10 + 2 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτό το φθινόπωρο

Ξένη λογοτεχνία, ελληνική πεζογραφία ,φιλοσοφία, μυστήριο

12 βιβλία

Νέος μήνας , καινούργιοι στόχοι και φυσικά αξιόλογα βιβλία που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Ξένη λογοτεχνία, ελληνική πεζογραφία ,φιλοσοφία, μυστήριο, ιστορικά μυθιστορήματα και δύο μικρά κοσμήματα  με τις ρήσεις του Χαλίλ Γκιμπράν.

Η Sigrid Nunez γράφει για τις απροσδόκητες αποχρώσεις μιας φιλίας

«Ήμασταν ψεύτες» της Emily Lockhart

Οι εκδόσεις Διόπτρα υποδέχονται δυναμικά το φθινόπωρο μ' ένα βιβλίο που χαρακτηρίστηκε ως φαινόμενο του BookTok. Η συναρπαστική και έξυπνη γραφή της Emily Lockhart το κατέταξαν Νο1 best seller των New York Times ενώ ψηφίστηκε ως το καλύτερο Young Adult στο Goodreads.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο νησί Μπίτσγουντ, το μυστήριο είναι διάχυτο και η συγγραφέας θίγει πολλά κοινωνικά θέματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία όπως o ρατσισμός , η πατριαρχία και τα  οικογενειακά προβλήματα. Οι κρυφές επιθυμίες και τα καταπιεσμένα πάθη θα οδηγήσουν τους πρωταγωνιστές σε σκοτεινούς δρόμους. Η προσεγμένη μετάφραση είναι του Πολυχρόνη  Κουτσάκη.

Από εκείνο το καλοκαίρι θυμάμαι…
Να ερωτεύομαι τον Γκατ.
Το τριαντάφυλλό του για τη Ρακέλ και τη νύχτα μου γεμάτη κρασί και θυμό.
Το νυχτερινό κολύμπι.
Να φιλάω τον Γκατ στη σοφίτα.
Την κούνια από λάστιχο αυτοκινήτου, το υπόγειο, το περιμετρικό μονοπάτι.
Τον Γκατ να με βλέπει να αιμορραγώ.
Το χέρι της Μίρεν να κρατάει ένα δοχείο με βενζίνη.
Τα πόδια του Τζόνι να τρέχουν κατεβαίνοντας προς το λεμβοστάσιο.
Και εμάς τους τέσσερις Ψεύτες να γελάμε.
Εγώ, ο Τζόνι, η Μίρεν και ο Γκατ.

ΕΜΠΟΡΙΟ: Ιστορίες ανθρώπων ενός αόρατου εγκλήματος

«10 Λεπτά και 38 Δευτερόλεπτα σ' αυτόν τον Παράξενο Κόσμο» της Έλιθ Σαφάκ

 

Το «10 Λεπτά και 38 Δευτερόλεπτα σ' αυτόν τον Παράξενο Κόσμο» της τουρκικής καταγωγής ΈλιΘ Σαφάκ είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα με ένα ιδιαίτερο θέμα ...η καταστροφή μιας γυναίκας από την ίδια την κοινωνία. Είναι συναρπαστικό, έντονο και συνάμα λυρικό  ενώ βρέθηκε άξια στη βραχεία λίστα του βραβείου Booker το 2009.

Για τη Λεϊλά, κάθε λεπτό μετά τον θάνατό της φέρνει στην επιφάνεια μια ανάμνηση των αισθήσεών της: κατσίκι με μπαχαρικά στιφάδο, εκείνο που θυσίασε ο πατέρας της για να γιορτάσει τη γέννηση του πολυπόθητου γιου· μπρίκια όπου αχνίζουν το λεμόνι με τη ζάχαρη για να αποτριχώνουν οι γυναίκες τις γάμπες τους, ενόσω οι άντρες προσεύχονται· τον καφέ με τους σπόρους καρδάμωμου που μοιράζεται μ’ έναν ωραίο φοιτητή στο πορνείο όπου δουλεύει. Κάθε ανάμνηση που αχνοσβήνει φέρνει πίσω τους φίλους που απέκτησε στη γλυκόπικρη ζωή της – φίλους που τώρα ψάχνουν απελπισμένα να τη βρουν…
Ένα πολύ δυνατό και υποβλητικό μυθιστόρημα από την πένα μιας από τις πιο σπουδαίες συγγραφείς της εποχής μας.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου.

