3 αποκαλυπτικά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν

Ιστορικά στοιχεία και αποκαλύψεις που συζητήθηκαν

Οι εκδόσεις Gutenberg  μας παρουσιάζουν τρία νέα βιβλία που αξίζουν την προσοχή μας. Βιβλία με θέμα το ζοφερό κλίμα της εποχής του Ολοκαυτώματος , το «Μανιφέστο» της βραβευμένης με Booker  Bernardine Evaristo και τέλος έναν νέο τίτλο στη σειρά Ιστορία με τα νεανικά χρόνια του εγκυρότερου αρθρογράφου της μεταπολεμικής περιόδου (Die Zeit,2019), Χορστ Κρίγκερ, στη Γερμανία του Χίτλερ.

Το Guitarte ensemble επιστρέφει!

«Η Ευρώπη μετά τη Βροχή» του Άλαν Μπερνς

«Η Ευρώπη μετά τη Βροχή» του Άλαν Μπερνς αναφέρεται έμμεσα στην εποχή του Ολοκαυτώματος. Φούρνοι , θάλαμοι αερίων, μαζικές εκτελέσεις... O συγγραφέας εμπνεύστηκε τον τίτλο του βιβλίου από τον ομώνυμο πίνακα του Μαξ Έρνστ που απεικονίζει την Ευρώπη σε πλήρη ερήμωση, παραλυμένη από την ολική φθορά χωρίς καμία δυνατότητα διάκρισης του ζωικού από το φυσικό περιβάλλον.
Ο κεντρικό ήρωας , που παραμένει ανώνυμος μέχρι και το τέλος του βιβλίου, περιφέρεται σε μια χώρα κατεστραμμένη , «παραμορφωμένη» από τον πόλεμο αναζητώντας μια γνωστή του κοπέλα. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν πολλές φορές μέσα σ' ένα εφιαλτικό τοπίο. Μοναδικός καθημερινός στόχος τους η επιβίωση και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Εντύπωση προκαλεί η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες του βιβλίου τις εφιαλτικές σκηνές, τον πόνο , τη βία ...μια ατμόσφαιρα που συνθέτει ένα φρικτό σκηνικό. Γρήγορα όμως ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι τα πρόσωπα  δεν αδιαφορούν για τις κτηνωδίες που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους , απλά προσπαθούν να ζήσουν...Ανώνυμα παραμένουν και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου , αναφέρονται ως ο πατέρας, ο διοικητής, ο γιος , η κόρη και ο οδηγός γεγονός που τους δίνει μια καθολικότητα.

Η μετάφραση της Ρένας Χατχούτ είναι αξιόλογη. Βασίζεται στην πρώτη έκδοση του έργου το 1965 και εντυπωσιάζει με την πιστότητα της. Ιδιαίτερο δείγμα της γραφής του Burns είναι η εναλλαγή  των ομιλητών στην ίδια παράγραφο χωρίς σήμανση γεγονός που διαφοροποιεί το κείμενο και προσδίδει στο έργο μια  ιδιαιτερότητα. Η περιγραφή του είναι λιτή , ευφυέστατη με χρώμα και ένταση που μεταφέρει στον αναγνώστη μια εικόνα φόβου το ίδιο επίκαιρη με τη σημερινή εποχή. Κυκλοφορεί στη σειρά Aldina.

«Μανιφέστο- Πώς να μην τα παρατάς ποτέ» της Μπερναντίν Εβαρίστο

Το Μανιφέστο  είναι μια προσωπική εξομολόγηση της Εβαρίστο, για το θάρρος που επέδειξε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή της. Κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και έφτασε στην κορυφή. 
Η  συγγραφέας μετά το διεθνές best seller «Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο»  δε θέλησε να γράψει ένα βιβλίο  με τη σκέψη ότι θα συγκριθεί με το βραβευμένο ήδη έργο της για τον λόγο αυτό αποφάσισε να μιλήσει για τον εαυτό της. Με αμεσότητα και ειλικρίνεια  περιγράφει τη ζωή της από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και τη σημερινή αναγνώριση της.

Μεγαλώνοντας μαζί με άλλα επτά αδέλφια σε μια οικογένεια με μητέρα Βρετανίδα και πατέρα Νιγηριανό, βίωσε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τον ρατσισμό όχι μόνο από τους γείτονες αλλά και από λευκά μέλη από το συγγενικό της περιβάλλον.  Κάνει εκτενείς αναφορές στις δυσκολίες που συνάντησε σε σχέση με τη φυλή της ,τη σεξουαλικότητα, τη διαφορετικότητα αλλά και την κοινωνική της τάξη. Ο αγώνας , το όραμα της , ο ακτιβισμός και κυρίως η πίστη στον εαυτό της ήταν τα συστατικά της επιτυχίας της. Όλα αυτά την έκαναν ασταμάτητη , δεν  δέχτηκε τις ήττες και δεν τα παράτησε. Στόχος της να αφήσει έναν ψίθυρο του εαυτού της στον κόσμο...Κάτι που φαίνεται να το έχει ήδη καταφέρει.Η μετάφραση είναι της Ρένας Χατχούτ.

6 νέες κυκλοφορίες για τους μικρούς αναγνώστες

«Το Διαλυμένο Σπίτι» του Χορστ Κρίγκερ

 

«Το Διαλυμένο σπίτι» του Χορστ Κρίγκερ είναι ένα βιβλίο που σπάει τη σιωπή. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1966 και αποκάλυπτε οδυνηρές αλήθειες για την άνοδο των Ναζί στην εξουσία. Βρέθηκε εκτός κυκλοφορίας για δεκαετίες επειδή το ήδη τραυματισμένο έθνος δεν μπορούσε να χωνέψει όλες αυτές τις φρικαλεότητες. Όμως από το 2019 τα «απομνημονεύματα» του επανεκδόθηκαν και «Το Διαλυμένο σπίτι» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.Πρόκειται για  μια συγκλονιστική μαρτυρία που μετατρέπει το οδυνηρό βίωμα του Κρίγκερ σε λογοτεχνικό επίτευγμα μέσα από μια γενναία αφήγηση. Πώς οι γονείς του γοητεύτηκαν και δηλητηριάστηκαν από  τις υποσχέσεις του ναζισμού;Πώς μια οικογένεια διαλύθηκε;

Τον Φεβρουάριο του 1964, ο Κρίγκερ  παρακολούθησε τη δίκη του Άουσβιτς στη Φρανκφούρτη, σε μια εποχή που ο γερμανικός λαός αντιμετώπιζε το Ολοκαύτωμα με αδιαφορία. Αλλά αυτό ήταν πριν μάθουν τι πραγματικά συνέβη στο Άουσβιτς. Είκοσι δύο κατηγορούμενοι κάθονται στην αίθουσα του δικαστηρίου ενώ ο συγγραφέας ακούει οργισμένος  να ξεδιπλώνονται τα φρικιαστικά στοιχεία για ανθρώπους που προκάλεσαν τόσο πόνο και συνέχισαν απλά να ζουν.

Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης που απεικονίζει άψογα μια εποχή που συγκλόνισε με αποτρόπαιες και αιματηρές πράξεις. Κυκλοφορεί στη σειρά Ιστορία των εκδόσεων Gutenberg σε προσεγμένη μετάφραση της Σίσσυς Παπαδάκη.
 

 

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top