Όπως «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα», έτσι και οι ειδικοί συμβουλεύουν για την προστασία της καρδιάς, να συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στη διατροφή μας φυλλώδη λαχανικά.
«Τα φυλλώδη λαχανικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία, δεδομένης της περιεκτικότητάς τους σε νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ελαστικότητα των αγγείων, υποστηρίζοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου», δήλωσε ο καρδιολόγος Κρίστοφερ Ντέιβις,
11+1 τροφές που χαρίζουν μακροζωία και βελτιώνουν την ψυχική υγεία
Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία μας.
Ποια φυλλώδη λαχανικά μας προτείνει ο καρδιολόγος να έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας;
Κινέζικο λάχανο
Το κινέζικο λάχανο είναι ένα είδος λάχανου που έχει υψηλή θρεπτική αξία και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, καθώς περιέχει βιταμίνες (Α, Β & C), φυτικές ίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Καταναλώνεται ωμό, σε σαλάτες ή σε ελαφριά σνακ, αλλά και μαγειρεμένο.
Είναι συνήθως εισαγόμενο και το συναντάμε σχεδόν όλο τον χρόνο. Είναι ελαφρύ στη γεύση, με λεπτό άρωμα, μακρόστενο, με φύλλα κατσαρά και σε σχήμα μαρουλιού. Γίνεται δροσερή σαλάτα, αλλά μαγειρεύεται κιόλας όπως και τα υπόλοιπα λάχανα, και κυρίως σε κινέζικες τηγανιές τύπου stir fry, σούπες και κατσαρολάτα μαγειρευτά. Οι Κορεάτες κάνουν με αυτό το kimchi.
Διατροφικά στοιχεία, που περιέχεται σε 100 γρ:
Θερμίδες: 13 Kcal
Υδατάνθρακες: 2 g
Φυτικές ίνες: 1 g
Σάκχαρα 1
Πρωτεΐνες: 2 g
Νάτριο 65
Συνολικά λιπαρά: 0
Λαχανίδα
Η λαχανίδα, γνωστή και ως κέιλ (kale), είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών, όπως το λάχανο και το μπρόκολο.
Είναι γνωστή για την υψηλή διατροφική της αξία και χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και ως καλλωπιστικό φυτό. Είναι πλούσια σε βιταμίνες (Α, C, K, Β), μέταλλα (φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο) και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες.
Μπορεί να καταναλωθεί ωμή σε σαλάτες, βραστή ή ακόμα και σε χυμούς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, πίτες και άλλα μαγειρευτά.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες λαχανίδας, όπως η Laciniato nero di Toscana, η οποία είναι γνωστή για την ποιότητά της.
Διατροφική αξία που περιέχεται σε 100 γρ:
Θερμίδες: 25 Kcal
Λίπη: 0,1 g
Υδατάνθρακες: 6 g
Πρωτεΐνες: 1,3 g
Κάλιο: 170 mg
Νάτριο: 18 mg
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι μια πραγματική διατροφική δύναμη, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση σκούρων φυλλωδών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι παρέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες, καθώς και μέταλλα, πολύτιμα στοιχεία για την ευζωία μας.
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φολικού οξέος και σιδήρου.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νιτρικά άλατα, το σπανάκι συνιστάται για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά άλατα φαίνεται να μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια να προστατεύουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Διατροφική αξία που περιέχεται σε 100 γρ:
Θερμίδες: 23 Kcal
Πρωτεΐνες: 2,8 g
Υδατάνθρακες: 3,6 g
Φυτικές Ίνες: 2,2 g
Λίπη: 0,9 g
7,1 εκατομμύρια άνθρωποι, χάνουν τη ζωή τους ετησίως από καρδιαγγειακές παθήσεις
Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι τα καρδιολογικά νοσήματα είναι εκείνα με την πιο συχνή εμφάνιση, καθώς και με το μεγαλύτερο δείκτη θνησιμότητας αμέσως μετά τα αυτοκινητικά ατυχήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 17,1 εκατομμύρια άνθρωποι, χάνουν τη ζωή τους ετησίως από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι κύριες καρδιαγγειακές διαταραχές οι οποίες προσβάλλουν ως επί το πλείστον τον πληθυσμό, είναι:
- η αρτηριοσκλήρωση
- η υπέρταση
- η νόσος της στεφανιαίας αρτηρίας
- η στηθάγχη
- το έμφραγμα μυοκαρδίου
- η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
- η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια
- η Υπόταση και
- η Καταπληξία (Σοκ)