόητα τα κάνεις κι εσύ κάποιες φορές. Ρίξε μια ματιά, για να πάρεις μια ιδέα πως να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου. 

1. Ντους πολλές φορές μέσα στη μέρα (Η υπερβολή στη συχνότητα, δεν κάνει καλό).

Μπάνιο κάνεις, όχι μόνο για να μυρίζεις ωραία, αλλά και για να ενυδατώσεις το σώμα σου όσο χρειάζεται και να απαλλαγείς από τα μικρόβια που κουβαλάς καθημερινά. Κάποιες έρευνες αναφέρουν, πως το να κάνει κανείς ντους πολλές φορές μέσα στη μέρα, κάνει τόσο κακό όσο θα έκανε αν δεν πλενόταν καθόλου. Ερευνητές του Columbia University και μια ομάδα ειδικών στα μολυσματικά νοσήματα, υποστηρίζουν, πως το να πλένεται κάποιος πάρα πολλές φορές ημερησίως κάνει το δέρμα του να ξεραίνεται και να σκάει. Το δέρμα είναι αυτό που προστατεύει το εσωτερικό του σώματος από το να μολυνθεί από εξωτερικά μικρόβια. Σκασμένο δέρμα, σημαίνει αυτόματα ανοικτή δίοδος σε αυτά να εισχωρήσουν στο σώμα από τις πληγές. Αν το σκεφτείς, λοιπόν, καταλήγεις να παίρνεις το ακριβώς ανάποδο αποτέλεσμα από τον ίδιο το σκοπό του πλυσίματος. Γι' αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να μη γίνεται παραπάνω από μία.

2. Σπάνιο πλύσιμο των χεριών ΠΡΙΝ χρησιμοποιήσει κανείς την τουαλέτα (οι περισσότεροι το κάνουν μόνο μετά)

Έχε υπόψη σου, ότι, βακτήρια δεν συναντάς μόνο στην τουαλέτα, αλλά σε ολόκληρο το σπίτι. Αυτό σημαίνει, ότι, αν δεν έχεις πλύνει τα χέρια σου για αρκετή ώρα, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι πάνω τους υπάρχουν βακτήρια από άλλες επιφάνειες που έχεις ακουμπήσει.

3. Πατάνε το καζανάκι με τις άκρες των δακτύλων και γυμνά χέρια

Αυτό είναι ίσως το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά. Η τουαλέτα, είναι κατά πάσα πιθανότητα το πιο βρώμικο μέρος μέσα σε ένα διαμέρισμα. Οι επιστημονικές παρατηρήσεις δείχνουν, ότι, ακόμα και 90 λεπτά αφού έχεις πατήσει καζανάκι, δεκάδες σταγονίδια γεμάτα βακτήρια υπάρχουν στην επιφάνεια. Είναι αναμφίβολα μια υποσυνείδητη κίνηση το να πατήσεις μόλις τελειώσεις το καζανάκι με τα ακροδάκτυλά σου, αλλά πρέπει σιγά σιγά να αρχίσεις να κόβεις αυτή τη συνήθεια. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα, στις δημόσιες τουαλάτες, που όλοι οι προηγούμενοι πάτησαν το καζανάκι με τα ακροδάκτυλά τους, με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Τώρα ειδικά με τον κορωνοϊό, ούτε να το σκέφτεσαι! Μην επισκεφθείς καν τις τουαλέτες. Εκτός σπιτιού, δε, χρειάζεται να είσαι ακόμα πιο προσεκτική. Κόψε ένα κομματάκι χαρτί υγείας και πάτησε το καζανάκι, για να αποφύγεις την άμεση επαφή του χεριού σου με αυτό. Να πλένεις πολύ καλά τα χέρια σου όταν τελειώσεις, με σαπούνι και νερό. 

