MasterChef 5: Δοκιμασία αντιγραφής πιάτου για την πρόκριση!

Δείτε τις συνταγές και των τριών πιάτων

Έκτη ημέρα ημιτελικών για το MasterChef 5 με τη Μαργαρίτα Νικολαϊδη, την πρώτη φιναλίστ του τελικού, να βρίσκεται σε αναμονή στον εξώστη, στη δεύτερη μέρα δοκιμασιών, από τις οποίες θα προκύψει και ο αντίπαλος φιναλίστ. 

Η Μαρίνα Ντεμολλάι και ο Διονύσης Σαρακίνης έχουν ήδη ολοκληρώσει δύο από τις τέσσερις μαγειρικές προσπάθειες, που θα χρειαστούν συνολικά για να μάθουν ποιος από τους δύο θα μαγειρέψει απέναντι στη Μαργαρίτα, στον μεγάλο τελικό του φετινού διαγωνισμού. Και οι δύο νιώθουν πως λείπει μόνο ένα κομμάτι ακόμα για να γίνει το όνειρό τους πραγματικότητα!

Η Μαρίνα, αν και προηγείται με ένα βαθμό του Διονύση, δεν νιώθει απόλυτα σίγουρη, αφού έχει δει πολλές φορές τις καταστάσεις να ανατρέπονται πολύ εύκολα μέσα στη μαγειρική διαδικασία του παιχνιδιού. Είναι οι στιγμές που εικόνες και αναμνήσεις από τους αγαπημένους τους, ακόμα και λέξεις, από εκείνες τις λίγες στιγμές που είχαν επικοινωνία οι δύο διαγωνιζόμενοι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, φαίνεται να τους δίνουν απίστευτη δύναμη και ώθηση για να καταφέρουν ότι επιδιώκουν τόσο καιρό: να κερδίσουν μια θέση στον τελικό!

Με τα συναισθήματα ανάμεικτα, η Μαργαρίτα γίνεται μάρτυρας μιας πολύ δύσκολης διπλής δοκιμασίας ανάμεσα στον Διονύση και τη Μαρίνα. Έχοντας έρθει πιο κοντά με τη Μαρίνα μετά τις επιστροφές, αφού κατάλαβε πραγματικά πόσο λίγο τη γνώριζε, εύχεται να γίνει για πρώτη φορά γυναικεία υπόθεση ο τελικός. Από την άλλη δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το πάθος και τη θέληση του Διονύση, ο οποίος δεν έχει αποχωρήσει καθόλου από τον διαγωνισμό.

Τα αποτελέσματα όμως θα καθοριστούν κυριολεκτικά από τη μαγειρική απόδοση της Μαρίνας και του Διονύση, σε πιάτα αντιγραφής του chef Νίκου Θωμά!

Δείτε τις συνταγές από τα τρία πιάτα της δοκιμασίας για τον ημιτελικό του MasterChef 5

Hot dog μπακαλιάρου

Hot dog μπακαλιάρου

Για το brioche

360 γραμμάρια αυγά

150 γραμμάρια γάλα

80 γραμμάρια ζάχαρη

15 γραμμάρια νωπή μαγιά

700 γραμμάρια αλεύρι

20 γραμμάρια αλάτι

200 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση;

· Ζεσταίνουμε το γάλα να φτάσει στους 35 βαθμούς και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά.

· Χτυπάμε απαλά και αφήνουμε τη μαγιά να αφρίσει.

· Προσθέτουμε τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο.

· Χτυπάμε το μείγμα για 20 λεπτά και ταυτόχρονα λιώνουμε σε ένα τηγανάκι το βούτυρο.

· Αφού περάσουν 20 λεπτά ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά στο ζυμάρι μας.

· Χτυπάμε για άλλα 20 λεπτά.

· Μεταφέρουμε σε μπασίνα, σκεπάζουμε και αφήνουμε στον φούρνο στους 40 βαθμούς με ένα ταψάκι με νερό να φουσκώσει.

· Μετά το πρώτο φούσκωμα μεταφέρουμε στο τσέρκι και αφήνουμε ξανά να φουσκώσει.

· Αλείφουμε με αυγό και γάλα.

· Ψήνουμε στους 170ο για 14΄ με 17΄, τσεκάρουμε στα 10΄ να δούμε πώς πάει το ψήσιμο.

