Η ώρα του δείπνου και, εν συνεχεία, η ώρα που θα πέσουμε για ύπνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μακροζωία και την απώλεια βάρους.
Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί έχουν τη συνήθεια να δειπνούν νωρίς, ενώ οι Ιταλοί πιο αργά, όπως και οι Ισπανοί, ενώ στη Βρετανία υπάρχει το εθνικό στερεότυπο του «όσο αργότερα φάτε τόσο πιο κομψός θα είστε». Ποια είναι, όμως, εν τέλει, η ιδανική ώρα για να φάμε βραδινό από άποψη υγείας;
Τρεις ώρες προτού πάμε για ύπνο, είναι η ιδανική ώρα για δείπνο
Ο Valter Longo, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, υποστηρίζει ότι το βραδινό μας γεύμα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον τρεις ώρες προτού κοιμηθούμε. Για παράδειγμα, εάν ξαπλώνετε στις 24:00, τότε το δείπνο σας είναι αναγκαίο να πάρετε το δείπνο σας έως τις 21:00.
Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό; Ο Valter Longo εξηγεί: «Το να τρώτε πολύ αργά μπορεί να διαταράξει τους κιρκαδικούς ρυθμούς που διέπουν τη μετάβαση του σώματός μας από την ημέρα στη νύχτα και αντίστροφα. Αν το δείπνο είναι όλο και πιο αργά, το μήνυμα στο σύστημά σας είναι ότι παραμένετε δραστήριοι» και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως όταν εκτίθεται σε έντονο φως πριν από τον ύπνο.
Διαλειμματική νηστεία: Το «μυστικό» στην απώλεια βάρους
Η ώρα που θα δειπνήσετε καθορίζει επίσης τον συνολικό χρόνο νηστείας μεταξύ του τελευταίου γεύματος μιας ημέρας και του πρώτου της επόμενης. Αυτό ακριβώς αφορά η «διαλειμματική νηστεία».
Σύμφωνα με τον Αdam Collins, αναπληρωτή καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Surrey: «Ένας τύπος της διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνει τη διατήρηση όλων των γευμάτων της ημέρας σε ένα διάστημα 12 ωρών ή λιγότερο. Έτσι, εάν παρατείνετε τη νυχτερινή νηστεία μεταξύ του δείπνου και του πρωινού, τότε ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και καίει λίπος. Εκπαιδεύετε το σώμα να κάνει αυτό που έχει σχεδιαστεί να κάνει: Να καίει υδατάνθρακες όταν τρώτε υδατάνθρακες και στη συνέχεια να καίει λίπος όταν δεν τρώτε». Αυτό, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνετε, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και είναι γενικά ωφέλιμο για τον μεταβολισμό.
«Φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν φτωχός»
Ποιο είναι, λοιπόν, το «μυστικό» της μακροζωίας και της καλής υγείας; Όπως υποστηρίζει ο Valter Longo, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο έχουν τη συνήθεια να τρώνε ένα «ελαφρύ δείπνο» αρκετά νωρίς και να αφήνουν 12 ώρες προτού πάρουν το πρωινό τους. Οπότε είναι σοφή η παροιμία του: «Φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν φτωχός».
Βέβαια, λόγω των υποχρεώσεών μας και του απαιτητικού καθημερινού προγράμματος, το πλούσιο πρωινό δεν είναι πάντα εφικτό. Έτσι, συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να μην τρώνε καλό πρωινό, να καταναλώνουν κάτι πρόχειρο για μεσημεριανό, με αποτέλσμα να «φορτώνουμε θερμίδες το βράδυ».
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συμβουλεύουν να «δώσουμε στο σώμα μας μια περίοδο ανάπαυσης» με ένα πρωινό χαμηλών υδατανθράκων την επόμενη μέρα, ενώ είναι πολύ σημαντικό να «παρακολουθείται το συνολικό πρόγραμμα των ημερησίων γευμάτων» σε ό,τι αφορά τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Εκτός από το να δειπνούμε νωρίς, είναι επίσης σημαντικό να «μην κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση καταναλώνοντας πατατάκια, σοκολάτα και αλκοόλ».
Εν κατακλείδι, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το «κλειδί» είναι να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα 12 ωρών μεταξύ των γευμάτων και το δείπνο να ολοκληρώνεται τρεις ώρες προτού ξαπλώσουμε. Φυσικά, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι απαραίτητη μόνο εάν το σώμα σας δεν αντιδρά καλά στο ήδη υπάρχον πρόγραμμά σας: «Εάν τρώτε ένα μεγαλύτερο δείπνο και κοιμάστε καλά, η χοληστερόλη και η αρτηριακή σας πίεση είναι καλά, τότε είστε καλά», σημειώνει ο Collins. «Αλλά αν κοιμάστε άσχημα και έχετε προβλήματα υγείας, ίσως θα έπρεπε να στραφείτε σε ένα μεγαλύτερο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και ένα μικρότερο δείπνο, κάτι που συνήθως φαίνεται να είναι το πιο υγιεινό πρότυπο από όλα».