4. Το ίδιο μαξιλάρι ύπνου για πολύ καιρό

Τα πουπουλένια μαξιλάρια είναι σίγουρα τέλεια για ξεκούραση μετά από μια δύσκολη μέρα, είναι όμως τέλεια και για ακάρεα ή μούχλα. Με τον καιρό είναι πιθανό να μετακινηθούν προς το πρόσωπο ή τα μαλλιά σου και να δημιουργήσουν ορισμένα ιδιαίτερα δυσάρεστα θέματα. Έρευνες που έχουν γίνει περί αυτού του θέματος, λένε πως μπορούν μάλιστα να πυροδοτήσουν αλλεργίες που δεν ξέρεις καν ότι τις έχεις και να σου προκαλέσουν ρινική συμφόρηση, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Χρειάζεται λοιπόν, για το καλό σου, να αλλάζεις μια φορά την εβδομάδα το κάλυμμα του μαξιλαριού σου και μια στο τόσο, να πλένεις και το μαξιλάρι. 

5. Το κατοικίδιο κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με σένα συνέχεια

Η δυνατή και σφιχτή σχέση αγάπης που έχεις με το κατοικίδιό σου, κάνει καλό και στη δική σου ψυχολογία αλλά και του ζώου, και σε βοηθά κιόλας να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να αποκτήσεις δυνατά αντισώματα. Ωστόσο, χρειάζεται και εδώ να βάλεις κάποια όρια, διότι, ακόμα και τα πιο περιποιημένα και καθαρά κατοικίδια μπορούν να σου μεταφέρουν πάρα πολλά βακτήρια. Μη ξεχνάς, ειδικά εάν έχεις σκύλο, ότι τριγυρνά εντός σπιτιού ή στη βεράντα σου, όλη την ώρα, πράγμα που κάνει τα πατουσάκια του ιδιαίτερα καλή πηγή μικροβίων. Είναι προτιμότερο να έχεις ένα δικό του κρεβατάκι δίπλα από το δικό σου, για να περιορίσεις την πρόσβαση του ζώου στο κρεβάτι που κοιμάσαι.

6. Απλό κρεμοσάπουνο για πλύσιμο του προσώπου

Είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι. Όμως, η φροντίδα του προσώπου, χρειάζεται προσοχή. Το απλό σαπούνι μπορεί να σου δημιουργήσει δερματικές εξάρσεις. Για αυτό το λόγο, οι δερματολόγοι πάντα τονίζουν ότι το σαπούνι που έχεις στο νιπτήρα σου δεν προορίζεται για το πρόσωπό σου. Συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου ή τον φαρμακοποιό της γειτονιάς σου και πάρε προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για φροντίδα και καθαρισμό προσώπου.

7. Στο κρεβάτι για ύπνο με τις κάλτσες 

Τελευταίο και μη εξαιρετέο! Μη μου πεις πως δεν το έχεις κάνει κι εσύ το χειμώνα; Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην καθημερινότητά μας σχεχόν όλοι. Ναι συμφωνώ, κρυώνουν οι πατούσες σου, με αποτέλεσμα να κρυώνει όλο σου το σώμα. Δεν υπάρχει ίσως κάτι πιο ενοχλητικό και άβολο από το να έχεις κρύες πατούσες όταν προσπαθείς να κοιμηθείς. Παρόλα αυτά, αναλογίσου μια στιγμή για το τι μπορεί να υπάρχει στο κάτω μέρος των καλτσών σου. Άσε που δεν αφήνεις ποτέ τα πόδια έτσι να “αναπνεύσουν”! Τα ιδρωμένα πόδια είναι ένας πολύ ευάλωτος στόχος για μυκητιάσεις και μολύνσεις και αυτά είναι όσο ενοχλητικά και δυσάρεστα ακούγονται. Επομένως, τί μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις ζεστά τα πόδια σου χωρίς κάλτσες; Πριν πας για ύπνο, πλύνε τα πόδια σου με ζεστό νερό, στέγνωσέ τα και μετά ξάπλωσε. Μπορείς πάλι, να ανάψεις απλώς το ηλεκτρικό σου υπόστρωμα πριν κλείσεις τα μάτια σου και να δημιουργήσεις μια ωραία, ζεστή ατμόσφαιρα κάτω από τα σκεπάσματα. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες λύσεις για να επιβιώσεις χωρίς να φοράς όλη την ώρα κάλτσες!

Επιμέλεια: MylifeTeam

Πηγή: mylife.com.cy 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top