Νίκος Ξυλούρης: Ο έρωτας για την Ουρανία και η αιτία θανάτου του

Σαν σήμερα το 1936 γεννήθηκε «η φωνή της Κρήτης»

Το πρόωρο τέλος του Νίκου Ξυλούρη / βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα στις 8 Φεβρουαρίου του 1980 «έφυγε» από τη ζωή ένας από τους πιο εμβληματικούς λυράρηδες της μουσικής σκηνης. Ο λόγος για τον Νίκο Ξυλούρη, τον «Αρχάγγελο της Κρήτης» ή τον «Ψαρονίκο», όπως τον αποκαλούσαν στην Κρήτη

Βασίλης Σκουλάς: Η καλλιτεχνική πορεία και τα τραγούδια του «Σασμού»

Γνωρίζοντας τον Νίκο Ξυλούρη

  • Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936, στο ορεινό χωριό Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου της Κρήτης, από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες
  • Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε από τον τόπο του, μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης
  • Στα 17 του αποφάσισε να μετακομίσει στο Ηράκλειο και έπιασε δουλειά στο νυχτερινό κέντρο “Κάστρο”. Τα πράγματα όμως δεν ήταν όπως τα περίμενε, γιατί βρέθηκε αντιμέτωπος με τη «μόδα» της ευρωπαϊκής μουσικής, κάτι τελείως ξένο για αυτόν. Τα έσοδά του μόλις και μετά βίας έφταναν να τον συντηρήσουν και πέρασε δύσκολες εποχές

Μανώλης Χιώτης: Ο γάμος, τα παιδιά και ο έρωτας με τη Μαίρη Λίντα

  • Η ανάδειξη του Ξυλούρη οφείλεται στο τραγούδι του «Ανυφαντού» και το πρόσωπο που τον ανακάλυψε και τον ανέδειξε ήταν ο διευθυντής της δισκογραφικής εταιρείας «Κολούμπια» Τάκης Λαμπρόπουλος, ο οποίος τον ηχογράφησε σε ένα γαμήλιο γλέντι στα Ανώγεια κι έστειλε την κασέτα στον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος ήταν τότε στο Παρίσι, προκειμένου να ακούσει τη φωνή του Ανωγειανού Λυράρη.

Ο έρωτας, ο γάμος με την Ουρανία και ο ερχομός των παιδιών τους

H γνωριμία του Νίκου Ξυλούρη με τη γναίκα της ζωή του, Ουρανία, ήταν σαν παραμύθι. Εκείνη ήταν 16 χρόνων όταν ήρθε στο χωριό της να τραγουδήσει με τη λύρα του ο εμβληματικός μουσικός και ερωτεύτηκαν αμέσως. Ακολούθησαν καντάδες και το ζευγάρι αποφάσισε να είναι μαζί και να  «κλεφτούν» λόγω της ηλικίας της Ουρανίας και της κλειστής κοινωνίας της Κρήτης. 

Παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 1958 και  μετακόμισαν στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1960 γεννήθηκε ο γιος τους, Γιώργος και το 1966 η κόρη τους, Ρηνιώ. Την χρονιά της γέννησης της κόρης του κέρδισε και το πρώτο βραβείο σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Σαν-Ρέμο, παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτάκι. . Σιγά σιγά, οι Κρητικοί άρχισαν να τον στηρίζουν και να οργανώνουν γλέντια για να τον ακούν να παίζει. Έτσι άρχισε να γίνεται γνωστός και το Νοέμβριο του 1958 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Μια μαυροφόρα που περνά”. Ο δίσκος αγαπήθηκε από το κοινό κι έτσι ο Νίκος ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια σε δίσκους των 45 στροφών.

Όπως ανέφερε σε παλαιότερή της συνέντευξη η σύζυγος του Νίκου Ξυλούρη Ουρανία, όσον αφορά για τη δύσκολη περίοδο που αντιμετώπισαν, προτού ο Ξυλούρης γίνει γνωστός και αναγνωρισθεί η δουλειά και το ταλέντο του: «Τα προβλήματα που αντιμετώπισα στην πορεία ήταν πολύ μεγάλα. Ο λυράρης εκείνη την εποχή δεν είχε την αίγλη που έχει σήμερα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κακή συμπεριφορά πολλών ανθρώπων απέναντί μου».

Όσον αφορά στον χαρακτήρα του μεγάλου λυράρη: «Ο Νίκος ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, καλός, με ευγενική ψυχή, έξυπνος, λιγόλογος. Ήξερε να σέβεται τους συνανθρώπους του, αλλά και να κάνει τους άλλους να τον σεβαστούν. Ήταν αξιοθαύμαστος πατέρας και σύζυγος, ήξερε ν’ αγαπά και να εκτιμά πράγματα και καταστάσεις. Ακόμη κι όταν έφτασε ψηλά, δεν άλλαξε συμπεριφορά, ήταν πάντα ο ίδιος. Κι όταν τον ρωτούσαν πώς αισθάνεται που είναι ο πρώτος κι ο μοναδικός, απαντούσε σεμνά: "Δεν είμαι μόνο εγώ, πριν από μένα υπήρξαν και υπάρχουν πολύ σπουδαίοι καλλιτέχνες"».

Ενώ για τα παιδιά και την εγγονούλα που έχει προστεθεί στην οικογένεια Ξυλούρη, σχολίασε ότι: «Εγώ θα μιλήσω για τον άνθρωπο Νίκο Ξυλούρη, που έζησα μαζί του 22 χρόνια. Τον άνθρωπό μου, τον πατέρα των παιδιών μας. Έχουμε δύο παιδιά: Τον Γιώργη που μέσα στα πράσινα μάτια του επαναλαμβάνεται ο Νίκος. Και τη Ρηνιώ που είναι ένα θαυμάσιο κορίτσι, η αδυναμία του, αλλά και όλων μας. Στην οικογένειά μας έχει προστεθεί η νύφη μας που είναι πολύ καλή κοπέλα και μια εγγονούλα, μια δροσοσταλιά. Αν ζούσε ο Νίκος σίγουρα θα δροσιζόταν, βλέποντάς την.

Θάνος Μικρούτσικος: «Καρκίνε, τα έβαλες με τον λάθος άνθρωπο»

Ο πρόωρος θάνατος του γιου του, Γιώργου Ξυλούρη

Δυστυχώς, τον Νοέμβριου του 2015 ο Γιώργης, ο γιος του Νίκου Ξυλούρη έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών, έπειτα από τροχαιο ατύχηα που είχε στην Αθήνα, όταν η μηχανή που οδηγούσε συγκρούστηκε με ταξί. Ο Γιώργος Ξυλούρης ήταν μουσικός παραγωγός στον ραδιοσταθμό «105,5 στο Κόκκινο» όπου παρουσίαζε την μουσική εκπομπή «Αόρατος Θίασος», ενώ με τη μητέρα του Ουρανία συντηρούσε το ιστορικό δισκοπωλείο “Νίκος Ξυλούρης”.

Ο Νίκος Ξυλούρης έφυγε νικημένος από τον καρκίνο

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1980 o Νίκος Ξυλούρης νικημένος από τον καρκίνο, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Πειραιά, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, αλλά και όλη την Ελλάδα. Αν και έφυγε νωρίς κατάφερε να ζήσει μια ζωή όπως την ήθελε, όπου τα πάντα περιστρέφονταν γύρω από τη μουσική. Η φωνή του, παραμένει η φωνή της Κρήτης κατι τα τραγούδι του συντροφεύουν την Ιιστορία και τη ζωή του τόπου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top