Ήρεμα παιδιά, ήρεμοι γονείς - Ο ρόλος του παιδικού δωματίου

Ο φωτισμός και τα χρώματα που πρέπει να επιλέξετε

Τα χρώματα και ο φωτισμός για το παιδικό δωμάτιο

Θέλεις να βάλεις χρώμα στο δωμάτιο του παιδιού σου και δεν ξέρεις ποιους συνδυασμούς να επιλέξεις; Πριν φωνάξεις τον ελαιοχρωματιστή στο σπίτι σου διάβασε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα χρώματα για να είναι το παιδί σου πιο ήρεμο και η σχέση του μαζί σου... αρμονική! 

Σύμφωνα με την Ψυχοπαιδαγωγό - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Σοφία Αναγνώστου, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα χρώματα επηρεάζουν τη ψυχοσύνθεση και τη διάθεση μας. Γι'αυτό και μεγαλώνει η σημασία τους, όταν συζητάμε για επιλογή χρωμάτων για το παιδικό δωμάτιο, είτε αυτό αφορά στους τοίχους, είτε στην διακόσμηση είτε στον φωτισμό.

Τα περισσότερα φυσικά χρώματα, όπως το πράσινο, το μπλε, το καφέ, το λευκό θεωρούνται από τα πλέον κατάλληλα για το παιδικό δωμάτιο.

Σύμφωνα με μελέτες, το πράσινο χαλαρώνει το πνεύμα και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ανάγνωσης και της κατανόησης του κειμένου από το παιδί σε μικρή ηλικία. Είναι το χρώμα της φύσης και της πνευματικότητας, ρίχνει γενικά τους τόνους, καλμάρει την όποια νευρικότητα και χαλαρώνει, αφού πρόκειται ίσως για το πιο ήπιο χρώμα.

Το Μπλε ή αλλιώς και ως «το χρώμα του ύπνου», θεωρείται ιδανική επιλογή μιας και συμβολίζει την ηρεμία. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το μπλε και οι αμέτρητες αποχρώσεις του μειώνουν το αίσθημα του άγχους και ρίχνουν τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση. Οι απαλοί τόνοι του μπλε επίσης έχουν συνδυαστεί με την καθαριότητα, την φρεσκάδα και την υγεία.

Για τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα βοηθούν ιδιαίτερα συνδυασμοί με αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου.

Το καφέ είναι ένα χρώμα που προσδίδει ζεστασιά και φιλικότητα, γήινο και δημιουργικό. Θέλει προσοχή όμως στις αποχρώσεις ώστε να μην προκύψει ένα χρώμα σκοτεινό και σοβαρό. Προτιμώνται ανοιχτές αποχρώσεις  ή πρωτότυποι συνδυασμοί με πράσινες ή κίτρινες πινελιές.
Το λευκό θεωρείται ως η πιο ασφαλή επιλογή λόγω της ουδετερότητάς του αλλά και της ευκολίας του να συνδυαστεί με όλη την χρωματική παλέτα. Προτιμήστε το σε συνδυασμό με δυνατά χρώματα όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί μιας και τα εξισορροπεί και καταπραϋνει την έντασή τους.


Το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί θεωρούνται ζωηρα, διεγερτικά χρώματα. Το κόκκινο ιδιαίτερα, δημιουργεί εγρήγορση στους παλμούς της καρδιάς κι ανεβάζει την πίεση, γι'αυτό και είναι απαγορευτικό για χώρους μελέτης και υπνοδωμάτια. Το κίτρινο επίσης ανεβάζει την κινητικότητα κι ενεργοποιεί το νευρικό και μυικό μας σύστημα οπότε συνίσταται σε μικρές δόσεις στο παιδικό δωμάτιο και συνήθως σε συνδυασμό με άλλα χρώματα. Το πορτοκαλί συμβολίζει την εξωστρέφεια και ενισχύει την δημιουργικότητα, συνεπώς ενδείκνυται για να περιβάλλει την επιφάνεια του γραφείου στο παιδικό δωμάτιο ώστε να ενεργοποιεί τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα.

Τέλος,το ροζ παρότι θεωρείται ένα καθαρά θηλυκό χρώμα, εκπέμπει αισθήματα φιλοξενίας κι εμπιστοσύνης. Συνδυάζεται εύκολα και με το μωβ -πιο σκοτεινό χρώμα – και το αποτέλεσμα δίνει μια αίσθηση  καθαριότητας και ζεστασιάς.

Όσον αφορά στο φωτισμό, το παιδικό δωμάτιο πρέπει να έχει αρκετό φυσικό φως. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο τεχνητός φωτισμός χρειάζεται να είναι σωστά επιλεγμένος ώστε να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα φυσικού φωτισμού.

Καλό θα ήταν να υπάρχει ένας κεντρικός, διάχυτος φωτισμός ώστε το δωμάτιο να είναι πιο προσιτό και φιλόξενο στα παιδιά και στη συνέχεια κάποιος φωτισμός για το γραφείο του παιδιού όπου μελετάει, καθώς και ενδεικτικός φωτισμός(πορτατίφ ή φαναράκι)  για την ώρα του παραμυθιού και την ώρα του ύπνου.

Είναι  πολύ σημαντικό το παιδικό δωμάτιο να είναι χρωματικά ισορροπημένο  και σωστά φωτισμένο ώστε ν'αποτελεί έναν χώρο ελκυστικό, ευρύχωρο κι αρμονικό για το παιδί.

Στο κατάστημα "Emmanuelle" μπορείτε να βρείτε εντυπωσιακά χειροποίητα φωτιστικά για το παιδικό δωμάτιο. 

ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ: 


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top