Οχτώ νέα σημαντικά βιβλία από τις Ιστορικές Εκδόσεις Γκοβόστη

Ποιητές, ξένοι κλασικοί και σύγχρονοι συγγραφείς που αξίζει να διαβάσεις

Bιβλία Aπό Tις Ιστορικές Εκδόσεις Γκοβόστη

Το star.gr και η Γεωργία Χάρδα παρουσιάζουν νέες εκδοτικές προτάσεις που αξίζουν την προσοχή σας. Mελέτες, ξένη κλασική πεζογραφία, στρατιωτική ιστορία, μυθιστορήματα και τα «Ποιητικά» που γιορτάζουν φέτος τα 10 χρόνια κυκλοφορίας τους.

3 σπουδαία θεατρικά έργα από τις εκδόσεις Δωδώνη

«Τα Ποιητικά» Αφιέρωμα 10 Χρόνια 2011-2021

«Τα Ποιητικά» Αφιέρωμα 10 Χρόνια 2011-2021

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που εκδόθηκε το πρώτο τεύχος των ποιητικών. Ένα περιοδικό που αγαπήθηκε και ξεχώρισε για την καλή ποίηση και μάλιστα σε χρόνια δύσκολα, εκείνα της κρίσης και αυτά της πανδημίας.

Ο πρωτεργάτης του περιοδικού, Γιάννης Βαρβέρης, έφυγε νωρίς, είδε μόνο το πρώτο τεύχος. Σήμερα όμως κλείνει τα δέκα του χρόνια και οι αναγνώστες του πληθαίνουν γιατί η ποίηση ομορφαίνει τη ζωή και την κάνει πιο υποφερτή.

«Νιέτοτσκα Νιεσβάνοβα» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη

Η Νιέτοτσκα Νιεσβάνοβα είναι η πρώτη απόπειρα του Ντοστογιέβσκη να γράψει μυθιστόρημα μόνο που δεν ολοκληρώθηκε καθώς εξορίστηκε στη Σιβηρία για καταναγκαστική εργασία. Όπως αναφέρει ο εκδότης Κωνσταντίνος Γκοβόστης το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα με τεράστια λογοτεχνική αξία, αν και παραγνωρισμένο.

Η Νιέτοτσκα Νιεσβάνοβα είναι η πρώτη απόπειρα του Ντοστογιέβσκη

Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που μαστίζεται από τη φτώχεια και τη μοναξιά. Ο θάνατος της μητέρας, ο αλκοολικός πατριός, η τρέλα, η κακοποίηση και πολλά άλλα...

Το έργο καθίσταται συγκλονιστικό χάρη στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η ηρωίδα/αφηγήτρια ξεκινά τη διήγηση: «Τον πατέρα μου δεν τον θυμάμαι». Ιδιαιτέρως πρωτοποριακό για την εποχή του ως προς την προσέγγιση της σεξουαλικότητας της νεαρής ηρωίδας. Και αδιαμφισβήτητα το πιο καλλιτεχνικό έργο του Φιοντόρ.

Ο «μποέμ εαυτός» του συγγραφέα. Φυσικά το στοιχείο της απελπισίας και της θλίψης υπάρχει στην ψυχογράφηση των ηρώων και σε αυτό το έργο, όχι όμως τα γνωστά σκοτάδια στις ψυχές των ηρώων του μεγάλου Ρώσου. Η εξαιρετική μετάφραση είναι της Αθηνάς Σαραντίδη.

«Ο ποιητής Κώστας Γ. Παπαγεωργίου» από την Τιτίκα Δημητρούλια

«Ο ποιητής Κώστας Γ. Παπαγεωργίου» από την Τιτίκα Δημητρούλια

Ο πολυβραβευμένος ποιητής Κώστας Γ. Παπαγεωργίου δεν είναι πια μαζί μας όμως η ποίησή του και η κριτική του ματιά επηρέασαν την  ελληνική λογοτεχνία και θα μείνουν αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο. Η Τιτίκα Δημητρούλια μας παρουσιάζει το έργο του. Εντοπίζουμε δύο περιόδους, με άξονα τη λειτουργία του σώματος-λόγου.

Μια περίοδο έντασης και πένθους. Μια δεύτερη περίοδο λύπης κι αποδοχής. Στην πρώτη περίοδο, το σώμα-λόγος βασανίζεται, διαμελίζεται, πληρώνει το τίμημα για ένα παρελθόν που ερήμην του το καθορίζει ως τα μύχια της ύπαρξης και της φωνής του.

Στη δεύτερη περίοδο, το σώμα-λόγος ενώνεται με τον κόσμο με όρους ίδιους και άλλους από εκείνους του ύπνου και του εφιάλτη, ενώνεται σε σάρκα μία με τον έναν από τους πολλούς πραγματικούς κόσμους που δημιουργεί ο λόγος, για να επιτρέψει την ύπαρξη του φωτός – έστω και ως μακρινής κι ανέφικτης προοπτικής ή μνήμης και νοσταλγίας.

«Σούλι- Το ορμητήριο του προεπαναστατικού αγώνα» του Ανάργυρου Φαγκρίδα

«Σούλι- Το ορμητήριο του προεπαναστατικού αγώνα» του Ανάργυρου Φαγκρίδα

Μόλις κυκλοφόρησε η δεύτερη  επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση με θέμα το ορμητήριο του Προεπαναστατικού Αγώνα. Αρχίζει από μια απομακρυσμένη περιοχή των βουνών της σημερινής νότιας Θεσπρωτίας, εκεί που στις αρχές του 17ου αιώνα  δημιουργήθηκαν τα τέσσερα χωριά του Σουλίου.

