Θεσσαλονίκη: Το τελευταίο «αντίο» στον Εμμανουήλ Κριαρά

Θα ενταφιασθεί στην Κρήτη

Το μεσημέρι της Τρίτης, η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Εμμανουήλ Κριαρά.

Ο καθηγητής θα ενταφιασθεί το απόγευμα της Τετάρτης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη και σήμερα ο πατέρας Ευτύχιος από τα Χανιά, ο οποίος παρέστη στην εξόδιο ακολουθία ως εκπρόσωπος των Κρητικών ιερέων, τον αποχαιρέτησε με μία μαντινάδα που ξεκινούσε ως εξής: «Ο Όλυμπος συννέφιασε και ο Ψηλορείτης κλαίει».

Μεταξύ άλλων το «παρών» στον Ιερό Ναό Του Θεού Σοφίας, όπου ψάλθηκε η εξόδιος ακολουθία έδωσαν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προσερχόμενος απέφυγε τις οποιεσδήποτε δηλώσεις, περιοριζόμενος να υπενθυμίσει τη μαθητεία του με τον αείμνηστο πλέον καθηγητή (υπήρξε φοιτητής του ΑΠΘ), ενώ στην επικήδεια ομιλία του, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις περιόδους του διδακτικού και επιστημονικού έργου του εκλιπόντα καθηγητή, τη δημοκρατική στάση ζωής του, το «πρότυπο δασκάλου» που υπήρξε, με τη στάση και την κοινωνική διάχυση του έργου του (στην τελευταία περίοδο της ζωής του), κατέληξε τονίζοντας πως «όλοι οι Έλληνες οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Εμμανουήλ Κριαρά».

Επικήδειους ομιλίες εκφώνησαν, επίσης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι ο καθηγητής έζησε στην πόλη -προπύργιο του δημοτικιστικού κινήματος, τα 64 από τα 108 χρόνια της ζωής του και έκλεισε, ευχαριστώντας τον που τίμησε με τη ζωή και το έργο του την πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης) , ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Αντώνης Ρεγκάκος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Γιάννης Τζιφόπουλος, (υπενθυμίζοντας πως «δίδαξε μέχρι το τέλος του μακρού βίου του: ήθος, σεμνότητα και ανθρωπισμό»), ο καθηγητής-πρόεδρος του Κέντρου Ελλην��κής Γλώσσας (που έχει αναλάβει τη συνέχιση της έκδοσης του μεσαιωνικού λεξικού, το οποίο άρχισε - και έφτασε ως τον 14ο τόμο - ο Εμμανουήλ Κριαράς) Γιάννης Καζάζης, η πιστή και αγαπημένη του μαθήτρια Κ. Πηδώνια, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών Γ.Παπαναστασίου και τέλος ο ανιψιός του Γιώργος Κριαράς.

Παρόντες στην εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας ήταν τρεις βουλευτές (οι Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας της Ν.Δ. και ο Γιάννης Αμανατίδης του ΣΥΡΙΖΑ).

Την εξόδιο ακολουθία παρακολούθησαν ακόμη περί τους 200 πολίτες της Θεσσαλονίκης, κυρίως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και νεαροί φοιτητές, οι οποίοι ουδέποτε τον γνώρισαν, αλλά μελέτησαν και θαύμαζαν το έργο του.

«Στη ζωή μου έπραξα αυτό που θεώρησα καθήκον μου» είχε δηλώσει ο καθηγητής, περιγράφοντας τον «Απόλογο» του πλήρους ημερών αλλά και έργου και σοφίας και προσφοράς βίου του.

Μ' αυτή, τη δική του ρήση-απόσταγμα γνώσης και Σοφίας της υπεραιωνόβιας ζωής του Εμμανουήλ Κριαρά, που έζησε πάντα «με την ορμή του εφήβου και τη σύνεση του γέροντα» ως παρακαταθήκη, τον αποχαιρέτησε η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι τέσσερις γενιές των εντός και εκτός ΑΠΘ μαθητών του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top