Υποψήφιο για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το Απολιθωμένο Δάσος της Μυτιλήνης

Για να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO

Το απολιθωμένο Δάσος της Μυτιλήνης είναι υποψήφιο για να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κ. Νίκος Ζούρος παρουσίασε την διακήρυξη της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από το Γενικό Συνέδριο της UNESCO το 1972.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα κριτήρια που θα πρέπει να έχει ένα μνημείο, προκειμένου να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι συμμετέχοντες μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό είχαν την ευκαιρία να δουν σημαντικά και ιδιαίτερα γνωστά μνημεία από όλο τον κόσμο που περιλαμβάνονται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως το ηφαίστειο της Αίτνας, το Grand Canyon και το ηφαίστειο Φούτζι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα 17 ελληνικά μνημεία που έχουν ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, τα Μετέωρα, η Ολυμπία, τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης και οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διάλεξη παρουσιάσθηκαν τα στοιχεία που καθιστούν το Απολιθωμένο Δάσος μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να είναι υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της
UNESCO.

Ο κ. Ζούρος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει μια αναλυτική αναφορά στο ιστορικό προστασίας και ανάδειξής του, στην προστατευόμενη περιοχή, η οποία αποτελεί έναν μοναδικό χώρο στον οποίο έχει καταγραφεί η γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 30 εκατομμύρια χρόνια και στοιχεία που την καθιστούν μοναδική παγκοσμίως αλλά και τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο για την ανάδειξη και προστασία του μνημείου.

Τέλος, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Δημήτρης Βουνάτσος, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία ένταξης του Απολιθωμένου Δάσους στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της
UNESCO η οποία θα έχει εξαιρετικά σημαντικά επιστημονικά, οικονομικά, τουριστικά οφ��λη για το νησί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top