Μανώλης Χιώτης: Ο γάμος, τα παιδιά και ο έρωτας με τη Μαίρη Λίντα

Ο Μανώλης Χιώτης γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα

Μανώλης Χιώτης: Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα / βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού και σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Ο λόγος για τον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1921 και πέθανε μόλις στα 49 του χρόνια, στις 21 Μαρτίου του 1970.

Μαίρη Λίντα: Ο φόνος της μητέρας της, η κόρη της & ο χωρισμός με τον Χιώτη

Ο Μανώλης Χιώτης ήταν πρωτοπόρος μουσικός, αφού με το τετράχορδο μπουζούκι του εκτελούσε τραγούδια σε ασύλληπτες ταχύτητες, ενώ ήταν και ο πρώτος που εφάρμοσε στη δεκαετία του ‘50 τη χρήση του ενισχυτή σε λαϊκό όργανο.

Έγραψε πάνω από 1.500 τραγούδια, ενώ συμμετείχε και ως σολίστ σε ηχογραφήσεις και πολλών άλλων λαϊκών συνθετών. Ένας από τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν κατά την πρώτη του επίσημη δισκογραφική του παρουσία, ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος στηρίχθηκε στη δεξιοτεχνία του Χιώτη και παρουσίασε τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, μία συνεργασία η οποία συνεχίστηκε και στο «Λιποτάχτες», «Αρχιπέλαγος» κ.ά. Επίσης, την ίδια περίοδο ο Μανώλης Χιώτης συνεργάστηκε και με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Με τη Μαίρη Λίντα δημιούργησε ένα από τα δημοφιλέστερα ντουέτα της δεκαετίας του ’60, η οποία υπήρξε και σύζυγός του για μια δεκαετία, ενώ έπαιξαν μαζί σε αρκετές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Πώς πέθανε ο Μανώλης Χιώτης

Τα τελευταία χρόνια, προτού ο Χιώτης φύγει από τη ζωή, ήταν αρκετά δραματικά. Εκτός του ότι χώρισε με τη Μαίρη Λίντα, κάτι που του στοίχισε πολύ, επέλεξε να κάνει κάποιες συνεργασίες που, εν τέλει, δεν πέτυχαν.

Το 1970 ο Χιώτης συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από όργανα της χούντας. Στον Ευαγγελισμό όπου τον μετέφεραν ήταν σε συνθήκες αυστηρής κράτησης και δεν επιτρεπόταν να τον δει κανείς. Ακόμη και η κόρη του Βασίλη Τσιτσάνη, η οποία εργαζόταν ως ιατρός στο νοσοκομείο, δεν είχε πρόσβαση στο δωμάτιο όπου ήταν ο σπουδαίος μουσικός.

Νικόλας Άσιμος: Έδωσε τέλος στη ζωή του μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες

Τελικά, κατάφερε να τον επισκεφθεί ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο οποίος μπαίνοντας στο δωμάτιο αντίκρυσε τον Χιώτη σε πολύ άσχημη κατάσταση και του είπε: «Μην φοβάσαι, Μανώλη, είμαστε όλοι εδώ. Δεν θα σε πειράξει κανένας». Ο Χιώτης είχε πρόβλήματα με την καρδιά του και η ζωή που ζούσε (έλλειψη ύπνου, κάπνισμα και εντάσεις), δεν ήταν η ιδανική. Κάποιοι, βέβαια πιστεύουν, ότι τον «σκότωσε» ο χωρισμός του με τη Μαίρη Λίντα.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Παπαϊωάννου για τον θάνατο του Χιώτη: «Mου λένε ότι ο Mανώλης πέθανε από την καρδιά του. Tους ρωτάω πολλές φορές να μου το λένε συνέχεια, γιατί τ’ ακούω να σφυρίζει, στριφογυρνάει στ’ αυτιά μου και δεν μπορεί να μπει μέσα. Tους απαντάω μ’ ένα τραγούδι του ίδιου του Xιώτη, το “Aυτά που λες τ’ ακούω βερεσέ”».

Ο μεγάλος μουσικός «έφυγε» από τη ζωή στις 21 Μαρτίου του 1970, ανήμερα των γενεθλίων του. Στην κηδεία του, στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών, ο Γιάννης Καραμπεσίνης έπαιζε με το μπουζούκι του Χιώτη τα «Ηλιοβασιλέματα» και το δακρυσμένο πλήθος τραγουδούσε συγκινημένο. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν και οι τρεις σύντροφοι της ζωής του: Ζωή (Γρυπάρη) Νάχη, Μαίρη Λίντα και Μπέμπα Κυριακίδου.

