Σοφία Μανουσάκη: Τo νέο τραγούδι, ο Κορκολής και η στιγμή που δε θα ξεχάσει

Η νεαρή και σπουδαία ερμηνεύτρια στο star.gr

Ο Μίκης Θεοδωράκης την έχει χαρακτηρίσει  «ερμηνεύτρια - αποκάλυψη μεγατόνων», εκθειάζοντας το τέμπο της φωνής της και όχι άδικα… Η Σοφία Μανουσάκη, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να «χτίσει» μία εντυπωσιακή καριέρα, έχοντας στο παλμαρέ της χρυσούς δίσκους και επιτεύγματα που θα περίμενε κανείς από ερμηνεύτριες με πορεία πολλών ετών.

Σταθερή συνεργάτιδα του Στέφανου Κορκολή τα τελευταία χρόνια, τόσο δισκογραφικά, όσο και σε live εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, «μαγεύει» κάθε φορά με τις ερμηνείες της, είτε πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη, είτε για έργα του Θεοδωράκη και άλλων σπουδαίων συνθετών, είτε για  δικά της τραγούδια.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού «Βάρδια», από την Panik Oxygen, με την υπογραφή του σπουδαίου Νίκου Αντύπα στη σύνθεση και του καταξιωμένου Γεράσιμου Ευαγγελάτου στους στίχους, η Σοφία Μανουσάκη μιλά για όλα στο star.gr!

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική και να κατακτήσεις το όνειρό σου; Εδώ και πολλά χρόνια είσαι σταθερή συνεργάτιδα του Στέφανου Κορκολή, τόσο δισκογραφικά ερμηνεύοντας τα έργα του, όσο και στις live εμφανίσεις. Πώς έγινε η γνωριμία σας και πως είναι να συνεργάζεσαι με έναν διεθνούς φήμης και καταξιωμένο πιανίστα;

Δεν είχα όνειρο να γίνω τραγουδίστρια και να ασχοληθώ με τον χώρο της μουσικής. Όλα έγιναν τυχαία, το καλοκαίρι του 2013 όπου είχε έρθει στα Χανιά ο Στέφανος Κορκολής για μια φιλανθρωπική συναυλία για τον σύλλογο «Ορίζοντας» και στα πλαίσια της γνωστοποίησης  της συναυλίας έπρεπε να δώσει κάποιες συνεντεύξεις. Σε μία από αυτές ο δημοσιογράφος, σε συνεννόηση με έναν φίλο και συνεργάτη μου, ρώτησαν τον Στέφανο όταν θα τελειώσει η συνέντευξη αν έχει τον χρόνο και την διάθεση να με ακούσει. Εγώ από μεριάς μου δεν το γνώριζα αυτό, μου είχαν πει να πάω να τον ακούσω.  Μόλις τελείωσε η συνέντευξη, μου είπε να πλησιάσω στο πιάνο, με ρώτησε ποιο τραγούδι θα του πω και, αιφνιδιασμένη, πρότεινα χωρίς σκέψη το «Εν Λευκώ» και μου είπε “δεν το θυμάμαι αυτήν την στιγμή” και μου αντιπρότεινε το «Δεν Είσαι Εδώ». Μόλις τελείωσε η ακρόαση, απευθύνθηκε στον πατέρα μου λέγοντάς του πως αν έχω γερό στομάχι και τα μυαλά στο κεφάλι μου θα πάω ψηλά. Παράλληλα, ζήτησε ό,τι ερασιτεχνικό υλικό είχα για να πάρει την γνώμη κι άλλων συνθετών. Μόλις τρεις μήνες μετά από αυτό το περιστατικό, έκανα το πρώτο μου ταξίδι στην Αθήνα για να κάνουμε το πρώτο demo σε στίχους Ρεββέκας Ρουσση και μουσική του ίδιου.  Από τότε ξεκίνησε η συνεργασία μας και δισκογραφικά και συναυλιακά. Ο Στέφανος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που θα μπορούσα να έχω στα πρώτα μου μουσικά βήματα. Είναι ένας διεθνούς φήμης  καταξιωμένος καλλιτέχνης, έχει πολλή εμπειρία και γνώση και θεωρώ ότι είναι ο ιδανικός  άνθρωπος για να με καθοδηγήσει και να με συμβουλέψει.  Είναι πολύ απαιτητικός και αναζητεί πάντα το εκατό τις εκατό των δυνατοτήτων των συνεργατών του.

Σοφία Μανουσάκη

Από τα ποιήματα του Καβάφη, στις ερμηνείες τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και από εκεί στην προσωπική σου δισκογραφία. Που θα κατέτασσες τον εαυτό σου ως ερμηνεύτρια και καλλιτέχνιδα;

Δεν μπορώ να εντάξω την μουσική σε κατηγορίες. Είμαι πολύ ευάλωτη στο ωραίο, άρα υπηρετώ αυτό το οποίο γεμίζει την ψυχή μου και μου επιτρέπει η αισθητική μου.

