Κάποια τρόφιμα μπορούν να μας προσφέρουν μακροζωία και να συμβάλλουν στη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ και του WCRF.
Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στους Times, υποστηρίζει ότι όταν καταναλώνουμε τακτικά και σε ποικιλία φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λίπη, ψάρια και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα βελτιώνουμε όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία.
Παράλληλα, μια μελέτη που έλαβε χώρα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας στοιχεία από περισσότερους από 450.000 ενήλικες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν ποικίλα διατροφικά πρότυπα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
Μπανάνες
Πλούσιες σε κάλιο, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στην ορθή πέψη και την αποθεραπεία των μυών.
Βρώμη
Περιέχει β-γλυκάνη, μια διαλυτή ίνα που συμβάλλει στον κορεσμό, ενώ μελέτη του Current Nutrition Reports έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και στην υγεία του μικροβιώματος.
Παντζάρια
Τα πατζάρια είναι φυσική πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία βελτιώνουν τη ροή του αίματος και μπορεί να ενισχύσουν τη σωματική απόδοση. Η καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού συμβάλλει στη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Δηλητηρίαση από κάδμιο: Προσοχή στην κατανάλωση αυτών των τροφών
Μαύρο τσάι
Πλούσιο σε φλαβονοειδή - αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν από την κυτταρική γήρανση - το μαύρο τσάι έχει συνδεθεί με βελτίωση στην υγεία των αγγείων και των μυών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση στο International Journal of Food Science, η οποία συνιστά την κατανάλωση ενός έως έξι φλιτζανιών την ημέρα.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 ALA, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πολυφαινόλες. Μελέτες τους συνδέουν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.
Πορτοκάλια
Φυσική πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν τη διάθεση και προστατεύουν την υγεία των ματιών.
Μήλα
Η τακτική κατανάλωση μήλων, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ευθραυστότητας, σωματικής παρακμής και προβλημάτων ψυχικής υγείας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή. Μάλιστα, έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και προάγουν την ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου.
Λευκά μανιτάρια
Πλούσια σε εργοθειονίνη -ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό- τα μανιτάρια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου, ενώ είναι πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμινών. Έχει διαπιστωθεί ότι η τακτική κατανάλωσή του συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ελαιόλαδο
Η κατανάλωση ελαιόλαδου, συνδέεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Προτιμήστε το, αντί για το βούτυρο, όταν μαγειρεύετε.
Αυγά
Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν χολίνη, ωμέγα-3, λευκίνη, ζεαξανθίνη και βιταμίνες D και Β12. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Φασόλια και φακές
Η τακτική ενσωμάτωση φακών, ρεβιθιών ή αρακά στη διατροφή βελτιώνει την πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος και πολύτιμων μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.