Για το λουκάνικο μπακαλιάρου:

1 κιλό μπακαλιάρος

20 γραμμάρια λάδι τσορίθο

40 γραμμάρια φρέσκο κρεμμύδι

30 γραμμάρια σχοινόπρασο

10 γραμμάρια άνηθος

40 γραμμάρια εσαλότ

15 γραμμάρια τσίλι

10 γραμμάρια τζίντζερ

1 ξύσμα από lime

Πιπέρι

Μείγμα για πάστωμα:

500 γραμμάρια ζάχαρη

500 γραμμάρια αλάτι

Εκτέλεση :

· Φιλετάρουμε τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε λωρίδες - όσο μπορούμε να έχουν το ίδιο πάχος.

· Τον τοποθετούμε στο μείγμα παστώματος για 30 λεπτά.

· Αφού περάσουν τα 30 λεπτά περνάμε τον μπακαλιάρο από την κιμαδομηχανή. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα αναμειγνύουμε στον κιμά του μπακαλιάρου.

· Γεμίζουμε τα λουκάνικα με το μείγμα μας, δένουμε τις άκρες και τρυπάμε προσεκτικά.

· Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξουν και στη συνέχεια ψήνουμε στο τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί τελειώνουμε στον φούρνο.

Λάδι kale:

400 γραμμάρια ηλιέλαιο

200 γραμμάρια kale

Εκτέλεση :

· Σε βραστό νερό μπλανσάρουμε για 2-3 λεπτά το kale.

· Αφαιρούμε σε παγόνερο.

· Στεγνώνουμε πολύ καλά.

· Στο θερμομπλέντερ ρίχνουμε τα υλικά και χτυπάμε στο 7 για πέντε λεπτά στους 60 βαθμούς.

· Περνάμε από τουλπάνι σε κρύο μπεν μαρί.

Μαγιονέζα kale:

1 αυγό

2 κρόκους

1 κουταλιά μουστάρδα

1 φιλέτο αντζούγιας

Λάδι kale

Μηλόξυδο

Εκτέλεση

· Στον κάδο του bimmer ρίχνουμε τα αυγά, τους κρόκους, τη μουστάρδα, το μηλόξυδο, το φιλέτο αντζούγιας και χτυπάμε. Ρίχνουμε το λάδι kale μέχρι να δέσει η μαγιονέζα μας.

· Τέλος διορθώνουμε τη γεύση.

Παντζαρόφυλλα τουρσί:

Παντζαρόφυλλα

160 γραμμάρια ξύδι λευκό

70 γραμμάρια ζάχαρη

40 γραμμάρια νερό

20 γραμμάρια αλάτι

Αστεροειδής γλυκάνισος

Εκτέλεση:

· Σε ένα κατσαρολάκι μπλανσάρουμε τα παντζαρόφυλλα και τα παγώνουμε.

· Στεγνώμουμε πολύ καλά.

· Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.

· Μόλις πάρει βράση και λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι μεταφέρουμε σε κρύο μπεν μαρί να κρυώσει καλά.

· Ρίχνουμε τα φύλλα παντζαριού. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε

Πατάτες:

Baby πατάτες

Ηλιέλαιο

Φύλλα νόρι

Ημίχοντρο αλάτι

Εκτέλεση

· Περνάμε μια baby πατάτα από το μηχάνημα. Την τοποθετούμε σε παγόνερο.

· Σκουπίζουμε πολύ καλά και προσεκτικά.

· Τηγανίζουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να χρυσαφίσουν.

· Περνάμε τα φύλλα νόρι και το ημίχοντρο αλάτι από το blender να γίνουν πούδρα.

· Τέλος αλατίζουμε το μείγμα με το νόρι – αλάτι.

Αρνί πρασοσέλινο

Αρνί πρασοσέλινο

Για το αρνί

Αρνίσια σπάλα

Αρνίσιο μπούτι

3 καρότα

1 πράσο

2 κρεμμύδια

2 sticks σέλερι

2 σκελίδες σκόρδου

Μισό ματσάκι θυμάρι

500 ml ημίγλυκο λευκό κρασί

Μείγμα μαντουβάν

1500 γραμμάρια νερό

50 γραμμάρια miso

Φάρσα

Εσαλότ

Σχοινόπρασο

Φρέσκο κρεμμύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Ξύσμα από λεμόνι

Εκτέλεση :

· Τεμαχίζουμε τα κομμάτια το αρνιού και τα αφήνουμε στην άκρη.