«Το Παπαγαλάκι»  της Marie -Helene Bertino 

Σίγουρα ο τίτλος του νέου βιβλίου της πολυβραβευμένης Μαρί-Χελίν Μπερτίνο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος είναι ελκυστικός και ευφυής, το ίδιο και το εξώφυλλο. Η συγγραφέας μας παρουσιάζει στο νέο της μυθιστόρημα  την ευαίσθητη ψυχική κατάσταση μια γυναίκας που καταφέρνει να αμφισβητήσει τον επικείμενο γάμο της...σε μια συγκλονιστική αναζήτηση της ταυτότητα της. Αποκαλύπτει με ρεαλιστικό τρόπο τις πιο σκοτεινές και εσωστρεφείς σκέψεις μιας γυναίκας. Γοητεύει τους αναγνώστες καθώς είναι συναρπαστικό, ρεαλιστικό και έξυπνο.

Την εβδομάδα του γάμου της, επισκέπτεται τη νύφη ένα πουλί, στο οποίο αναγνωρίζει τη νεκρή γιαγιά της, λόγω της γαλάζιας γραμμής κάτω από τα μάτια της, της αμφίβολης έκφρασης και του τρόπου που ρωτά «Τι είναι το Διαδίκτυο;»
Η γιαγιά της είναι ένα παπαγαλάκι. Της λέει να μην παντρευτεί. Της λέει: «Πήγαινε και βρες τον αδερφό σου».
Τις επόμενες ημέρες, η πορεία της νύφης προς τον βωμό γίνεται ένα άγριο και ολοένα πιο κατακερματισμένο, ασταθές ταξίδι που κλίνει προς το σουρεαλιστικό και την αναγκάζει να αντιμετωπίσει ζητήματα που είναι βαθιά θαμμένα.
Ένα μυθιστόρημα που ανταποκρίνεται στην ταραχώδη σύγχυση του να γίνεις γυναίκα σήμερα, Το παπαγαλάκι ρωτά και αρχίζει να απαντά στις βασικές ερωτήσεις: Πώς μας κάνουν οι αναμνήσεις, μας κλείνουν σε κλουβί και μας ελευθερώνουν; Πώς τιμούμε τις εμπειρίες μας και συνεχίζουμε να γινόμαστε οι πιο δυνατοί, αληθινοί μας εαυτοί; Για ποιον είμαστε υπεύθυνοι, τι οφείλουμε και πώς τους επιτρέπουμε να αλλάξουν; Η μετάφραση είναι από την  Ιλάειρα Διονυσοπούλου.

«Οι Εφτά Σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο» από την Τέιλορ Τζένκινς Ριντ

Στο βιβλίο της Τέιλορ Τζένκινς Ριντ παρακολουθούμε τη μεγάλη σταρ του παλιού Χόλιγουντ  Έβελιν Χιούγκο να επιλέγει μια νεαρή και άσημη δημοσιογράφο, τη Μονίκ Γκραντ,  για να αφηγηθεί τη λαμπερή και συνάμα σκανδαλώδη ζωή της.... από το ξεκίνημά της στο Λος Αντζελες της δεκαετίας του ’50 έως και την αποχώρηση της από το χώρο στα 80s. Εφτά γάμοι ,ένας απαγορευμένος έρωτας, σκάνδαλα και φυσικά πολλή λάμψη.

Και όπως η ιστορία της Έβελιν πλησιάζει στο τέλος της, αρχίζει να διαφαίνεται ότι η ζωή της μεγάλης σταρ μπλέκεται με αυτήν της Μονίκ με τρόπο τραγικό και απροσδόκητο…

«Οι Εφτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο» μπήκαν στη λίστα των ευπώλητων των Νιου Γιορκ Τάιμς τον Ιανουάριο του 2021.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος σε μετάφραση της Αναστασίας Δεληγιάννη.

