Στην Αίγυπτο ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο δελτίο καιρού!

Συνδέεται με την έκρηξη της Σαντορί��ης

​Στην Αίγυπτο ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο δελτίο καιρού!

Πρόκειται για μια λίθινη επιγραφή ηλικίας 3.500 ετών, που περιλαμβάνει ένα κείμενο 40 γραμμών, χαραγμένο σε ένα κομμάτι ασβεστίτη ύψους σχεδόν 2 μέτρων που ονομάζεται «Τρικυμία Στέλα» και περιγράφει τη βροχή, το σκοτάδι και τον «ουρανό σε θύελλα, χωρίς διακοπή».

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Οριεντάλ του Σικάγο που το μετέφρασαν πρόσφατα, το αρχαίο δελτίο καιρού, περιγράφει ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, αποτέλεσμα της τεράστιας έκρηξη ηφαιστείου της Σαντορίνης στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία λόγω της τεράστιας έκτασης της, επηρέασε και την Αίγυπτο.

Το εύρημα εντοπίστηκε στο Λούξορ, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αχομσέ και παρόλο που η επιτύμβια στήλη δεν περιγράφει τις συνέπειες της καταστροφής της Θήρας, η επαναχρονολόγηση της θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα για τη βασιλεία του Αχμοσε, που μέχρι σήμερα πίστευαν ότι χρονολογείται το 1550 π.Χ., όμως θα μπορούσε πραγματικά να είναι 30 έως 50 χρόνια νωρίτερα.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top