Άγιος Αθανάσιος: Σύμβολο της Ορθοδοξίας και προστάτης των πεζών

Σήμερα 18 Ιανουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

Σαν σήμερα και κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μέγα, σύμβολο της Ορθοδοξίας, ο οποίος διακρίθηκε για τους δύσκολους και μακροχρόνιους αγώνες του υπέρ της ορθής πίστης - και εναντίον της αίρεσης του Αρειανισμού. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Άγιος Αθανάσιος ντύνεται γέροντας και κυκλοφορεί στους δρόμους προστατεύοντας τους πεζούς. 

Μαρία η Μαγδαληνή: Ήταν ιερόδουλη που μετανόησε; Μύθοι και αλήθειες

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι Αθανάσιος, Θανάσης, Θάνος, Αθανασία, Νάσια, Νάνσυ, Κύριλλος και Θεώνη.
 

Ποιος ήταν ο Μέγας Αθανάσιος

Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Παρόλο που έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση, η δίψα του για μάθηση τον ώθησε να μελετήσει μόνος του, καταφέρνοντας να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο γνώσης και σοφίας.

Προφήτης Ηλίας: Η ζωή του, οι προφητείες και τα θαύματα

Λέγεται, ότι όταν ήταν ακόμα παιδί βάφτιζε στην ακρογιαλιά παιδιά ειδωλολατρών, τηρώντας τους ιερούς κανόνες. Ο τοπικός επίσκοπος Αλέξανδρος, γεμάτος θαυμασμό γι’ αυτό το αυθόρμητο έργο του νεαρού παιδιού, λέγεται ότι αναγνώρισε ως έγκυρες όλες τις βαπτίσεις που έκανε. Στη συνέχεια, τον πήρε υπό την προστασία του και ανέλαβε τις σπουδές και τη γενική μόρφωσή του. Με τον καιρό, ο Αθανάσιος έγινε γραμματέας του επισκόπου και σε ηλικία 24 ετών χειροτονήθηκε διάκονος.

Ο Μέγας Αθανάσιος, έγραψε, επίσης, τη βιογραφία του δασκάλου και φίλου του, Μέγα Αντωνίου.

Αγία Μαρίνα: Η ορφανή, διωγμένη από τον πατέρα της που την αποκεφάλισαν

Έγινε σύμβολο της Ορθοδοξίας

Όταν άρχισε τη θρησκευτική του δράση, η Αλεξάνδρεια ήταν ανάστατη από τη διδασκαλία του τοπικού πρεσβυτέρου Άρειου, που δίδασκε ότι ο Χριστός δεν ήταν Θεός, αλλά κτίσμα του Θεού. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε το 325 την Α’ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί δόθηκε η μεγάλη μάχη της Ορθοδοξίας, με πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο. Η ρητορική του δεινότητα και η απροσδόκητη μαχητικότητά του προκάλεσε τον θαυμασμό εχθρών και φίλων, με αποτέλεσμα η φήμη του να εξαπλωθεί σε Ανατολή και Δύση.

Ο Αθανάσιος έγινε το σύμβολο για τους ορθοδόξους στον αγώνα τους κατά κακοδοξιών του Αρείου και, σύμφωνα με τη διδασκαλία του, συντάχθηκαν τα πρώτα επτά άρθρα του «Συμβόλου της Πίστεως» («Πιστεύω…»).

Ο Μέγας Αθανάσιος διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας επί 46 έτη, 16 από τα οποία τα πέρασε στην εξορία, πότε στη Δύση (Ρώμη, Ακηλυία, Νύσσα κλπ) και πότε στην έρημο. Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου του 373, σε ηλικία 78 ετών. Τμήματα των λειψάνων του βρίσκονται στο ναό του Αγίου Ζαχαρία στη Βενετία και στον Κοπτικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top