Στο νέο σου τραγούδι «Βάρδια», που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen, συνεργάζεσαι με δυο καταξιωμένους δημιουργούς, τον Νίκο Αντύπα και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Μίλησε μας γι’ αυτό.

Θαυμάζω και εκτιμώ απεριόριστα και τους δυο και τους ευχαριστώ που μου εμπιστεύτηκαν αυτό το υπέροχο τραγούδι. Είναι ένα τραγούδι με ροκ και έθνικ μουσικά στοιχεία και στιχουργικά θεωρώ πως αφορά τον κάθε ένα από εμάς διότι «βάρδιες» έχουμε κάνει όλοι μας, είτε στην δουλειά μας είστε στην ψυχή μας. Ευχαριστώ και την εταιρεία μου, την Panik Oxygen, που είναι πάντα στο πλευρό μου, αλλά και τον κόσμο που μου δείχνει ότι έχει αγαπήσει κι αγκαλιάσει το τραγούδι.

Μετά τη «Βάρδια» τι άλλο περιλαμβάνουν τα δισκογραφικά σου σχέδια;

Έχουμε διάφορες ιδέες και τραγούδια να ηχογραφήσουμε, αλλά λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό έχουν «παγώσει» προς το παρόν.  

Παρότι νέα σε ηλικία ερμηνεύτρια έχεις ένα βιογραφικό με επαγγελματικά επιτεύγματα που θα έκαναν ερμηνεύτριες με πορείες χρόνων στη μουσική. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Νιώθω πολύ τυχερή που μου έχουν δοθεί αυτές οι ευκαιρίες. Πράγματι έχω κάνει πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και το οφείλω βέβαια στον μόνιμο συνεργάτη μου Στέφανο Κορκολή που με εμπιστεύεται και με επιλέγει να ερμηνεύω τα έργα του σε τόσο σπουδαίους χώρους όπως το Ηρώδειο, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η Όπερα του Καΐρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Μόνο ευγνώμων θα μπορούσα να αισθάνομαι, αλλά και ευθύνη για αυτήν του την εμπιστοσύνη.   

Ποια από τις μέχρι τώρα στιγμές στην καριέρα σου θυμάσαι περισσότερο και ξεχωρίζεις ιδιαίτερα;

Είναι δυο στιγμές! Η μία, όταν τραγούδησα για πρώτη φορά σε τόσο πολύ κόσμο στην Ακαδημία Σοπέν της Βαρσοβίας και η άλλη, η στιγμή που πρωτοτραγούδησα στον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του.

Σοφία Μανουσάκη

Οι πρωτοφανείς συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία πως έχουν επηρεάσει την Σοφία Μανουσάκη ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο;

Φυσικά και με έχει επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση. Σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι στενάχωρο που οι καλλιτέχνες είμαστε άνεργοι τόσους μήνες . Διανύουμε μια πολύ δύσκολη χρόνια και ευελπιστώ να τελειώσει γρήγορα για να μπούμε πάλι σε μια κανονικότητα. 

Ο χώρος της τέχνης είναι ένας από εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Θεωρείς πως η πολιτεία έχει κάνει αρκετά για τους καλλιτέχνες; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;

Πιστεύω πως η πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό και θλίβομαι γι’ αυτό.  Με ξεπερνά όταν βλέπω, για παράδειγμα, τα μέσα μαζική μεταφοράς ασφυκτικά γεμάτα και τα θέατρα, όπου οι άνθρωποι μπορούν να κάθονται τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας μάσκα, να είναι κλειστά.  Από την στιγμή που έχουν ληφθεί αυτές οι αποφάσεις, θα έπρεπε η πολιτεία να είναι τουλάχιστον χρονικά συνεπής στην καταβολή των επιδομάτων ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα αγαθά και να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Ποια είναι η Σοφία Μανουσάκη όταν σβήνουν τα φώτα και δεν είναι στη σκηνή; Τι της αρέσει να κάνει στον ελεύθερό της χρόνο;

Είτε με «ανοιχτά» είτε με «κλειστά» τα φώτα παραμένω ο ίδιος άνθρωπος! Στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω βιβλία, βλέπω ταινίες και πηγαίνω βόλτα με τις φίλες μου.  

Σοφία Μανουσάκη

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Αν και οι καιροί που διανύουμε  είναι πολύ δύσκολοι, το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι να συνεχίσω να κάνω πράγματα που με αντιπροσωπεύουν και μου αρέσουν.  Σε προσωπικό επίπεδο, αυτήν την στιγμή που μιλάμε με ενδιαφέρει  να είμαι υγιής.

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top