· Στη χύτρα σοτάρουμε τα λαχανικά και το μείγμα βαντουβάν πολύ καλά μέχρι να καραμελώσουν.

· Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

· Τοποθετούμε προσεκτικά το αρνί επάνω στα λαχανικά και συμπληρώνουμε με νερό.

· Κλείνουμε τη χύτρα στο 2. Μόλις πάρει βράση γυρίζουμε στο 1, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση και βράζουμε για 40 λεπτά.

· Εξαερώνουμε τη χύτρα. Αφαιρούμε το αρνί και το ξεψαχνίζουμε όσο είναι ζεστό και ετοιμάζουμε μια φάρσα ψιλοκόβοντας τα λαχανικά και τα αφήνουμε στην άκρη.

· Τοποθετούμε τη φάρσα σε τσέρκι και τοποθετούμε στο Τσιλέρ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΣΦΙΞΕΙ ΠΟΛΥ)

· Αφαιρούμε από το τσίλερ. Βγάζουμε προσεκτικά το τσέρκι.

· Τοποθετούμε σε σακούλα vacuum και κλείνουμε.

· Κρατάμε τις σακούλες στο ψυγείο.

· Σουρώνουμε το ζωμό. Τοποθετούμε στο τσίλερ να παγώσει το λίπος για να το αφαιρέσουμε.

· Αφού αφαιρέσουμε το λίπος βάζουμε το ζωμό σε plus saute ρίχνουμε το miso, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε μέχρι να γλασάρει.

· Αφαιρούμε τη φάρσα από το ψυγείο και σοτάρουμε προσεκτικά σε ένα τηγανάκι με λάδι.

· Τέλος γλασάρουμε στον φούρνο όσες φορές χρειαστεί.

Πουρές σελινόριζας:

Βούτυρο

Σελινόριζα

Αλάτι

Πιπέρι

Σκόνη κρεμμύδι

Καπνιστό σκόρδο

Γάλα

Lime

Εκτέλεση

· Αχνίζουμε τη σελινόριζα σε αρκετό βούτυρο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το γάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένη με λαδόκολλα μέχρι να μαλακώσει.

· Αφαιρούμε και βάζουμε στον κάδο του θερμομπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια λεία υφή. Τέλος διορθώνουμε τη γεύση με το lime.

Σάλτσα πράσου:

Ζωμός πράσου

Βούτυρο

Λεμόνι

Πιπέρι

Εκτέλεση

· Κατεβάζουμε το ζωμό και τον δένουμε με κρύο βούτυρο. Διορθώνουμε τη γεύση με λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Αμύγδαλο φιλέ

· Τοστάρουμε τα αμύγδαλα φιλέ και αφήνουμε στην άκρη.

Για το τηγανητό σκόρδο:

Σκόρδο

Γάλα

Εκτέλεση

· Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε γάλα. Ρίχνουμε τα σκόρδα. Τους δίνουμε μια βράση. Σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 3 φορές.

· Στεγνώνουμε καλά και τηγανίζουμε στους 130 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.

Φακές

Φακές εγκλουβίς

Εκτέλεση

· Βράζουμε τις φακές σε νερό για 7 λεπτά. Παγώνουμε και στεγνώνουμε καλά. Τηγανίζουμε στο 190 βαθμούς μέχρι να τραγανίσουν.

Τηγανητό Σέλινο

Φύλλα σέλινο

Εκτέλεση

· Πλένουμε καλά τα φύλλα του σέλινου. Τα στεγνώνουμε και τα τηγανίζουμε μέχρι να τραγανίσουν.

· Τοποθετούμε σε ταψάκι και στον αφυγραντήρα μέχρι να στήσουμε.

PARFAIΤ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

PARFAIΤ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ

100 γρ. ασπράδι

100 γρ. ζάχαρη άχνη

½ στικ βανίλια

4 σταγόνες άρωμα μανταρίνι

0,6 γρ. κίτρινο χρώμα

0,4 γρ. πορτοκαλί χρώμα

Εκτέλεση:

· Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ασπράδι.

· Ρίχνουμε σε τρεις διαδοχικές δόσεις τη ζάχαρη και αφρατεύουμε μέχρι να διογκωθεί. Τέλος προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.

· Χωρίζουμε το μείγμα στη μέση και προσθέτουμε στο μισό μείγμα το κίτρινο χρώμα και στο άλλο μισό μείγμα το πορτοκαλί χρώμα.