Ο γάμος με τη Ζωή Γρυπάρη και ο θάνατος της κόρης του

Με την πρώτη σύζυγό του, ο Μανώλης Χιώτης γνωρίστηκε σε ένα θέατρο στον Πειραιά, όπου δούλευε εκείνη σε πολύ νεαρή ηλικία με τον Κώστα Χατζηχρήστο και τον Γιώργο Οικονομίδη. Όπως δήλωσε η ίδια η Γρυπάρη: «Ο Μανώλης τρελάθηκε που με είδε, όπως είπε τότε στον φίλο του Χατζηχρήστο, και από τότε έγινε η σκιά μου. Ήρθε να με ζητήσει από τους γονείς μου, δεν με έδωσαν και με απήγαγε σε ηλικία 14 ετών. Από εκεί με πήγε στο σπίτι του Μητσάκη, για να χάσουν τα ίχνη μου, μέχρι να βγουν οι άδειες του γάμου. Μάλιστα, μου... έβαλε και καμιά 15αριά χρόνια παραπάνω για να είναι νόμιμος ο γάμος και παντρευτήκαμε. Και θα σ' το πω με μεγάλο εγωισμό: Ο Μανώλης μόνο εμένα αγάπησε και μόνο εκείνον θα αγαπώ μέχρι να πάω κοντά του».

Τον αγάπησαν ωραίοι άνθρωποι. Τον ζήλεψαν ανθρωπάκια. Ζωή Γρυπάρη

Απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Διαμαντή και όταν χώρισαν ήταν «χαμένη στο άπειρο. Υπήρχα μόνο μηχανικά, για να μεγαλώσω καλά παιδιά», όπως είχε πει.

Όσον αφορά το χαμό της κόρης τους, η Ζωή Γρυπάρη δήλωσε: «Είναι κάτι που με πληγώνει αφάνταστα. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσω τον θάνατο του παιδιού μου. 16 χρόνια τώρα είναι μια πληγή ανοιχτή για μένα. Η Μαρία μου είχε παθολογική αγάπη στον πατέρα της. Ποτέ δεν ξεπέρασε τον θάνατό του. Και ποτέ δεν πίστεψε ότι ο θάνατος του πατέρας της ήταν ξαφνικός».

Στο «Ουζερί Τσιτσάνης» όπου γράφτηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες

Μαίρη Λίντα: «Μεγάλο μου λάθος το ότι χώρισα με τον Χιώτη. Ακόμα και σήμερα, πονάω».

Ένα δεύτερο τεράστιο κεφάλαιο της ζωής του ήταν η γνωριμία, ο έρωτας και ο γάμος με τη Μαίρη Λίντα, με την οποία για μία δεκαετία μεσουρανούσαν στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, ενώ συμμετείχαν μαζί και σε αρκετές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Όσον αφορά στον γάμο της με τον Μανώλη Χιώτη, η Μαίρη Λίντα επεσήμανε ότι: «Ο Χιώτης είναι ο άνθρωπος της ζωής μου. Το μεγάλο μου λάθος ήταν ότι χώρισα με τον Χιώτη. Δυστυχώς δεν μπορώ να γυρίσω τα χρόνια πίσω. Ακόμα και σήμερα, πονάω».

Ενώ για το πώς γνωρίστηκαν είπε ότι: «Γνωριστήκαμε όταν ήμουν έντεκα ετών. Εκείνη την εποχή ο καλύτερος επιχειρηματίας ήταν ο Κόκκαλης. Είχε το Πίγκαλς. Στην Πατησίων, κάτω από το Ροζικλέρ. Όλη η αριστοκρατία της Αθήνας ερχόταν εκεί. Πήγα να κάνω πρόβα με την ορχήστρα και τον μαέστρο. Μαέστρος ήταν ο Χιώτης. Μια ορχήστρα με τον Μητσάκη, τον Μπίνη, τον Ροζαδίνο, τον Λεμονόπουλο, τη Δερέμπεη που διέπρεψε μετά σαν μεγάλη πιανίστρια στο εξωτερικό. Ο Χιώτης ήθελε πάντα να έχει σπουδαία ορχήστρα. Ήταν και ο ίδιος φοβερός μουσικός». 

«Εκεί που καθόμουν, λοιπόν, βλέπω και μπαίνει ένας άντρας με μια ρεπούμπλικα μπεζ, ένα παλτό καμηλό… - Ωραίος; Ένας θεός ήταν, τι ωραίος… Πράσινα μάτια, με κύκλους γκρι. Ήταν σαν να τα έβαφε τα μάτια του. Τον ερωτεύτηκα μόλις τον είδα. Με ξανθό μουστάκι. Τρελάθηκα. Γνωριστήκαμε και άρχισα να λέω τα τραγούδια του. Εκείνη την εποχή ο Μανώλης Χιώτης δεν ήταν παντρεμένος. Παντρεύτηκε αργότερα τη Ζωή Νάχη. Και έκαναν και δυο παιδιά. Υπέφερα πολύ επειδή ήμουν ερωτευμένη μαζί του. Στη συνέχεια γίναμε φίλες, ήμασταν σαν οικογένεια όταν παντρεύτηκα τον Χιώτη. Ήταν και ο Χιώτης ερωτευμένος μαζί μου, αλλά ήμουνα πολύ μικρή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top