Παιδιά παίζουμε εκλογές;

Σας βρήκαμε τι θα κάνετε το απόγευμα της Κυριακής

κηρομπογιές

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών, όταν όλοι θα είμαστε προσηλωμένοι στα αποτελέσματα, τα μικρά παιδιά είναι σίγουρο ότι θα βαρεθούν και θα σας ζητούν να παίξετε και να ασχοληθείτε μαζί τους.

Η πιο δημιουργική ιδέα απασχόλησης για να είστε μέσα στο πνεύμα της ημέρας και να μην χρειαστεί να ξεμυτίσετε από το σπίτι, είναι να παίξετε όλοι μαζί εκλογές! Ειδικά αν έχουν μαζευτεί πολλά παιδάκια, ξαδερφάκια ή γειτονάκια που οι γονείς τους έχουν έρθει στο σπίτι σας για να δείτε όλοι μαζί τα αποτελέσματα.

Πώς παίζεται

  • Εξηγούμε στα παιδιά τι είναι οι εκλογές σε μια πολιτεία ή σε ένα σπίτι που υπάρχει δημοκρατία.
  • Ρωτάμε μικρούς και μεγάλους ποιος θέλει να θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός στις εκλογές που θα γίνουν εκείνη την ημέρα στο σπίτι.
  • Όποιος δηλώσει  υποψηφιότητα θα πρέπει να ανέβει στο βήμα της βουλής, που θα είναι το σαλόνι σας και να βγάλει ένα μίνι λόγο στους άλλους, εξηγώντας τις θέσεις του και γιατί να τον ψηφίσουμε.
  • Ετοιμάζουμε ένα κουτί ζαχαροπλαστείου, το τυλίγουμε με ασημόχαρτο, ανοίγουμε μια τρύπα  και το χρησιμοποιούμε σαν κάλπη.
  • Μοιράζουμε σε όλα τα παιδιά  χαρτάκια με τα ονόματα των υποψηφίων και μόλις είμαστε έτοιμοι, τα παιδιά περνούν μπροστά από την κάλπη και ρίχνουν την ψήφο τους.
  • Η διαδικασία τηρείται με άκρα σοβαρότητα και μυστικότητα.
  • Στο τέλος των εκλογών, ανοίγουμε την κάλπη και βλέπουμε ποιος βγήκε αρχηγός στο σπίτι για την ημέρα εκείνη!

Μπορεί να σας φαίνεται κάπως αμήχανο ή όχι και τόσο συναρπαστικό, αλλά όλη αυτή η σειρά ενεργειών που γίνεται μεταξύ σοβαρού και αστείου, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να καταλάβουν τα παιδιά πώς λειτουργεί η διαδικασία των εκλογών, γιατί οι μεγάλοι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την πολιτική και τους υποψήφιους, πώς λειτουργεί η δημοκρατία, γιατί πρέπει να προσέξουμε και να σκεφτούμε πάρα πολύ καλά ποιόν θα ψηφίσουμε.

Να μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσει στο σπίτι μια μεγάλη δημιουργική συζήτηση για την χώρα μας που είναι η πατρίδα της δημοκρατίας, τη φιλοσοφία, την ηθική, την υπευθυνότητα του πολίτη, τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις του. Είναι σίγουρο ότι οι ερωτήσεις από τα παιδιά θα πέσουν βροχή, αλλά ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι από αυτές τις «φανταστικές» εκλογές κανείς δεν θα βγει χαμένος!

 

Συντάκτης: Νανά Χατζή

Πηγή: allyou.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top