Γιατί μας συναρπάζει η βραβευμένη «Ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ;

Στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας τα χωριά αυτά αποτέλεσαν το ορμητήριο του μαχόμενου για ελευθερία Ελληνισμού. Οι Σουλιώτες αγωνίσθηκαν εναντίον του δυνάστη για δύο περίπου αιώνες και ήταν αυτοί που, λίγο πριν την αυγή της Εθνεγερσίας, ύψωσαν πρώτοι τη σημαία της Επανάστασης.

«Ο δρόμος με τις κερασιές» της Αγγελικής Οικονόμου

«Ο δρόμος με τις κερασιές» της Αγγελικής Οικονόμου

Η Αγγελική Οικονόμου μας συγκινεί με το νέο της μυθιστόρημα που πραγματεύεται τις δυσκολίες ενός αγοριού να σταθεί στα πόδια του.
Το 1952, σε ένα χωριό της Ευρυτανίας, οι άνθρωποι προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους σε έναν τόπο που τον ρήμαξε ο πόλεμος.

Γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας ενός παιδιού έξι ετών, του Σωτήρη που, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ζωή του σημαδεύεται από ένα τραγικό γεγονός. Ο αγώνας για επιβίωση είναι σκληρός και η επιθυμία του πατέρα του για μια καλύτερη ζωή θα τον οδηγήσει για σπουδές στην Αθήνα.

Μακριά από ό,τι γνώριμο, πρέπει να αντιμετωπίσει τις καινούργιες προκλήσεις, ενώ ο κόσμος αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και το παρελθόν τον ακολουθεί σε κάθε βήμα.

«Μάγδα -Το κορίτσι της βουκαμβίλιας» του Γιάννη Κατσανεβάκη

«Μάγδα -Το κορίτσι της βουκαμβίλιας» του Γιάννη Κατσανεβάκη

Όπως και να ̓χει όμως, ο πρώτος έρωτας δεν λησμονιέται. Η Μάγδα ξέχασε και τους κανόνες και τα ωράρια και τις… προφυλάξεις… Αυτό βέβαια της στοίχισε αργότερα, μα τι να πεις; Είχε και κάποιο κέρδος. Κάτι που της άφησε κληρονομιά ο Πρώτος. Τον γιο της.
Πολύχρωμα λαμπιόνια, φωτορυθμικά ηχεία, οι βαριές ανάσες και των δύο, όλη τη νύχτα, καταφέρανε να μην πούνε λέξη ολόκληρη.

Μόνο κάποια στιγμή ακούστηκε η Μάγδα να ψιθυρίζει στο κοιμισμένο αυτί του Δημητρού κάτι, που μέσα στη νύχτα τη βελούδινη τ’ Αυγούστου, σαν μαγεμένο πρελούδιο ακούστηκε, φωτίζοντας αστραπιαία τον τόπο για λίγο. Αυτό το κάτι, ήταν μια λέξη…«Αγάπη μου…»

«Μετάφραση και μνήμη» από την Τιτίκα Δημητρούλια

«Μετάφραση και μνήμη» από την Τιτίκα Δημητρούλια

Η Τιτίκα Δημητρούλια μας παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα μελέτη. Ερευνά τη δυνατότητα μιας γόνιμης συνομιλίας ανάμεσα στη Μεταφρασεολογία και στις Σπουδές Μνήμης, δύο δυναμικά, διεπιστημονικά πεδία που αναπτύσσονται ραγδαία από τη δεκαετία του '70 και εξής και τοποθετούν στο επίκεντρο της προβληματικής τους τον πολιτισμό.

Στόχος της είναι η καλύτερη κατανόηση και ανάδειξη της μετάφρασης ως πολύπλοκου κοινωνικού, πολιτικού και πολιτισμικού φαινομένου αφενός και ως διαδικασίας αφετέρου.

«Μόρια -Παμμήτωρ γη» της Νίκης Γκίζη

«Μόρια -Παμμήτωρ γη» της Νίκης Γκίζη

Στο ιστορικό μυθιστόρημα «Μόρια, Παμμήτωρ γη», ο αναγνώστης θα αφήσει την καρδιά του να ανακαλύψει την αλήθεια και το ψέμα του καιρού. Μέσα από γεγονότα άλλοτε αστεία και άλλοτε δραματικά, θα γνωρίσει παραμυθάδες και γνωστικούς με άποψη και θέση ζωής, θα αγκαλιάσει καλά κρυμμένα συναισθήματα, λόγια που ανασταίνουν και πληγώνουν, θα γευτεί μυρωδιές και αρώματα της Μεσογείου και της Ανατολής.

Νέες εκδόσεις παιδικών βιβλίων που ξεχωρίσαμε

Στα 2.500 χρόνια ιστορίας της Λέσβου, θα γνωρίσει τη δημιουργία και τον πολιτισμό, θα γευτεί τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις, θα θυμηθεί όλες εκείνες τις στιγμές που λοιδορήθηκε και πάσχισε να βρει δικαίωση, θα μοιραστεί ζωές και χαρές που ταξιδεύουν με καραβάκια χάρτινα σε πλάνητες που φτιάχνει, ψάχνοντας την απάντηση στο ερώτημαː «Τελικά, τι είναι πιο δύσκολο, να μισήσεις ή να εμπιστευθείς;»

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top