«Το Μικρό Βιβλίο της Αγάπης» του Χαλίλ Γκιμπράν

Ένα βιβλίο με ρήσεις του Χαλίλ Γκιμπράν σίγουρα είναι ενδιαφέρον. Πάντα ο Λιβανέζος ποιητής και φιλόσοφος δημιουργεί μια αίσθηση ευλάβειας στους αναγνώστες αλλά και έντονα συναισθήματα. Με τον Προφήτη,  το αθάνατο αριστούργημά του, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν με νόημα και σκοπό. Οι στίχοι και οι ρήσεις του καλύπτουν όλες σχεδόν τις ανθρώπινες σχέσεις, τα συναισθήματα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με τους αγαπημένους μας, τους ξένους, τους εχθρούς μας.

Σ’ αυτό το μικρό καλαίσθητο βιβλίο συγκεντρώθηκαν ενενήντα από τις ρήσεις του που καλύπτουν το θεμελιώδες συναίσθημα της αγάπης σε όλες του τις εκφάνσεις – από τον πόθο ως τη φιλία και την εξιδανικευμένη αγάπη. Στόχος να διαβαστεί από όσους αγαπούν, να προσφερθεί σε όσους αγαπιούνται. Μια ανεξάντλητη πηγή σοφίας, έμπνευσης και φώτισης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε συλλογή - επιμέλεια κειμένων τoυ δρ Νιλ Ντάγκλας Κλοτς και μετάφραση της Βίκυς Κατσαρού.

«Το Μικρό Βιβλίο της Ζωής» του Χαλίλ Γκιμπράν

Το Μικρό Βιβλίο της Ζωής συγκεντρώνει 100 αποφθέγματα, ιστορίες και ποιήματα από όλο το έργο του Λιβανέζου συγγραφέα και φιλόσοφου για το νόημα της ζωής. Για τον Γκιμπράν, ζωή είναι η ενέργεια που διαποτίζει όλα όσα βλέπουμε και αισθανόμαστε – και όλα όσα μπορούμε απλώς να φανταστούμε.
Μια φωνή σοφίας, γαλήνης και ανεκτικότητας που μας καλεί να στοχαστούμε πάνω στο μεγαλύτερο μυστήριο, αυτό της ύπαρξης.

Ακούγοντας τη Ζωή της Φύσης

Το να αφιερώσεις χρόνο για να αφουγκραστείς τον φυσικό κόσμο αποκαλύπτει μια νέα διάσταση της ανθρώπινης ιδιότητας. Είναι σαν όλη η φύση να ήταν ήδη μέσα μας, θυμίζοντάς μας πως μοιραζόμαστε όλοι την ίδια ζωή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και σίγουρα αξίζει να είναι στη βιβλιοθήκη σου. Η συλλογή και επιμέλεια κειμένων είναι τoυ δρ Νιλ Ντάγκλας Κλοτς και η μετάφραση της Βίκυς Κατσαρού. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

«Φιλοσοφία σε 3 λεπτά» του Φαμπρίς Μιντάλ 

Η φιλοσοφία δεν απαιτεί από εμάς να γίνουμε σοφοί και ν’ αγγίξουμε την τελειότητα, αλλά αντιθέτως μας καλεί να συμφιλιωθούμε με την ανθρώπινη υπόστασή μας, να θέσουμε ερωτήματα και να σκεφτούμε για λογαριασμό μας. Προκειμένου να μας δώσει το έναυσμα για εποικοδομητική σκέψη, ο ειδικευμένος στη φιλοσοφία και στον διαλογισμό Φαμπρίς Μιντάλ επέλεξε και συμπεριέλαβε στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας ρήσεις σαράντα προσωπικοτήτων – φιλοσόφων, συγγραφέων, καλλιτεχνών: από τον Σαρλ Μποντλέρ ως τον Φρίντριχ Νίτσε, από την Έμιλι Ντίκινσον ως την Τόνι Μόρισον, από τον Πάμπλο Πικάσο ως τον Τζέιμς Μπόλντουιν και φυσικά από τον Σωκράτη ως τον Αριστοτέλη. Αυτές τις ρήσεις τις αναλύει σε σύντομα δοκίμια που το καθένα δε θα σας πάρει πάνω από τρία λεπτά για να το διαβάσετε, αλλά θα σας εμπνεύσει και θα σας βοηθήσει ουσιαστικά να δείτε τον κόσμο λίγο διαφορετικά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Χριστίνας Μανιά.

