Mπανάνα: Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας

Δεν έχει καθόλου λίπος και βοηθάει στην απώλεια βάρους

μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Οι μπανάνες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο.

Εγγενείς στη Νοτιοανατολική Ασία, τώρα καλλιεργούνται σε πολλά θερμά μέρη του κόσμου. Η Κρήτη, στη χώρα μας,  φημίζεται για τη δική της ξεχωριστή ποικιλία.

Οι μπανάνες ποικίλλουν σε χρώμα, μέγεθος και σχήμα.

Σοκολάτα: Γιατί δεν είναι ωραία ιδέα να την καταναλώσεις πριν κοιμηθείς

Ο πιο κοινός τύπος είναι η Cavendish, που είναι ένας τύπος επιδόρπιας μπανάνας. Πράσινη όταν είναι άγουρο, κιτρινωπή καθώς ωριμάζει.

Οι μπανάνες περιέχουν αρκετή ποσότητα ινών, καθώς και πολλά αντιοξειδωτικά. Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους (118 γραμμάρια) διαθέτει επίσης:

Κάλιο: 9% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 33% της ΣΗΠ

Βιταμίνη C: 11% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 8% της ΣΗΠ

Χαλκός: 10% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 14% της ΣΗΠ

Καθαροί υδατάνθρακες: 24 γραμμάρια

Ίνες: 3,1 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1,3 γραμμάρια

Λίπος: 0,4 γραμμάρια

Κάθε μπανάνα έχει μόνο περίπου 105 θερμίδες και αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και υδατάνθρακες. Οι μπανάνες περιέχουν πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου λίπος.

Οι υδατάνθρακες όταν είναι πράσινες κι άγουρες αποτελούνται κυρίως από άμυλο και ανθεκτικό άμυλο, αλλά καθώς η μπανάνα ωριμάζει, το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη (γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη).

Οι μπανάνες περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μετριάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε πηκτίνη, ένας τύπος ινών που δίνει στη σάρκα τη σπογγώδη δομική του μορφή.

Οι άγουρες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δρα ως διαλυτή ίνα και διαφεύγει από την πέψη.

Τόσο η πηκτίνη όσο και το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μετριάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα και να μειώσουν την όρεξη ενισχύοντας το αίσθημα κορεσμού.

Οι μπανάνες μπορούν να βελτιώσουν την πεπτική υγεία

Οι διαιτητικές ίνες έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης πέψης. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα έχει περίπου 3 γραμμάρια ινών, καθιστώντας τις μπανάνες μια αρκετά καλή πηγή ινών.

Οι μπανάνες περιέχουν δύο βασικούς τύπους ινών: Πηκτίνη: Μειώνεται καθώς ωριμάζει η μπανάνα.

Ανθεκτικό άμυλο: Βρίσκεται σε άγουρες μπανάνες. Το ανθεκτικό άμυλο διαφεύγει από την πέψη και καταλήγει στο παχύ έντερο, όπου γίνεται τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας

Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Καμία μελέτη δεν έχει δοκιμάσει άμεσα τις επιπτώσεις των μπανανών στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι μπανάνες έχουν αρκετά χαρακτηριστικά που τις κάνουν ένα φαγητό φιλικό στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση περισσότερων ινών από λαχανικά και φρούτα όπως οι μπανάνες έχει συνδεθεί επανειλημμένα με το χαμηλότερο σωματικό βάρος και την απώλεια βάρους. Επιπλέον, οι άγουρες μπανάνες είναι γεμάτες με ανθεκτικό άμυλο, οπότε τείνουν να δημιουργούν αίσθημα πληρότητας και να κόβουν την πείνα.

Οι μπανάνες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς – ειδικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Παρά τη σημασία του, λίγοι άνθρωποι παίρνουν αρκετό κάλιο στη διατροφή τους. Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική διατροφική πηγή καλίου. Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους (118 γραμμάρια) περιέχει το 9% της ΣΗΠ. Μια πλούσια σε κάλιο δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τα άτομα που τρώνε άφθονο κάλιο έχουν έως και 27% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι μπανάνες περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετικές πηγές διατροφικών αντιοξειδωτικών και οι μπανάνες δεν αποτελούν εξαίρεση. Περιέχουν διάφορους τύπους ισχυρών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης και των κατεχινών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εκφυλιστικών ασθενειών (28, Πηγή πηγής, 29).

Πηγή:www.allyou.gr και botrini.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top