· Απλώνουμε και τα δύο σε λαδόκολλα και βάζουμε στον αφυγραντήρα στους 70° για 1 ½ ώρα τουλάχιστον. Βγάζουμε από τον αφυγραντήρα 5΄ πριν στήσουμε το πιάτο.

· Όταν είναι έτοιμη η μαρέγκα σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια.

ΜΟΥΣ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

125 γρ. γάλα

50 γρ. κρόκος

50 γρ. μέλι

3 γρ. ζελατίνη

125 γρ. γιαούρτι κατσικίσιο 165 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

· Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε νερό.

· Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το μέλι να πάρει μία βράση.

· Ρίχνουμε το μείγμα στον κρόκο και το φτάνουμε στους 82°. (Anglaise). Αφού φτάσει στους 82° προσθέτουμε τη ζελατίνη και στη συνέχεια το κατσικίσιο γιαούρτι.

· Αφρατεύουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει μορφή γιαουρτιού.

· Έπειτα προσθέτουμε τη σαντιγί στο αρχικό μείγμα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.

· Βάζουμε το μείγμα στο chiller για 15' και στη συνέχεια στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

· Αφρατεύουμε στο μίξερ, με σύρμα μέχρι να σφίξει και αποθηκεύουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

PARFAIT

210 γρ. ζάχαρη

120 γρ. πουρές

120 γρ. μανταρίνι

Κρόκος 1 τμχ

ξύσμα μανταρίνι

6 γρ. ζελατίνη

450 γρ. κρέμα γάλακτος

2 σταγόνες άρωμα μανταρίνι

Εκτέλεση:

· Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε νερό.

· Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον πουρέ. Φτάνουμε το μείγμα στους 123°.

· Παράλληλα αφρατεύουμε τον κρόκο στο μίξερ μέχρι να διογκωθεί.

· Αφού το σιρόπι έχει φτάσει στους 123°, βάζουμε τη ζελατίνη και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι στον κρόκο.

· Συνεχίζουμε το αφράτεμα μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

· Τέλος αφρατεύουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει μορφή γιαουρτιού.

· Έπειτα προσθέτουμε τη σαντιγί στο αρχικό μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.

· Τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τις τις φόρμες κενέλ .

· Βάζουμε στο chiller για 20΄.

· Βγάζουμε από το chiller το parfait και το ξεφορμάρουμε. Το ψεκάζουμε ομοιόμορφα με το σπρέι λευκής σοκολάτας.

· Στη συνέχεια τοποθετούμε τα έτοιμα κενέλ στην κατάψυξη βάζοντας τα πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

GEL ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ

50 γρ. νερό

100 γρ. μέλι

4 γρ. ζελατίνη

10 γρ. μαύρο τσάι

Εκτέλεση:

· Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε νερό.

· Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και το μαύρο τσάι να πάρει μία βράση. Αφήνουμε στην άκρη για 3'.

· Στη συνέχεια ξαναζεσταίνουμε το μείγμα και προσθέτουμε το μέλι και τη ζελατίνη. Περνάμε το μείγμα από chinois etamine και αποθηκεύουμε σε 1/6 πλαστικό σκεύος.

· Βάζουμε στο chiller για 10' και στη συνέχεια στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί.

· Αφού σταθεροποιηθεί κόβουμε σε τετράγωνα 5χ5 εκατοστά.

CRUMBLE ΒΑΝΙΛΙΑ

100 γρ. αλεύρι

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. πούδρα αμυγδάλου

80 γρ. ζάχαρη

½ στικ βανίλια

Εκτέλεση:

· Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με φτερό μέχρι να ασπρίσει.

· Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και την πούδρα αμυγδάλου και ανακατεύουμε για 1'. Τυλίγουμε το μείγμα με μεμβράνη και το βάζουμε για 20' στο ψυγείο.

· Κόβουμε σε μικρά βραχάκια τη ζύμη και την τοποθετούμε πάνω σε silepate σε γαστρονόμ 1/1.

· Ψήνουμε στους 160° για 12 λεπτά.

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

100 γρ. ζάχαρη

100 γρ. νερό

Φιλέτα από μανταρίνι

Εκτέλεση

· Φτιάχνουμε ένα σιρόπι, ρίχνουμε μέσα τα φιλέτα μανταρίνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

ΒΡΩΣΙΜΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ

 

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 5

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top