«Πρώτες Βοήθειες για το Μυαλό του Παιδιού σας» της Alicia Eaton

Η Alicia Eaton μας παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα και πρακτική μελέτη μέσα από μια εμπειρία 15 χρόνων δίπλα σε παιδιά που τα βοήθησε να μάθουν να διαχειρίζονται αισθήματα άγχους και να πατούν σταθερά στα πόδια τους. Είναι άλλωστε γνωστό πως πολλά παιδιά υποφέρουν από αυτό το έντονο και δυσάρεστο συναίσθημα που μπορεί να αναστείλει τη συναισθηματική τους ανάπτυξη και να επηρεάσει την απόδοση τους σε όλους τους τομείς. Η καταξιωμένη θεραπεύτρια με ειδίκευση στη συναισθηματική υποστήριξη των παιδιών θεωρεί ότι οι διαταραχές άγχους είναι καταστάσεις που θεραπεύονται και μας παρουσιάζει τον τρόπο βήμα βήμα .

Μέσα από το νέο της βιβλίο μας  εξηγεί απλά και κατανοητά ότι όπως  όλα τα παιδιά θα κάνουν ένα καρούμπαλο ή μία μελανιά, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αποκτήσουν και κάποια εσωτερικά τραύματα, με τη μορφή του άγχους και της ανησυχίας. Αν μάθουν να τα αντιμετωπίζουν άμεσα, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να μετατραπούν σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Σοφίας Ανδρεοπούλου.

«Κορίτσι Α» της Ντιν Αμπιγκέιλ

Η Λεξ Γκρέισι δε θέλει να σκέφτεται την οικογένειά της. Δε θέλει να σκέφτεται τα χρόνια που πέρασε στο Σπίτι του Τρόμου των γονιών της. Και δε θέλει να σκέφτεται τον εαυτό της ως το Κορίτσι Α: το κορίτσι που απέδρασε.
Όταν η μητέρα της πεθαίνει στη φυλακή και αφήνει στη Λεξ και στα αδέρφια της το οικογενειακό σπίτι, η νέα γυναίκα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να αποφεύγει το παρελθόν της. Μαζί με την αδερφή της, Ίβι, έχει σκοπό να μετατρέψει το Σπίτι του Τρόμου σε κάτι καλό. Αλλά πρώτα πρέπει να συμφιλιωθεί με τα έξι αδέρφια της – και με τα χρόνια που μοιράστηκαν ως παιδιά. Όμορφα γραμμένο και απίστευτα δυνατό, το ΚΟΡΙΤΣΙ Α είναι μια ιστορία λύτρωσης, τρόμου και αγάπης. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου.


«Μικρό Ταξίδι σε Δανεικό Χάρτη» του Λάζαρου Αλεξάκη

Μετά το επιτυχημένο Ομπλίκ ο Λάζαρος Αλεξάκης μας παρουσιάζει ένα «Μικρό Ταξίδι σε Δανεικό Χάρτη».

Μια πρώτη έκδοση του Ιουλίου Βερν που θα φτάσει στα χέρια του Πέτρου, συλλέκτη και μεταπωλητή σπάνιων βιβλίων, θα είναι το εισιτήριο για ένα παράξενο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά. Στις σελίδες της ανακαλύπτει τον έρωτα, τον θάνατο, τη μοναξιά του καπετάνιου Νέμο, το παρελθόν του το ίδιο. Ακολουθώντας τα στοιχεία, η αλήθεια ξεδιπλώνεται μπροστά του άλλοτε μυστηριώδης κι άλλοτε τρομακτικά ξεκάθαρη.

Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού γνωρίζει την Ευρυδίκη, χαμένη στις δικές της σελίδες και εμμονές. Με φόντο τη ζεστή φθινοπωρινή Αθήνα θα αναζητήσουν μαζί τη θέση τους στην ιστορία. Άλλοτε πρωταγωνιστές και άλλοτε κομπάρσοι σε ένα έργο που δεν έγραψαν, μα το ζουν μέρα με τη μέρα, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος.


«Ο κούκος και τ'αηδόνι» του Εμμανουήλ Γιουβανόπουλου

Οι εκδόσεις Γκοβόστη μας παρουσιάζουν ένα αξιόλογο καρμικό ταξίδι στην ταραγμένη περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο μικρός συγγραφέας Εμμανουήλ Γιουβανόπουλος ,μόλις 10 ετών, μας ξαφνιάζει ευχάριστα τόσο με το νεαρό της ηλικίας του και τη λογοτεχνική του ικανότητα αλλά και με το θέμα του βιβλίου που το ξεκίνησε πριν 2 χρόνια. Αρχή του έργου είναι το προαιώνιο παιχνίδι της αμαρτίας. Μια τέλεια στημένη δίκη, με μάρτυρες, ενόρκους, κατηγορούμενους και δημόσιους κατηγόρους. Μια δίκη που κοντολογίς έχει τα πάντα· δεν έχει όμως δικαστές. Ένας αιώνας μετά, και δεν έχει δικαστεί κανείς, εκτός από τη λοιδορία των έξι, ένα ανέκδοτο για «αφελή παιδιά» που δεν είναι καν κοινοποιήσιμο.

Οι νεκροί όμως δεν ξεχνούν. Οι νεκροί είναι η Μνήμη. Πέντε απόκοσμες ερίνυες γυναικείες Μορφές, έρχονται από τον κόσμο των Νεκρών, για να θυμίσουν σε εμάς τους απόγονους, εμάς τους Έλληνες, αυτό που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε· την Ιστορία μας. Τα ονόματα των Μορφών αυτών δεν είναι τυχαία: είναι η Ιστορία που μαϊμουδίζει, η Τιμωρία, που είναι τυφλή γι’ αυτό και αναμάρτητη, η Μνήμη, που ευτελίστηκε σε ένα στόμα που εξιστορεί ξανά και ξανά όσα έζησε και, τέλος, η Αλήθεια, που όσο παμπάλαια κι αν είναι άλλο τόσο ολοκαίνουργια φαντάζει. Η αλήθεια δεν παλιώνει ποτέ. Μητέρα αυτών των κορών της κολάσεως είναι η Ανάγκη. Οι αρχαίοι την είχαν για θεά και εμείς οι νεότεροι αμβλυνόμενη υποτακτικιά κάτω από το βαρύ ζυγό της συνήθειας. 

«Βrasil Brasileiro» του Χρίστου Γούδη
 

Ο Χρίστος Γούδης εντυπωσιασμένος από το ταξίδι του στην υπέροχη Βραζιλία το 2009  μας παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξωτική αυτή χώρα, τους ανθρώπους , τη μουσική, τη λογοτεχνία, το καρναβάλι  και φυσικά το ποδόσφαιρο. Το βιβλίο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η πολυσύνθετη φυσιογνωμία της εξωτικής Βραζιλίας αναδύεται μέσα από ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό κειμένων μεγάλων λογοτεχνών, ποιητών και δημοσιογράφων της, με φόντο ένα «νουάρ» εικαστικό πανόραμα κλασικών και σύγχρονων φωτογραφιών, πινάκων ζωγραφικής, εικόνων και λαϊκών ξυλογραφιών της μαγευτικής αυτής χώρας.

Ένα ταξίδι στη Βραζιλία των ονείρων μας που θα μας μείνει αξέχαστο! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.
 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top